ЧЕРНІГІВСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ЮНАЦТВА ЯК ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЦЕНТР ПІДТРИМКИ ВПО


Українські бібліотеки в умовах воєнного стану тримають не тільки інформаційний фронт, а й стають центрами підтримки найбільш постраждалих від війни верств населення

Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва, як і будь-яка українська книгозбірня, завжди відкрита до людей.  Особливе ставлення у нас до осіб, які вимушено покинути свої домівки та через окупацію чи бойові дії втратили звичний спосіб життя та роботу. Підтримуємо переселенців, які знайшли прихисток в нашому місті від 2014 року. Серед наших користувачів - вимушені переселенці з Криму та сходу України, і ми докладаємо усіх зусиль, щоб створити для них затишний простір. Впродовж майже десятиріччя юнацька книгозбірня є доступним майданчиком для спілкування, особистісного та професійного розвитку, творчості, місцем культурного дозвілля та націлена на для підтримку активної молоді, яка  шукає нові шляхи  для самореалізації і своє місце в світі. Для покращення нашої діяльності налагодили співпрацю із громадськими організаціями, які переймаються потребами саме переселенців.

До послуг наших користувачів при бібліотеці діють Центр правової інформації для молоді, молодіжний англомовний клуб «Languagetime», бібліотечний Арт-центр (LibraryArtCenter), артстудія, бібліорелакс, лабораторія Hand Made, тошо. 

У 2013-му році Чернігівська юнацька бібліотека стала фіналістом заключного четвертого раунду конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» програми «Бібліоміст» і отримала комп’ютерну техніку для реалізації проєкту з долучення до Інтернету осіб з інвалідністю. У 2014-го році 50 осіб, зареєстрованих у Територіальному центрі соціального обслуговування Деснянської районної ради у м. Чернігові та 40 вихованців Чернігівського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт», серед яких були і вимушені переселенці, в стінах бібліотеки оволоділи в прийомами роботи з комп’ютерною технікою та навчилися використовувати можливості Інтернету для задоволення потреб у доступі до інформації, спілкуванні, самореалізації, професійному розвитку. Навчання комп’ютерній грамотності триває і після завершення проєкту.

У 2015-му році в бібліотеці відкрито сучасний мультимедійний коворкінг центр, де до послуг користувачів представлено все необхідне для праці і навчання - робочі столи з комп’ютерами, навушники, зручна і практична, магнітно маркерна дошка з набором маркерів тощо. Окрім роботи, там проводили презентації, онлайн-навчання, майстер-класи тощо.

Пізніше, з розширенням бібліотечного простору, створено цифровий хаб, оснащений новим обладнанням. Мешканці громади завдяки бібліотечній сучасній комп’ютерній техніці і кваліфікованим цифровим тренерам мали змогу дистанційно навчатися та працювати. В рамках діяльності хабу розпочали діяти безкоштовні курси навчання для ВПО, які мешкали в обласному центрі і мали бажання до них долучитися. Для юних користувачів  відкрито "Школу комп'ютерного бійця". 

У 2018 р. за фінансової підтримки Українського культурного Фонду бібліотека реалізувала грантовий проєкт «Library Art Center» (створення мистецької платформи для креативних молодіжних ініціатив). У ході проєктної діяльності були облаштовані виставкова зала, вітальня та артмайстерня, де демонструвалися персональні виставки молодих професійних художників, експозиції робіт обдарованої молоді, серед яких представлено і твори митців- переселенців зі сходу України та окупованого Криму. Професійними художниками проводилися майстер-класи.  Бібілотекарями підготовлено інтерактивні лекції з історії мистецтва та театру, відеорозповіді з тематичними оглядами літератури з мистецтва, кінопокази про видатних художників та краєзнавчі артподорожі, які стали доступні всім і кожному через інтернет.

