Знаємо. Пам'ятаємо. Вшановуємо : до дня початку АТО та Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України




Шість років тому, в лютому 2014 року, розпочалася російська збройна агресія проти України. Російська Федерація, порушуючи норми та принципи міжнародного права, двосторонні  та багатосторонні угоди, анексувала Автономну Республіку Крим і Севастополь.

12 квітня 2014 року почалося захоплення українських міст Донецької і Луганської областей. Для відсічі російської агресії був обраний правовий режим антитерористичної операції. Указ про проведення АТО було підписано виконувачем обов'язків Президента України Олександром Турчиновим 13 квітня 2014 року. Наступного дня був підписаний указ «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України» - офіційний початок Антитерористичної операції.

Ця операція тривала від 14 квітня 2014 року до 30 квітня 2018-го. Після АТО на сході України було введено Операцію об’єднаних сил (ООС), що триває донині.

В Міністерстві Збройних Сил повідомили, що війна на Донбасі з 2014 року забрала 14 тисяч життів і змусила 1,3 мільйона людей змінити місце проживання. Знищено інфраструктуру окупованих регіонів, 27% промислового потенціалу Донбасу незаконно переміщено до Росії.

За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини кількість жертв, пов’язаних із конфліктом на сході України (за період із 14 квітня 2014 до 15 лютого 2020 року) становить близько 13 тисяч  осіб, з них:  3055 випадків загибелі цивільних осіб; 4100 українських військовослужбовців та приблизно 5650 членів озброєних угрупувань; 29-31 тисяч поранених, з них: близько 7-9 тисяч цивільних осіб, 9,5-10,5 українських військовослужбовців 12,5-13,5 тисяч членів озброєних угрупувань. Звіт ООН грунтується на інформації, яку Моніторингова місія ООН з прав людини отримала в ході опитування жертв і їхніх родичів, свідків, аналізі підтверджуючої інформації, наданої цій організації на конфіденційній основі та в офіційних документах. Цікаво, чи входять до кількості загиблих, ті, які покінчили життя самогубством внаслідок психологічної травми, отриманої на фронті, ті, які не знайшли себе в мирному житі, відчули себе непотрібними, і померли від зловживання алкогольними напоями? Або, ті, які померли від інфаркту через місяць після повернення з фронту, бо «серце не витримало війну»?

На думку військового журналіста Юрія Бутусова: «У 2020 році Росія примушуватиме Україну визнати існування окупованих територій за сценарієм Придністров’я. Війна триватиме, допоки одна зі сторін не піде на поступки. Для України поразка – це відмова від боротьби за окуповані території. Для Росії поразка – це відхід із окупованих територій. Інших варіантів немає».

Зорієнтуватися в політичному полі допоможуть, як завжди, знання. В нагоді будуть книги з історії України і світу, зовнішньої політики держави, дипломатії, військової справи. Такі книги необхідно читати, знати, пам’ятати, адже уникнути помилок, можна лише вивчаючи і аналізуючи минулі події. Тематичні документальні видання чекають вас у фондах Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Тараса Шевченка, 63).

Сьогодні, пропонуємо ознайомитися з документальними джерелами, що висвітлюють ключові передумови розгортання збройного конфлікту на сході України та початку АТО, спогадами військовослужбовців, які брали участь в АТО-ООС, зокрема побували в гарячих точках «неоголошеної» війни, відстежити найкращі книги, присвячені захисникам України, і тим хто загинув, і тим, хто вижив. 


І розділ.  Передумови виникнення збройного конфлікту на сході України.





Василенко В. На війні як на війні: tertium non datur. В 3-х тт. / Володимир Василенко. - Київ, Темпора ТОВ, 2020. - 924 с.

«На війні як на війні: tertium non datur» - збірка публікацій відомого українського правознавця-міжнародника, професора Національного університету «Києво-Могилянська академія», доктора юридичних наук, Надзвичайного і Повноважного Посла України Володимира Василенка. Це збірка про суспільні явища і процеси, пов’язані з відновленням незалежної державності України наприкінці ХХ ст., про сучасний етап війни на знищення, яку Росія тривалий час веде проти України, та про те, як Українській державі переможно захистити свою свободу і незалежність.
До третьої книги увійшли матеріали про відсіч України збройній агресії Росії та подолання її наслідків, боротьбу проти російської гуманітарної експансії, мовну політику, незворотність євроатлантичного цивілізаційного вибору України та виклики сучасності, подолання яких торує шлях до побудови успішної української України для всіх її громадян.


