Загинув на палаючому Сході

Денис 

Ігоревич

Чередниченко

(1985 - 2014)



Народився 23 квітня 1985 року в Чернігові.

Навчався в загальноосвітній школі №2 та загальноосвітній спеціалізованій №12. Зростав щирив і врівноваженим. Дуже любив малювати і це в нього гарно виходило, тож мама мріяла, що в майбутньому, син обере творчу професію.

Хлопець з дитинства не терпів неправду і несправедливість. Всі конфлікти намагався гасити на початку. Навіть, друзі в школі його називали «Миротворець».

У 18 років із першою повісткою пішов до військкомату. Строкову службу проходив в десантній частині. За словами мами, після служби син повернувся геть іншим. Відтоді почав активно займатися страйкболом, був командиром страйкбольної команди A.I.C. , та читав багато спеціальної літератури

Працював охоронцем на ВО «Хімволокно», на приватному підприємстві з установки металопластикових вікон. 

З початком подій на Майдані під час Революції Гідності, Денис одразу до них долучився, бо був справжнім патріотом і мав загострене сприйняття справедливості. А коли оголосили мобілізацію, вступив до Збройних сил України добровольцем.

Служив у 169-го навчальному центрі Сухопутних військ. Побратими згадують Денис як відважного і сміливого бійця, врівноважену і небайдужу людину, щирого товариша.

З серпня 2014-го брав участь в Антитерористичній операції на сході України. Мав псевдо Стілгарт або Стіл.

Його підрозділ направили в район проведення АТО. Їхня позиція «Панама» була неподалік селища Малоорлівка. В ту рокову ніч на 27 вересня Денис змінився після чергування, втомлено зняв каску та бронежилет і готувався до відпочинку. Несподіванно терористи розпочали обстрів блок-посту українських військових з «Градів», мінометів, танків. Денис визирнув із бліндажа і побачив, що п’ятеро побратимів стоять в німому оціпенінні й навіть не намагаються забігти до укриття. Він стрімголов кинувся до хлопців і мало не силоміць закидав їх до шанцю. П’ятьох урятував, але сам заскочити не встиг. Уламки міни, яка розірвалася за метр від Дениса, перервали життя воїна. 

Поховали захисника України в Чернігові на Алеї Героїв кладовища Яцево з усіма військовими почестями. 

Сьогодні Денису Чередниченку було б 35 років, проте йому назавжди 29. Вічна пам'ять Герою!

Указом Президента України №282 від 23 травня 2015 року «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені  у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Нагороджений народною відзнакою – орденом «Лицарський хрест Добровольця» (полсмертно).

Нагороджений Відзнакою Президента України «За участь в антитерористичній операції» (посмертно).

В пам’ять про Дениса Чередніченка 26 вересня 2015 року на будівлі Чернігівської загальноосвітньої спеціалізованої школи №12 встановлено меморіальну дошку. 

Ім’я захисника України викарбоване на меморіалі воїнам 169-го Центру, відкритому у грудні 2017 року в містечку Десна.

Використано:

http://memorial.militarist.ua/record/14
https://armyinform.com.ua/2019/09/uryatuvav-pyatoh-ale-sam-uberegtysya-ne-zmig/

Коментарі

Популярні публікації