Невтомний шукач пригод Томас Майн Рід


4 квітня 1818 року народився Томас Майн Рід, англійський письменник і  автор пригодницьких романів для дітей та молоді. 

Батько і дід Томаса були священиками. Всупереч батьковій волі, майбутній письменник відмовився від традиційної для родини професії і в юному віці пішов з батьківського дому, вирушивши в свою подорож до США, в пошуках нових яскравих вражень і, звичайно, пригод. 

Життя Ріда було не менш захоплюючим, аніж його книги. В Америці він спробував безліч професій: торгував, віршував, учителював у аристократичній родині, був мисливцем, репортером, редактором газети, клерком провіантної контори і навіть, наглядачем на плантації. Більшість творів Капітана Майн Ріда засновані саме на спогадах періоду життя в Штатах. 

Книги прозаїка перекладені на десятки мов по всьому світу. Саме він вплинув на творчість Роберта Льюїса Стівенсона і Генрі Хаггарда, їм зачитувався Джек Лондон. Прагнення справедливості, гуманізм та майстерність сюжету зробили твори Майн Ріда популярним у багатьох країнах. 

Його «Мисливці за скальпами», «Загублені в океані», «Смертельний постріл», «Білий вождь», «Оцеола, вождь семінолів», «Повзуни по скелях», «Морське вовченя», «Вершник без голови» неодмінно перенесуть вас в світ захоплюючих пригод.

Ознайомитися з життєвим шляхом Томаса Майн Ріда і долучитися до його творчості запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Тараса Шевченка, 63).

Рід Т.М. Вершник без голови: Дивовижна техаська історія : роман / Т. М. Рід; Пер. з англ. В. І. Митрофанова. - Х. : Фоліо, 2007. - 510 с. - (Бібліотека пригод).

Автор змальовує досить правдиву картину життя Техасу 50-х років. Характери дійових осіб значною мірою змальовані через діалог, досить багаті у романі Майн Ріда. Драматичний сюжет "Вершника без голови" дає чимало нагод для гострих діалогів, що пожвавлюють оповідь.










Рід Т.М. Квартеронка : роман / Томас Майн Рід ; пер. з англ. [Н. та О. Б-ських, О. Ганзюк]. - Київ : Знання, 2016. - 383 с. - (English Library = Англійська бібліотека ; №12, 2016). - Пер. изд. : The quadroon / Captain Mayne Reid. - London, 1856.

Головний герой роману, шляхетний і мужній Едвард, щойно залишив стіни коледжу і вирушає в подорож на Південь Америки. На борту пароплава юнак зустрічає прекрасну креолку Ежені Безансон. Ризикуючи життям, він допомагає їй врятуватися із судна, що зазнало аварії. Ежені закохується в Едварда. Але він у своїх ма­реннях бачить зовсім іншу дівчину. Хто вона? Які випробування підготувала йому доля? Роман заворожує читача красою людей, їхніх вчинків, несподіваними поворотами сюжету, мальовничими описами природи, цікавими картинами життя населення Півдня Америки і викликає світле почуття оптимізму.

Рид Т.М. Золотой Браслет, вождь индейцев ; Оцеола, вождь семинолов / Т.М.Рид. – Харків. - : Фолио, 1995. – 464 с. – (Золотой век).

В творі йдеться про боротьбу індіанців проти американських колонізаторів. У центрі твору — образ реальної історичної особи, вождя семінолів — Оцеоли. У ньому втілено найкращі людські якості, шляхетність, мужність, справедливість. А ще це яскрава романтична історія про кохання, дружбу, зраду і жорстокість, від якої неможливо відірватися.






Рід Т.М. Морське вовченя, або Подорож у темряві : повість / Томас Майн Рід ; пер з англ. Миколи Дмитренка. – Київ : Знання, 2015. – 182 с.  – (Класна література ; №6, 2015). – Пер. изд.

Дванадцятирічний хлопчик, який дуже любив море і мріяв про морські подорожі, вирушає у жахливу подорож у трюмі корабля — без води, без їжі, з величезними корабельними щурами. Щоб урятуватися, йому доведеться докласти надлюдських зусиль, застосувавши усі свої знання та вміння. Захоплива розповідь про те, як важливо зберегти волю і самовладання навіть у безвихідному становищі.




За цим посиланням  можна скачати безкоштовно книги Томаса Майн Ріда українською мовою : https://javalibre.com.ua/java-book/author/361


Використано:

 https://www.yakaboo.ua/ua/vershnik-bez-golovi-1645354.html

https://balka-book.com/priklyucheniya_detektivyi-1519/morske_vovchenya-42347?
gclid=eaiaiqobchmivtsbitbo6aivxamych0kjgbveaqybyabegj-2_d_bwe

https://znannia.com.ua/product/kvarteronka__tomas_main_rid_tv_pal

Коментарі

Популярні публікації