«Котел» або Справа без терміну давності» / [за заг. ред. Лариси Івшиної ; упоряд. Іван Капсамун]. - Київ : Укр. прес-група, 2015. - 271 с. : фот. кольор. - (Новітня історія для чайників).

Подана книга – документальний проєкт газети «День», де на прикладі людських життів і втрачених можливостей, на тлі деформованої країни, розглянуто передумови, що врешті-решт призвели до війни. Чому так сталося і коли почалося? Відповіді на ці і подібні питання шукайте в даній книзі.




Кузьо Т. Війна Путіна проти України. Революція, націоналізм і криміналітет  / Тарас Кузьо ; пер. укр. Андрій Павлишин ; [Нац. ун-т "Києво-Могилян. акад.", Центр європ. гуманітар. дослідж., Центр дослідж. історії та культури східноєвроп. єврейства]. - Київ : Дух і Літера, 2018. - 559 с. - Дод. тит. арк. англ. - Бібліогр.: с. 522-544.


Ця книга є ґрунтовним дослідженням причин та витоків російської агресії проти незалежної України, історії формування специфічного імперського ставлення російських еліт до України та українців, російсько-українських відносин після розпаду СРСР, а також російської гібридної війни проти України. Публікація є підсумком трирічного дослідницького проекту: у 2013-2016 роках автор 15 разів відвідував міста і села на півдні та сході України, зокрема у зоні бойових дій, де записав близько 300 інтерв’ю. В основу книги покладено результати цього польового дослідження, його обговорення з українськими та західними експертами.


Лазарович М. Російсько-українська війна (2014-2017 роки) : короткий нарис / Микола Лазарович. - Івано-Франківськ : "Лілея-НВ”, 2017. - 240 с.

Автор книги – історик з Тернополя, учасник АТО Микола Лазарович. Особливість видання саме в тому, що автор вивчав питання зсередини. Зокрема, брав участь у бойових діях на Сході України.
В книзі викладено короткий огляд
російсько-української війни, яка з 2014 р. триває в Україні. Визначено її головні причини і передумови, ідеологічні засади та хід бойових дій.



Магда Є. Гібридна війна: вижити і перемогти / Євген Магда. - Харків : Віват, 2015. - 304 с. 

Йдеться про нове явище для міжнародних відносин - гібридну війну. Вона, на відміну від класичної, ведеться не заради захоплення територій, але заради забезпечення ефективного впливу на свідомість та уявлення значних мас людей. Росія використовувала цей механізм для підкорення України своїм інтересам в умовах формального збереження суверенітету нашою країною.
Євген Магда у своїй книзі називає причини, через які Україна стала жертвою агресії з боку Росії. Автор аналізує причини ослаблення України, визначає  потенціал України і пропонує власний варіант вирішення збройного протистояння на сході нашої держави.


Потапенко Я. П’ята російсько-українська війна : від Майдану до Східного фронту (підходи, оцінки, інтерпретації) / Ярослав Потапенко. - Переяслав-Хмельницький : Видавництво КСВ, 2016. - 304 с.
Автор - доктора історичних наук, професора, викладача Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, активного учасника Революції Гідності та знаного громадського діяча. Ярослав Олександрович – незламний і самовідданий патріот України, вчений, інтелектуал, державотворець, який все своє свідоме життя жив, творив і боровся в ім’я побудови Української Самостійної Соборної Держави. В праці проведено історико-генетичні паралелі-порівняння між українським минулим і сьогоденням. Охарактеризовано відносини між владою і суспільством в постмайданній Україні та зазначено, що громадські активісти, волонтери й добровольці, котрі врятували країну від розпаду й окупації у критично важливий період весни-літа 2014 р., набувають якості нової і потужної суспільної сили, здатної вирішальним чином зламати перебіг подій та змусити очільників держави все таки розпочати реформи.

Хроніка гібридної війни / Серж Марко. – Київ : Альтерпрес, 2016. - 236 с. : іл, карти. - (Гібридна війна в Україні. ХХІ сторіччя). 

Книга є першою спробою дати цілісну, об'єктивну картину військових дій на Сході України в 2014-2015 роках. Це опис реальних подій, реконструкція, де автор гранично чесно описує найважливіші епізоди цієї ще незавершеної війни. В основі «Хроніки» - сотні документів та свідчень учасників (понад 500 документів та 130 інтерв’ю). Під час роботи було максимально враховано відгуки, уточнення, зауваження бійців і командирів ЗСУ, Нацгвардії, добровольчих батальйонів та волонтерів.


