ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ЗАХИСТУ ТВАРИН

 

4 жовтня відзначаємо Всесвітній день захисту тварин, Брати наші менші посідають  важливе місце в нашому житті. Вони - наші улюбленці і компаньйони, годувальники і охоронці. І навіть, співробітники, бо несуть службу у військових і державних органах. Чи потерпають тварини від жорстокого поводження людини до них? Так, подібних випадків предостатньо. Але сьогодні поговоримо не про це, а про наше відношення до тварин і обов'язки щодо їхнього утримання, а також познайомимося з найвідомішими тваринами, які набули статус соціально значимих в Україні і в усьому світі. 

Українці відрізняються доброчичливим  ставленням до тварин. Вояки армії країни-агресорки бомблять зоопарки, притулки й розплідники, катують тварин заради розваги, їдять собак. Українці - цивільні і  військовослужбовці, дорослі і малеча, на відміну від окупантів, - звірів рятують і захищають. "Гуманне ставлення українців до тварин — це одна із ознак нашого народу", -  заявив Президент України Володимир Зеленський.

У цей важкий час, тварини вносять свій внесок в пришвидшення української перемоги, такої жаданої і важливої для усього світу, адже це єдиний шлях досягнення миру. Саперами і рятувальниками, охоронцями, поводирями і психологами, - вони  вступають у боротьбу з окупантами. На передовій – це не тільки антистрес, а й додаткові очі та вуха. Тварини беруть участь у розмінуванні, патрулюють вулиці, виявляють ДРГ, боронять блокпости, евакуюють людей з гарячих точок, разом зі своїми людьми волонтерять і збирають гуманітарну допомогу. 

 Яскраві історії чорирьолапих, які вразили увесь світ.


Славетний чернігівський сапер. Пес породи джек-рассел-тер’єр на ім’я Патрон служить у складі Чернігівського підрозділу вибухотехніків ДСНС разом з майором служби цивільного захисту Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій, своїм хазяїном Михайлом Ільєвим. Разом вони знешкоджують українську землю від мін і снарядів. Свою службу Патрон почав у шість місяців і допомагає підрозділу саперів уже майже два роки. За службу пес відзначений орденом  від Президента України Володимира Зеленського. У нього є акаунт в Instagram, який підтримують майже півмільйона підписників. Щодня у direct цього акаунту діти надсилають десятки малюнків. Усі вони з'являються в сторис.  Щоб їх переглянути перейдіть за посиланням: https://www.instagram.com/patron_dsns/ 


Волонтер Кіт Степан з Північної Салтівки (Харків). Найвпливовіший український інфлюенсер, улюбленець Брітні Спірс та “обличчя” модних торбинок Valentino незворушний вухань Степан. Після кількох днів у підвалах під обстрілами власниця вирішила виїхати разом з пухнастим другом у безпечніше місце. Так, Степан переїхав у Францію. Згодом вусатий блогер повернувся в Україну. Зараз кіт нарешті живе у рідному Харкові. Разом з господаркою займається волонтерством, вони вже зібрали понад 10 тисяч доларів для українських притулків і зоопарків.

На варті Київського метрополітену бельгійська вівчарка малінуа Кейт. Вона із заступником керівника Кінологічного центру Національної поліції в місті Києві, старшим лейтенантом Віталієм Литвином шукає вибухівку та зброю, а у вільний час розважає переселенців на центральному вокзалі столиці. Також Віталій з Кейт працюють на обшуках підозрюваних у злочині і приїздять на виклики з розмінування.

Пес Патрон не єдина тварина, яка воює на боці української армії. Бельгійська вівчарка Кіра боронить столицю у складі 112 Бригади територіальної оборони Києва. Вона- прибігла на блокпост у перші дні війни і залишилась. Кіра не боїться звуків вибухів та пострілів. Вона надзвичайно чутлива, своєю поведінкою  повідомляє нашим військовикам про  майбутню ворожу атаку.

Дуже добре, що тваринам, про яких розповідалося вище, зустрілися відповідальні господарі, які бережно доглядають за ними. Для бажаючих "завести" тварину, порада: перед тим, як брати тваринку додому, треба добре все продумати чи зможете ви виконувати свої обов’язки постійно і багато років. Пам'ятаймо, ми відповідальні за тих, кого приручили.

Перевірити, чи знаєте ви правила утримання домашніх тварин, пропонуємо за посиланням: https://learningapps.org/31804020


Коментарі

Популярні публікації