На мистецтві та творчості заснований вид психотерапії, який широко застосовується в нашій бібліотеці для допомоги вразливим категоріям. Заняття для переселенців в рамках безоплатного проєкту “Бібліорелакс "Кольорове розвантаження” цікаві представникам різного віку. Щодня до бібліотеки з метою емоційного розвантаження приходять десятки людей. Серед тих, кому складно висловити словами свої пережиті емоції, переважно люди, які вимушено покинули свій дім внаслідок ворожих обстрілів або зазнали втрат, фізичного насильства чи психологічного тиску. Майстер-класи з арт-терапії проводяться спеціалістами, які пройшли прикладну підготовку в основних напрямках практикуму і володіють терапевтичною технікою роботи. Затребувані заняття відбуваються не лише в приміщенні книгозбірні, а й під відкритим небом - у близько розташованому міському парку. В них беруть участь усі хто бажає, зокрема родини, де є діти та підлітки з інвалідністю та ВПО. 

У 2023 році виникла необхідність в організації у бібліотеці психологічних воркшопів. За кількістю відвідувань найбільш популярний - «Подолання стресу під час війни».  За словами бібліотекарки відділу абонементу - координаторки і тренера цієї просвітницької програми, під час заходів можна більше дізнатися про власні емоції, методи боротьби зі страхом,  стресами та гармонізувати нервову систему. Для осіб, які працюють з юнацтвом та молоддю, організовано цикл  занять, де присутніх вчили формуванню навичок спілкування з відвідувачами під час війни та наданню психологічної підтримки неповнолітнім та дорослим  читачам-переселенцям. Для більш ефективного освоєння нових знань до проведення практичних занять запрошували команду професійних психологів.

В рамках проєкту «Бібліотека поза кордонами» відбуваються заходи, які проходять на безпечній території (з облаштованим укриттям) і вуличні акції, де бібліотекарі привертають увагу мешканців громади до діяльності бібліотеки, ознайомлюють з новими надходженнями, а також додатково інформують внутрішньо переміщених осіб  про джерела перевіреної інформації, корисної для вирішення особистих проблем цієї категорії. Рекомендували їм до перегляду нові періодичні видання. Для багатьох відкриттям стала газета «Схід.now», перші примірники якої надійшли до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва у лютому 2023 року. Їх передала юнацькій книгозбірні громадська організація «Маріупольська асоціація жінок “БЕРЕГИНЯ”». Дане видання розраховане на вимушених переселенців з Донеччини та Луганщини. Ресурс базується на концепції «газета йде за своїм читачем» і містить корисну інформацію, а саме: новини законодавства щодо реалізації прав ВПО, можливості їхньої адаптації та соціальної підтримки, контакти координаційних служб з питань правової та психологічної допомоги, а також мотивуючі історії людей, які діляться своїм досвідом налагодження життя на новому місті. Вісті з малої батьківщини дозволяють переселенцям слідкувати за життям рідного краю звіддаля і не  втрачати своєї регіональної ідентичності. Для переселенців  газета дуже цінна, бо ще й повідомляє про новації в українському та міжнародному законодавстві щодо прав та обов’язків переміщених осіб - людей, наводять приклади позитивного вирішення нестандартних ситуацій з життя переселенців, біженців, недокументованих осіб, а в замітках розповідає про події суспільно-політичного і культурного життя в Україні і світі та різні побутові речі. 

Як відповідальні громадяни, бібліотекарі розуміють важливість підтримки вимушено переміщених осіб і тому, залюбки взялися за популяризацію і розповсюдження нового видання. З метою ознайомити відвідувачів структури з новою газетою «Схід.now» 31травня п.р. бібліотечні фахівці завітали з інформаційним рейдом «Йдемо за читачем» до Департаменту соціальної політики Чернігівської міської ради, В індивідуальних бесідах розповідали про зміст видань. Кожен охочий міг безкоштовно отримати примірник. Слід сказати, що ми діяли в пришвидшеному, але інформативному режимі, щоб не затримувати відвідувачів і не відволікати їх від мети візиту до соціальної служби.

1 червня з вуличною акцією «Українські видання – вимушеним переселенцям» виступили у Центральному парку культури і відпочинку, де ознайомлювали юних і дорослих громадян із цим та іншими періодичними виданням, запрошували до знайомства з книжковими новинками до бібліотеки. Громадяни, які рятуючи життя опинилися в Чернігові, отримали свій примірник безкоштовно.