Якубова Л. «Русский мир" в Україні: на краю прірви / Лариса Якубова. - Київ : КЛІО, 2018. - 381, [1] с. - Бібліогр. в підрядк. прим. 
Росії, що прагне вже не перший рік загнати Україну в пастку, лише здається, | що вона повністю контролює ситуацію, що жертва в цій цивілізаційній війні -одна. Насправді, Росія сама потрапила в заготовлену пастку. Причини окресленої ситуації зрозумілі всім, хто обізнаний із модерною історією обох країн. Випробування «русским миром» стане найважчим іспитом, який Україна має скласти, аби повною мірою набути державний суверенітет, проголошений у 1991 році.




ІІ розділ      Героїчна хроніка АТО.



АД 242. Історія мужності, братерства і самопожертви / [авт. проекту та уклад. І. Штогрін ; над кн. працювали: А. Дубчак та ін.] ; фот. Сергія Лойка. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2016. - 349, [17] с. : фот.

Книга про 242 дні боїв в аеропорту Донецька, або в АДу — як його назвали оборонці летовища - це майже шість десятків свідчень «кіборгів», коментарі військових експертів та військових аналітиків з України, Росії, США та Канади, представника Генерального штабу Збройних сил України. Але головне - про життя і смерть, про відчайдушність і страх, про любов і дружбу, про те - що і чому захищали у терміналах ДАПу українські бійці — читайте у розповідях безпосередніх учасників оборони Донецького аеропорту.


Жирохов М. «Дика качка» в бою / Михайло Жирохов. – Чернігів, 2020. – 68 с.  – (Поле бою).

Михайло Жирохов - військовий експерт, історик, автор книг і статей з історії локальних конфліктів ХХ сторіччя. Дана книга – це оповідь про зведений загін «Дика качка» — підрозділ Збройних сил України, сформований з добровольців Повітряних сил України під час війни на Донбасі. Особовий склад налічує 200 військовослужбовців, третина з яких — офіцери. Загін брав участь у боях під донецьким аеропортом.


Зіненко Р. Війна, якої не було : хроніка Іловайської трагедії. В.2 тт. / Роман Зіненко. - Київ : Фоліо, 2019. - 922 с. - (Своя війна).

Книга Романа Зіненка є результатом ретельного дослідження, яке грунтується на спогадах близько сотні бійців і офіцерів, від добровольця до вищого керівництва сектора «Б», учасників Іловайської трагедії. Окрім того, автору довелося переглянути, перевірити й хронологічно розібрати сотні публікацій, відео- і фотоматеріалів, що стосуються боїв під Іловайськом. Результати окремих журналістських досліджень, а також звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України також вміщені на сторінках цієї книжки. Переважна більшість зібраних фактів до сьогодні не була відома українському суспільству. І хоча автор подає найбільш повну і реальну картину бойових дій під Іловайськом, залишається ще дуже багато питань, на які свого часу обов’язково будуть отримані відповіді.
Перша частина книжки висвітлює хронологію подій, що відбувалися 7
-24 серпня 2014 року. Друга частина книжки висвітлює хронологію подій, що відбувалися 25-31 серпня 2014 року.



Катастрофа і тріумф. Історії українських Героїв / [упоряд. Марія Семенченко ; відп. ред. Анна Мотозюк ; за заг. ред. Лариси Івшиної]. - Київ : Українська прес-група, 2015. - 295 с. : фот. - (Бібліотека газети "День") (Україна Incognita). 
Представлена книга присвячена героям, які пішли боронити українську землю із зброєю в руках. Про  тих хто загинув і тих, хто вижив. В цій книзі зібрані знакові історії про події неоголошеної війни на сході України. Очима кореспондентів газети «День» ви побачите війну такою, яка вона є насправді.




Лойко С. Аеропорт у фотографіях і текстах / Сергій Лойко ; [пер. з рос. М. Іванцової ; фот. С. Лойко]. - Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2016. - 91, [4] с. : фот. кольор. 

Сергій Лойко  - журналіст, перекладач, письменник, фотограф. З 2014 року письменник і військовий журналіст висвітлює війну на Сході України.
За словами автора, він написав
дану книгу про війну між Росією і Україною, оскільки «інакше назвати це не можна». Автор розповів, що був одержимий романом протягом усього часу перебування з «кіборгами» в донецькому аеропорту у жовтні 2014 року. «З самого початку я розумів, що це має бути саме роман, бо в хроніці, в документальному свідченні неможливо висловити всю глибину трагедії, підлості, героїзму, ненависті, пристрасті, притаманних цій війні. Я не міг розповідати про це холодним, відстороненим тоном літописця», - написав С. Лойко в своєму блозі у виданні «Новое время». У 2015 році за висвітлення війни в Україні Сергій Лойко отримав одну з найвищих нагород в американській журналістиці — «Overseas Press Club Bob Considine award» «за хоробрість, достовірність, оригінальність, глибину і виразність описаного».



