Професія необмежених можливостей





Коли чуєте: «Освічені - ініціативні – креативні! - це про бібліотекарів, про людей, які вміють все. Помічено, що бібліотекарі рідко змінюють професію, вони просто вдосконалюють свою майстерність і професійні навички.

Професійна модель бібліотекаря, затребуваного у ХХІ столітті, містить набір вимог і основних якостей, якими зобов’язаний володіти бібліотечний фахівець нової формації.

Насамперед, бібліотекар  має бути освіченою людиною, бо до нього звертаються за допомогою у доборі літератури для навчання, для роботи і  дозвілля, отже він повинен добре орієнтуватися як у художній, так і спеціальній літературі.

 Ні для кого не секрет, що багато читачів приходять до бібліотеки не лише за книжками, а й за спілкуванням. Тож бібліотекар мусить бути  ще й психологом. У своїй роботі він використовує прийоми бібліотерапії, які і застосовує для вирішення психологічних проблем користувачів за допомогою книг. Такий підхід особливо цінується в юнацькій бібліотеці, де переважну кількість користувачів складає молодь. Бібліотекар також долучається до формування особистості підлітків та допомагає розвивати здібності юні.

Професія бібліотекаря дає змогу спілкуватися з великою кількістю людей – читачами, колегами, зовнішніми організаціями, і цей нюанс вимагає від фахівця бути комунікативним.

Звісно, для сучасного бібліотекаря обов’язкове знання бібліотечних технологій і творчий підхід до будь-якої справи. А відповідальність, наполегливість і толерантність, певно, мають бути притаманними не лише бібліотечним працівникам.

Названі вище якості є неодмінною умовою для  зростання бібліотекаря як фахівця, що безперечно призводить до підвищення якості діяльності колективу і збільшенню престижу бібліотеки.

В сучасних бібліотеках немає місць для безініціативних працівників, з тих, хто не бажають напружуватися. Сьогодення  зруйнувано вимуштруваний у суспільстві стереотип безіменної бібліотекарки - «сірої» миші», адже тепер професія бібліотекаря – помітна і яскрава. Сьогодні бібліотекарі постають в спільноті як письменники, блогери, викладачі онлайн-курсів, режисери, актори, моделі.

Навіть, у художній літературі та кіномистецтві образ бібліотекаря став набагато цікавішим. Нині  «книжкові» та «кіношні» бібліотекарі постають в різних образах і різних жанрах: фантастиці, любовних романах і гостросюжетних фільмах, детективах, в містиці і навіть, в фільмах жахів.

Запрошуємо згадати найбільш обговорювані художні твори українських і зарубіжних авторів, та завітати до незвичайних бібліотек, познайомитися з різноманітними образами їхніх господарів - бібліотекарів і бібліотекарок, і зануритися у круговерть бібліотечного буття.

Бейнхарт Л. Библиотекарь, или как украсть президентское кресло : роман / Ларри Бейнхарт ; пер. с англ. Алексеева А. О. - Москва : АСТ : Адаптек , 2010. - 382 с.

Один з найкращих сучасних трилерів. Йдеться в ньому про людину, яка обрала спокійну професію, а потрапила в  колотнечу. Університетський бібліотекар Девід Голдберг працює на ексцентричного літнього мільярдера, останнє бажання якого - залишити нащадкам меморіальну бібліотеку про себе та свої досягнення. В процесі систематизації архівної інформації, головний герой випадково дізнається про страшну таємницю  щодо великої політики, яка ніколи не повинна виплисти назовні. Це змова по фальсифікації президентських виборів! Приховувати її Девід не збирається, отже за ним починається справжнє полювання. 
Белл Л. Библиотекарша : роман. 18+ / Логан Белл ; [пер. с англ. Н. Абдуллина]. - Москва : Эксмо, 2013. - 316 с. - Пер. изд.The Librarian / Belle Logan.

Незаймана дівчина з глибинки мріяла працювати у бібліотеці … Кажете, такого не буває? Ви про саму дівчину чи про її мрії? Проте, у головної героїні все склалося. Про те, як склалося.  дізнавайтеся з книжки.  А між тим, велике місто, бібліотека, спокуси… Рекомендувати не буду, якось незручно, просто інформую – книги про секс і еротичних бібліотекарок є.



Винничук Ю. Танго смерті: роман / Ю. П. Винничук; худож.-оформлювач О. М. Іванова. — Харків: Фоліо, 2013. — 379 с.

Роман Юрія Винничука "Танґо смерті" містить чергову таємницю. Цього разу шлях до її розкриття пролягає загадковими бібліотечними лабіринтами.  Захоплюють детективний сюжет і оригінальні персонажі, заворожують містичні символи, знаки й фатальні мелодії. Надихнув автора на створення книги "добрий дух Наукової бібліотеки ім. Стефаника" історик Євген Наконечний. 


Єщенко М. Бібліотекарки не виходять заміж: пригодн. повість /  М.Єщенко; худ. Є. П. Плужник. Луцьк: ПВД «Твердиня», 2017. – 120 с.

