Народжений захищати

Іван
Миколайович
Томилко
(1986 - 2015)

Народився 14 квітня 1986 року в селищі міського типу Михайло-Коцюбинське Чернігівського району Чернігівської області.

У 2003 році закінчив Михайло-Коцюбинську гімназію, а у 2004 році – Чернігівське професійно-технічне училище № 1
(нині – Чернігівський професійний ліцей хімічної промисловості).

У 2004-2006 роках проходив строкову військову службу у лавах внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України (місто Львів).

Після демобілізації працював у правоохоронних органах у Києві і Чернігівському районі. У 2006-2009 роках проходив службу на посаді інспектора патрульної служби Чернігівського районного відділу міліції Управління Міністерства внутрішніх справ України в Чернігівській області. У 2009-2010 роках служив у відділі швидкого реагування «Сокіл» Управління боротьби з організованою злочинністю Управління Міністерства внутрішніх справ України. У 2010 році повернувся на попереднє місце служби. У січня 2014 року звільнився з міліції, бо не хотів брати участь у розгоні Майдану. Як справжній патріот він був на одному боці з народом.
Коли в Україну постукала біда, вирушив на схід обороняти рідну землю. До Збройних сил України у квітні 2014 року вступив добровольцем.
Сержант, командир відділення, командир машини 1-ї мотопіхотної роти 13-го окремого мотопіхотного батальйону 1-ї окремої танкової бригади.

З травня-червня 2014 року брав участь в антитерористичній операції на сході України. Був досвідченим воїном справжнім професіоналом. Побратими згадують Івана Томилка як надійного напарника і витриманого наставника, обізнану і щиру людину. А ще Іван дуже любив читати книжки.
25 січня 2015 року почалася гостра фаза операції під Дебальцевим.  Під удар противника попало невеличке містечко Вуглегірськ. Цей пункт оборони до кінця січня 2015 року прикривала лише одна рота  13 окремого мотопіхотного батальйону. Бронегрупа бойовиків постійно атакувала позиції піхотинців.  В мить своєї загибелі Іван Томилко знаходився на блокпосту, а поряд з ним вибухнула міна. Врятуватися шансів не було. Це сталося 30 січня 2015 року біля міста Вуглегірськ Бахмутського (Артемівського) району Донецької області.  Півтора місяця тіло бійця не могли знайти і доправити на батьківщину. Увесь цей час рідних не полишала надія, що живий.
Похований захисник України 15 березня 2015 року у рідному  Михайло-Коцюбинському з усіма військовими почестями.

Указом Президента України № 103 від 21 березня 2016 року “за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, вірність військовій присязі” нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня (посмертно).

В пам’ять про Івана Томилка у травні 2015 року на будівлі Михайло-Коцюбинської гімназії була встановлено меморіальна дошка, а у вересні 2015 року в містечку Михайло-Коцюбинське відкрито пам’ятний знак.
23 вересня 2015 року в селищі міського типу Михайло-Коцюбинське відкрито Меморіал землякам загиблим під час антитерористичної операції на сході України, серед яких ім’я Івана Томилка.

Одну з вулиць Михайло-Коцюбинського названо іменем Івана Томилка.

Залишились батьки, дружина, 7-річна донька.

Використано:

https://ukraine-memorial.org/ua/biography/tomilko-ivan-mikolayovich/
Зображення з тенет інтернету

Коментарі

Популярні публікації