Артур Гейлі : "Мужність лікарів - це найбільш сильнодіючі ліки"


5 квітня цього року світова культурна спільнота відзначила 100-річчя від дня народження популярного прозаїка, класика сучасної американської літератури Артура Гейлі. Він, один з небагатьох авторів, які зуміли побудувати творчу кар’єру на створенні виробничих романів. Цей унікальний жанр дозволяє зазирнути за лаштунки поширених професій і ввести читача в світ виробничого середовища з усіма його перевагами і недоліками. Письменник  так детально і майстерно відображає галузь, де відбувається дія, що за його книжками можна обирати професію.

Історії канадського письменника дуже реалістичні. Певно, тому, що автор правдиво зображає не лише людські характери, а й події з їхнього пережитого минулого. За сюжетом, всі книги Гейлі різні, єдине, що їх об’єднує - непередбачувана сюжетна лінія, динамічний розвиток подій, психологізм, жанрове різноманіття. Недарма, всі 11 книг, що створив Артур Гейлі, увійшли до списку світових бестселерів.

Моє знайомство з творчістю Артура Гейлі, розпочалося з книги «Аеропорт» кілька десятиліть тому. Книга справила сильне враження. Пізніше, я з захопленням прочитала всі твори цього автора.  Із упевненістю можу сказати, що кожна його книга яскрава, жива, захоплююча, а деякі, і в наш час не просто популярні, а й приголомшують своєю злободенністю.

Нині, коли лікарі докладають усіх зусиль, щоб врятувати якогомога більше людей від коронавірусу, допоможемо і ми їм, - залишаймося вдома.  Вимушений карантин не час для смутку, це час для читання. З нагоди вшанування ювіляра Артура Гейлі запрошую вас долучитися до його творчості і ознайомитися з творами цього чудового автора про фахівців медичної галузі.

А. Гейлі «Остаточний діагноз».      
    
Події відбуваються у клініці маленького містечка Берлінгот, штат Пенсильванія, США. Головними героями виступають як лікарі, від яких часто залежить стан нашого здоров’я, так і пацієнти – прості люди зі своїми складними проблемами. В романі розглянуто образи лікарів з усіма їхніми перевагами і вадами. Вони, як і всі інші люди, переживають, конфліктують,  потерпають від нестачі коштів і соціальної несправедливості, а ще закохуються, розлучаються, і приймають рішення, наслідки яких можуть бути різними. Значна частина подій точиться у відділі патологоанатомії. Недарма, назва твору визначена як «Остаточний діагноз»: остаточний і дійсний діагноз, з рештою ставить не той лікар, що лікує, а лікар-паталогоанатом, що, на жаль,  трапляється після смерті пацієнта.  Книга, написана у 1959 році, але деколи здається, ніби в ній йдеться про сьогодення. Роман не залишає байдужим нікого, адже в ньому йдеться про життя і смерть. І лікарів, які, попри внутрішні суперечності і зовнішні загрози, кожної хвилини готові рятувати чиїсь життя.

Артур Гейлі — "Сильнодіючі ліки"

Книга висвітлює події, що відбувалися в американській фармакологічній індустрії наприкінці 1960-х - початку 1980-х років, коли ця промисловість розпочала стрімко розвиватися.
Фармакологічний бізнес, як і будь-який інший, націлений на отримання прибутку. Але ж як бути, коли бізнес пов'язаний з життям і здоров'ям людей? Що переможе - жага наживи або сумлінність?
На прикладі головної героїні роману Сільвії Джордан письменник показує устрій цієї сфери. Сильна, справедлива, відповідальна Сільвія була звичайним комівояжером. Вона пропонувала лікарям препарати їх фірми і не мала ніякої ваги в компанії. Завдяки своїм особистим якостям вона змогла піднятися до посади президента компанії. Впродовж свого тернистого кар’єрному шляху їй неодноразово доводилося стикатися з тими, кому важливіше було отримати прибуток, ніж допомогти людям.  Які життєві орієнтири обере наша героїня, чи втримається вона від спокуси грішми, читайте в гостросюжетному романі  «Сильнодіючі ліки". Книга створена у 1984 році, а розглянута в ній тема,  актуальна і донині.

Ознайомитися з життевим шляхом канадського письменника Артура Гейлі і долучитися до його творчісті запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул.Тараса Шевченка, 63).

Використано:
https://www.yakaboo.ua/ua/author/view/Artur_Hejli/
https://www.thriftbooks.com/a/arthur-hailey/233350/

Коментарі

Популярні публікації