Неоголошена війна. Невідомі факти і хроніки АТО / [Ольга Каліновська та ін. ; фот. Олександра Глядєлова та ін.]. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2015. - 509, [3] с. : фот. 
Автори книги – журналісти «5 каналу», які безпосередньо висвітлювали події на сході України. Ця книга  містить аналітику і хронологію бойових дій, репортажі журналістів, спогади про тих, хто віддав своє життя і кому вдалося вижити у пеклі неоголошеної війни.




У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту : [док. хроніка] / [авт.-упоряд.: С. Глотов та ін.]. - 2-ге вид., випр. та допов. - Харків : Фоліо, 2019. - 539, [17] с. : фот., іл. - (Хроніка).

Представлена книга - результат першої в Україні спроби зібрати та про­аналізувати свідчення безпосередніх учасників однієї з найгероїчніших і найтрагічніших операцій початку російсько-української війни, що досі лишається маловідомою для більшості українців. У документальній хроніці описуються події, пов’язані з обороною міжнародного аеропорту «Луганськ» та прилеглих населених пунктів (квітень- початок вересня 2014 року), а також події, що передували окупації Луганська (зима- весна 2013-2014 років).
Команда волонтерів зібрала спогади понад 140 учасників та очевидців тих подій  - військових, волонтерів, місцевих мешканців, працівників міліції та аеропорту, медиків, — а також унікальні фотографії та картосхеми, що ілюструють військові операції, які відбувалися навколо летовища. Книга містить коментарі військових дослідників, офіцерів та експертів із аналізом основних подій, а також перелік загиблих українських бійців із різних підрозділів.


ІІІ розділ       «Неоголошена» війна очима учасників АТО

Урок відваги, який українці дали всьому світу, змінив і світ, і всіх нас. А довели це, насамперед, воїни АТО. На своєму прикладі вони показати, що українці – не нація поневолених людей, що українці  варті кращого життя і вміють за нього боротися.  Потрібно лише любити свою Батьківщину, бути мужніми і сміливими  і день перемоги настане!

Білозерска О. Щоденник нелегального солдата / Олена Білозерська ; дар. Олена Білозерська. - Київ. : [б.в], 2019. – 584 с. : іл.

Білозерська - журналістка, учасниця Революції гідності, доброволець ДУК «Правий сектор», а тепер командир вогневого взводу САУ Збройних сил України. «Щоденник нелегального солдата», - як пояснює авторка, «це книга про мої 2014-2017 роки на фронті, коли я була снайпером у складі ДУК «Правий сектор» та Української добровольчої армії. Книга абсолютно документальна, у ній тільки справжні імена, справжні діалоги і опис тільки справжніх подій». Колективний герой цієї книги – «група Вольфа» – добровольчий підрозділ, який, як і решта «неоформлених добровольців, три з половиною роки воював без стабільних зарплат, без жодних пільг, статусів і гарантій». У «Щоденнику нелегального солдата» – 584 сторінки, на яких у хронологічному порядку розгортається новітня історія України через долі людей, яким випало зупиняти агрессора.  

Бурлакова В. Життя P. S. : роман-щоденник / Валерія Бурлакова ; [фот.: І. Іваровський, В. Бурлакова]. - Київ : Софія-А, 2018. - 207 с. : іл., фот. 

Авторка Лєра Бурлакова – доброволець, яка пройшла багато гарячих точок в зоні АТО. Воювала в кількох підрозділах «Карпатської Січі»  93-ї бригади, командувала мінометним розрахунком у 54-й бригаді. В своїй книзі вона розповідає про те, про що сталося насправді, її роман-щоденник є її спробою звільнитися від жахливого болю, пов’язаного з утратою: на початку служби, в районі шахти «Бутівка», дівчина втратила нареченого. В даній книзі вона згадує про коханого і побратимів, які загинули, розповідає про події, що відбувалися на фронті впродовж її служби.

Данилюк О. Ті, що стомилися боятися / Олександр Данилюк. - Київ, Темпора ТОВ,  2020. – 284 с.

Героїчні й трагічні події зими 2015 - бої поблизу містечка Дебальцеве - подані їхнім безпосереднім учасником, військовим хірургом. Час, що минув відтоді, жодним чином не применшив значення тих боїв. Відчути і пережити їх знову і знову, щоб переконатися: так долають страх, так народжується віра в незламність добра, так ми стаємо переможцями.




