Будь у тренді – читай українське!



20 квітня 1841 року у філадельфійському журналі Graham’s Magazine опубліковано перше в історії літератури детективне оповідання Едгара Алана По «Убивство на вулиці Морг». Такий крок сприяв не лише популяризації творчості цього американського письменника, а й популяризації жанру детектива і розвитку сегменту кримінальної літератури загалом.

Відтоді з’явилося багато якісної продукції цього жанру, а образ сищика, навіть, став частиною масової культури. Сучасні «адреналінові жанри», як от трилер, детектив, горор захопили в полон читачів і глядачів, заполонили книжкові і телевізійні ринки та кіноіндустрію. І інтерес до них лише зростає.

Останнім часом на українському книжкому ринку з’явилися новинки, які стали трендами жанру, перспективними для екранізації. Насамперед, це твори Андрія Кокотюхи, Василя Шкляра, Макса Кідрука, Олександра Процюка, Володимира Лиса, Богдана Коломійчука,  Ірини Червінської, Поліни Кулакової, Тараса Прохаська, Сергія Жадана, Софії Андрухович, Сашка Завари та інших. Безперечно, творчість українських авторів захоплює пригодами і динамікою, закрученими сюжетами, наштовхує на роздуми.

А чи є цікаві детективні книжки для підлітків? Звичайно! Ознайомитися з захоплюючими детективними історіями, розвинути мислення і розім'яти мозок, запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Тараса Шевченка, 63). Чекаємо після закінчення вимушеного карантину!

До переліку книжок українських письменників – авторів детективного жанру, із якими рекомендуємо ознайомитися увійшли твори:

Бердт В.  Все починається в 13 : [повість для серед. шк. віку] / Валентин Бердт. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2016. - 222, [1] с.

Герої нової повісті Валентина Бердта – підлітки, які опинилися влітку в селі, розраховуючи на страшенну нудьгу. Натомість вони потрапляють у справжні пригоди, не раз навіть містичні – з нічними походами на цвинтар, духами померлих, відьмами, екстрасенсами та паранормальними подіями, від яких уже не занудьгуєш, а навпаки – наковтаєшся страху.








Кідрук М. Доки світло не згасне назавжди  : роман / Макс Кідрук. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 556 с.

Ніякі жертви не варті спроб виправити минуле, адже безжальний світ завжди знайде спосіб примусити за них розплачуватися. Сестри Рута й Індія, попри незвичайні імена, проживають цілком буденні життя: Індія навчається на лікаря, Рута закінчує одинадцятий клас. Усе раптово змінюється, коли через нещасний випадок гине наречений Індії. Раніше близькі сестри віддаляються, звинувачуючи одна одну в тому, що сталося. І саме тоді, коли, здавалося б, із конфлікту вже не виплутатися, Рута виявляє, що здатна впливати на реальність у снах. Невдовзі в її сновидіннях з'являються химерні тіні, і що ближче вони підступають, то дужче мерхне світло довкола дівчини. За нестримним бажанням повернути колишнє життя Рута не помічає, як кожен наступний сон стає дедалі темнішим.



Янкевич В.Тенета : соц. детектив / Віктор Янкевич. - Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2018. - 197, [2] с. - (Серія "Детективна агенція ВО").

Дебютний роман Віктора Янкевича має всі ознаки якісного детективного твору: напружений сюжет, правдиві реалії та несподівана розв’язка. «Тенета» − це також зразок, «чоловічої» прози, де сильні персонажі змагаються з жорстокими обставинами, перемагають чи програють, але не здаються і йдуть далі. Тема дуже актуальна для всіх, і тим не менше – не дає готові відповіді на хвилюючі питання. За висловом автора : «Роман про небезпеку в соціальних мережах, яка чатує на кожного з нас. Якщо тебе не розуміють батьки, однолітки, то найлегше сховатися у віртуальному світі. Саме тому самотність, яка заганяє нас і наших дітей в соціальні мережі – головна тема роману. Не завжди віртуальний світ спроможний зрозуміти і почути. Часто за красивою картинкою може ховатися маньяк, який готовий різними маніпуляціями довести дітей до останнього кроку в безодню».

Шаленого читання!

Використано:

https://www.yakaboo.ua/ua/doki-svitlo-ne-zgasne-nazavzhdi.html
http://literaturhjjobzor.blogspot.com/2018/04/blog-post_18.html
http://ababahalamaha.com.ua/uk
https://www.yakaboo.ua/ua/vse-pochinaet-sja-v-13.html


Коментарі

Популярні публікації