Київська бібліотекарка і письменниця Марина Єщенко отримала грант Президента України на друк цієї  книги і здобула за неї 3-ю премію "Смолоскипу". За висловом самої авторки, її повість – «твір виробничого характеру», який багато обговорювався дотичними до кола бібліотекарів і письменників, на кшталт: "Боже, яка жахлива тема! Як можна було так дискредитувати бібліотекарів". Висловити свою думку ви зможете також, щоправда лише після прочитання повісті.


Іванцова М. Живі книги : роман / Міла Іванцова. – Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2013. – 286 с.

«Жива біблотека» не нова, проте, дуже популярна серед користувачів бібліотек, зокрема підліткового віку, інтерактивна форма роботи. Захід передбачає, що як і у звичайній бібліотеці читач може прийти і вибрати з каталогу книжку, яка його зацікавила, а потім взяти її на певний термін. Однак, у «Живій бібліотеці» книжками є справжні люди. Такі заходи часто змінюють світогляд учасників, як книжок, так і читачів. Про подібний випадок розповідає у своєму творі Міла Іванцова.


Іваничук Р. Серед повені книг: записки бібліофіла: про книги і про себе / Р.Іваничук. – Львів: Піраміда, 2016.-160 с.

Це збірка спогадів і роздумів видатного львівського письменника Романа Іваничука, що містить маловідомі сторінки його біографії, цікаві розповіді про різні книги з власної бібліотеки та майстрів пера, яких знав особисто. У збірці наведено кумедні історії, пов’язані з придбанням унікальних раритетів для приватної колекції. Автор дуже тепло розповідає про  своє книжкове зібрання, що після прочитання даної книги здається, ніби особисто побував у нього на гостинах. Вельми рекомендую ознайомитися з даним виданням, адже завдяки таким книгам,  прихильників читання, стає більше.


Мураками Х. Страна Чудес без тормозов и Конец Света / Х.Мураками; пер. с яп. Д. Коваленина. - М. : Эксмо, 2003. - 544 с.

Найзагадковіший роман Харукі Муракамі «Країна Чудес без гальм і Кінець Світу» створений ще у 1985 році. В ньому йдеться про потойбічний світ, містику, жахи і чомусь, до усього вище перерахованого дотичні  …бібліотекарі. Японському письменнику  вдалося поєднати несумісне. Як саме, читайте самі. Лише повідомлю, що твір містить безліч мудрих та влучних висловлювань. Після його прочитання і сам стаєш розумнішим. Наведу улюблені: «Як то кажуть, не розраховуй на багато - не будеш розчарований», «Не можна обскакати когось на каруселі. Тут ніхто не обганяє, ніхто не відстає. І всі прибувають туди ж, звідки виїхали». Цікаво, який з 288 висловів і афоризмів, що містить твір, сподобається вам?

Палинський В. Бібліотекар: новели й оповідання / Віктор Палинський. - Л.: Апріорі, 2013. – С.21-35.

Книжка прози відомого українського письменника Віктора Палинського - це ще одна нагода для шанувальників вишуканої літератури отримати справжню насолоду від читання, поринувши у світ невичерпної уяви та даровитого хисту. Збірка об’єднує 24 коротенькі твори, схожі на есеїстичні замальовки власних думок-відчуттів. Його герої екстравагантні та несподівані, а їхні світи - можливості магічних перевтілень і містичних пошуків. 



Сайко О. Кав`ярня на розі / О.Сайко. – Львів: Вид-во Старого Лева, 2013. – 172 с.

Події відбуваються в провінційному західноукраїнському містечку. У центрі оповіді – молоденька кельнерка Лідка, що тільки шукає свою життєву стежину. Вона вагається, яку професію їй обрати, адже мріє допомогати людям. А нині працює  у дядьковій кав’ярні, спостерігає за людьми і прагне до ідеалу. Несподівана зустріч допомагає Лідці визначитися. На її вибір вплинув дивакуватим колекціонер забутих книжок, який відкрив перед головною героїнею дивовижний світ книжок. 


Янкевич В. Вбивство в бібліотеці на Ринку, 9 : [повість] / Віктор Янкевич. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2019. – 183 с.

Письменник підтверджує мою думку про те, що бібліотекарі вміють усе. Навіть, провести детективне розслідування, розплутати тугий вузол родинних взаємин та знайти вбивцю. Як, ось головна героїня повісті бібліотекарка Юлія Левицька, протопипом якої є реальна херсонська бібілотекарка. Уявіть собі, ви читаєте твір і серед книжкових героїв пізнаєте своїх знайомих, які стали свідками злочину? Моротошне відчуття... 




Дізнатися більше про бібліотечний всесвіт, книжкові надходження, познайомитися з працівниками  книгозбірні запрошуємо вас до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Шевченка, 63), де ви отримаєте багато цікавої інформації про книжки, сучасні професії та матимете нагоду спробувати себе в професії бібліотекаря. Тільки, пам'ятайте, "сплячих" працівників у нас немає!




Використано:

https://www.yakaboo.ua/ua/sered-poveni-knig.html
https://bohdan-books.com/catalog/book/132955/
https://www.bbc.com/ukrainian/entertainment/2012/12/121206_book_2012_readers_review_vynnychuk_ek.shtml
https://www.livelib.ru/book/1000714306-kavyarnya-na-rozi-oksana-sajko

https://www.yakaboo.ua/ua/zhivi-knigi.html#media_popup_photos

Коментарі

Популярні публікації