Мамалуй О. Воєнний щоденник (2014-2015) / Олександр Мамалуй ; [пер. з рос. Є. Тарнавського]. - Харків : Фоліо, 2019. - 283, [2] с. : фот. - (Воєнні щоденники).

Спогади колишнього снайпера 93-ї бригади, який до конфлікту на сході України був суддею Госпсуду Харківської області. У своєму щоденнику автор описує, як і чому пішов служити навесні 2014 року, як готувався бути снайпером і вперше потрапив на передову. Впродовж служби пройшов майже всі гарячі точки «неоголошеної» війни. В книзі розповідає про товаришів по зброї, і загиблих, і тих хто вижив.

Михайлишин І. Танець смерті. Щоденник добровольця батальйону / Ігор Михайлишин. – Київ, Фоліо, 2029. – 320 с. – (Своя війна).

Автор книги - доброволець, піаніст, юрист. Музикант-аматор, грав на Майдані у грудні 2013 року. До лав добровольчого батальйону «Донбас» НГУ потрапив у червні 2014 року. Взяв позивний «Піаніст». У серпні 2014 року опинився в гущі Іловайського котла у протистоянні зі збройними силами РФ. Після вимушеної ка­пітуляції провів 119 днів у полоні. Згодом повернувся на фронт у складі батальйону «Донбас-Україна» ЗСУ. Після закінчення військового контракту здобуває профе­сійну музичну освіту в Київському інституті музики імені Р. Глієра.
«Танець смерті»
- музичний твір Ф. Ліста, який для Ігоря симво­лізує війну, боротьбу добра і зла, якій немає кінця. У цій конфронтації доля однієї людини є настільки мізерною, що її просто не помічаєш. Але якщо придивитись, побачиш віддзеркалення глобальної баталії у внутрішньому світі людини. 


Сова А. Звіт за серпень’14 / Андрій Сова (Плохіш). – Київ, Фоліо, 2017. – С.156.

В даній книзі розповідається про події серпня 2014 року в зоні АТО. Коли батальйон «Айдар» на вістрі атаки дійшов до російського кордону, Луганськ був майже в оточенні українських військ і здавалось, що ось-ось — і війна в секторі А буде закінчена нашою перемогою. Автор пише не тільки про героїзм і звитягу своїх побратимів, але й про те, як ганебно поводили себе деякі кадрові військові й якою ціною виправлялись помилки штабних офіцерів. Російські війська зупинила люди, які не мали жодного відношення до військової справи. Зупинили надзвичайно великою ціною. Книжку присвячено тим, хто віддав життя за Україну, її незалежність, хто вистояв проти російської навали!

Харченко Г. Щоденник артилериста / Геннадій Харченко ; [передм.: Ю. Є. Бутусов, А. С. Рінгіс]. - Харків : Фоліо, 2019. - 282, [2] с. : іл. - (Воєнні щоденники) (Серія "Своя війна" / за ред. Юрія Бутусова ("Цензор. НЕТ")).

Автор -  історик, перекладач і економіст за освітою. Навесні 2014 року Геннадій добро­вільно при­йшов до військкомату, а влітку став командиром гармати у тре­тій гаубичній батареї 55-ї окремої артилерійської бригади. В книзі відтворено найважливіші події періоду активної участі артбригади в АТО. В ній оповідається про людей, котрі вирішили взяти в руки зброю, щоб відстояти свою честь і своє право жити вільно на своїй землі. А також про тих, хто брав найактивнішу участь і надавав допомогу в становленні і розвитку підрозділів Запорізької бригади.

Чернієнко В. Щоденник військового лікаря / В.Чернієнко. – Київ, Фоліо, 2020. – 192 с.

Автор книги молодий хірург, патріотично спрямована людина. Після закінчення  навчання у 2014 році пішов добровольцем на війну і опинився у пеклі страшних боїв під Іловайськом. «Щоденник військового лікаря» - книга автобіографічна, це записки Віктора Чернієнка про свою службу в зоні АТО, побратимів - простих українських хлопців, які також опинилися на війні, їхню мужність і героїзм.




Джерела:

https://www.bookclub.ua/catalog/e-books/e-books-facts/product.html?id=36925
https://site.ua/evgen.magda/1170/
https://uinp.gov.ua/
https://bookmarks.com.ua/products/zvit-za-serpen14
http://historybooks.com.ua/tem_ato.php
https://www.radiosvoboda.org/a/bilozerska-shchodennyk/30254897
Викорисано зображення з тенет інтернету.

Коментарі

Популярні публікації