З метою згуртування суспільства, зокрема творчих і зацікавлених відвідувачів задля їхнього розвитку із залученням інформаційних ресурсів бібліотеки, сприяння інтеграції ВПО, профорієнтації з затребуваної на ринку праці професії «швачка», розвитку або відновленню тактильної моторики у осіб, які проходять реабілітацію після травм внаслідок війни та абстрагування від страшних реалій сьогодення, при бібліотеці плануємо відкрити територію простору для творчості, навчання, відпочинку і інноваційного розвитку», створену, враховуючи потреби внутрішньо переміщених осіб.

Мейкерспейс до послуг користувачів:

1Відкрита публічна майстерня під керівництвом наставника- професіонала (бажано волонтера) з використанням сучасних пристроїв (швейні машини, парогенератор тощо);

2Проведення майстер-класів з шиття, hand-made для починаючих майстринь тощо;

3Швейна майстерня, де базова швачка надає безоплатно допомогу з дрібного ремонту одягу для внутрішньо-переміщених осіб (ВПО) і постраждалого населення;

4Інформаційно-комунікативний простір, де надаються послуги доступу відвідувачів  до інтернету (для навчання і роботи), всебічна підтримка у вирішенні правових питань (інформаційний правовий кейс, індивідуальні консультація юриста у визначений час), профорієнтації і пошуку роботи.

5Принт-центр з технікою для друку, сканування, ксерокопіювання.

6Кава-point локація із чайником, посудом, де можна зробити собі каву.

  У приміщеннях буде встановлено акустичну систему для неголосної фонової музики, яка сприятиме психологічному розвантаженню.

 Після постійного спілкування з представниками даної вразливої категорії зробили висновок про необхідність облаштування при юнацькій бібліотеці інформаційно-консультативного  центру для ВПО, де громадяни ВПО, зможуть отримати інформацію про роботу органів та установ, оформлення документів, діяльність волонтерських центрів, дізнатися про місця розподілу гуманітарної допомоги, отримати консультацію юриста тощо. На сторінках бібліотечного блогу «Інформаційне вітрило» («На допомогу ВПО» та «Допомога населенню, яке постраждало від війни») теми щодо інтеграції вимушених переселенців висвітлюються потужно. Проте, у користувачів часто виникають питання юридичного характеру, стосовно їхньої конкретної ситуації, на які розвернуту відповідь професійно може натати  лише фаховий спеціаліст. Багатьом  потрібне індивідуальне психологічне консультування чи допомога у вирішены соціальних проблем. Розуміння про підтримку цих людей і підштовхнула нас до створення даної структури. 

Як інструмент популяризації діяльності бібліотеки готуємо тематичний контент-наповнення сторінок в соціальних мережах і блогах. Окрім матеріалів про допомогу внутрішньо переміщеним особам та місцевому населенню, яке постраждало внаслідок війни на блозі "Інформаційне вітрило", спонукаємо молодь до поповнення знань, які допоможуть вберегтися від нещасних випадків та травматизму, а також уникнути кримінальних всіляких випадків.  Знайомимо спільноту з правилами техніки безпеки, зокрема в умовах війни шляхом наповнення сторінок бібліотечного блогу «Biblio.infa» тематичними актуальними матеріалами, де нагадуємо їм ці правила безпеки. В межах даного просвітницького напряму в електронному ресурсі розміщено і психологічні нариси, спрямовані на відновлення та посилення стійкості осіб, які зазнали насилля від війни. 

Долучитися до матеріалів у блогах пропонуємо за посиланням: 

На допомогу ВПО https://infovitrylo.blogspot.com/p/blog-page_17.html

Допомога населенню, яке постраждало від війни https://infovitrylo.blogspot.com/p/blog-page_19.html

Безпека життєдіяльності і цивільний захист https://infosailes.blogspot.com/p/blog-page_30.html


Коментарі

Популярні публікації