Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва. Бібліотечні блоги

 



Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва як і інші українські публічні бібліотеки в умовах воєнного стану  довели свою життєздатність. Війна перекреслила багато наших планів, та бібліотека не припинила свою діяльність і на сьогоднішній день залишається інформаційним центром та осередком по наданню культурних послуг не тільки мешканцям Чернігова і області, а і внутрішньо переміщеним особам (ВПО).  

Виклики воєнного часу зробили нас ще сильнішими та згуртованішими. На разі бібліотека адаптувалася до потреб часу, а виклики сьогодення  ми перетворили на особисті можливості. Окрім роботи з наявним фондом, проведення соціокультурної діяльності, впроваджуємо нові проєкти та шукаємо кошти для їх реалізації.  

Надзвичайно важливим кроком вважаємо посилення формування бібліотечного віртуального простору. Крім публікацій на сторінках бібліотеки, важливої в умовах воєнного стану інформації, намагаємося доносити світові правду про жахіття  війни в Україні, на мережевих ресурсах і спеціально створених сайтах. Поширюємо інформацію, яка підтримує і є корисною кожному українцю.

Представлені бібліотечні блоги «Інформаційне вітрило» і «BIBLIO.infa» розроблені на платформі Blogger, безкоштовному додатку Google. Завдяки їх створенню і утриманню висвітлюється багато актуальних і затребуваних напрямків. Інформаційні матеріали, розміщені на сторінках вищеназваних ресурсів, допомогають українській і світовій аудиторії навчитися відокремлювати правду і кривду, стати стійкішими, навчитися підтримуємо один одного.  Через поглиблення знань молоді про становлення нації, залучення її до національних джерел духовності і формування патріотичних якостей, відроджуємо мотивацію та здійснюємо дієвий вплив на суспільну свідомість наших юних користувачів. 

Інформативні матеріали розміщуємо окремими дописами, додаємо актуальну інформацію до створених раніше тематичних розділів та розміщуємо їх у зворотному хронологічному порядку.

Посилання на бібліотечні блоги містяться на банері сайту Бібліотеки. Запрошуємо вас ознайомитися з їх змістом за посиланнями, поданими нижче.

https://infovitrylo.blogspot.com/

https://infosailes.blogspot.com/

Будемо вдячні за вашу нагоду ознайомитися із запропонованими матеріалами, а також практичні пропозиції та зауваження.

 Огляд тем бібліотечних блогів

Блог  «Інформаційне вітрило»

Iнформаційно-просвітницький блог патріотичного та національно-краєзнавчого спрямування «Інформаційне вітрило».

Метою блогу є:

- визначення значення історичних події та ролі особистостей, які у свій час докладалися до здобуття незалежності України і розбудови нашої держави та в наш час надають сили й наснаги сучасним українцям у протистоянні окупантам, зокрема на прикладі краєзнавчого матеріалу;

- вшанування пам’яті сучасних Героїв, загиблих в боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України;

- просування волонтерської діяльності в українському суспільстві, уточнення суті і значення волонтерства та визначення  його конкретних дій в світі, державі та області;

У 2023 році утворено нові сукупності інформаційно-просвітницьких матеріалів та продовжено інформування у створених раніше, де особливу увагу присвячено важливим темам. Наведемо приклади.

Патріотичний напрямок «Герої України нашого часу» представлений текою портретів сучасних захисників України, які виступають найкращим прикладом для посилення національно-патріотичної свідомості юнацтва і молоді. Матеріали блогу згруповані у вказаних нижче розділах та в середині розділів подані в алфавітному порядку.

Зміст за розділами:

- Пам’яті полеглих Героїв, який збирає відомості про подвиг, військовослужбовців-уродженців Чернігівської області, котрі загинули при захисті незалежності і територіальної цілісності України. Біографічні дані захисників представлено в електронному вигляді у формі інформаційних статей, повідомлень, дописів та приурочено до Днів народження захисників і захисниць.

-  Режим доступу: https://infovitrylo.blogspot.com/p/blog-page.html

-Тримали оборону Чернігівщиниде зібрано вісті про учасників оборони Чернігова і області, які мужньо протистояли окупантам у лютому-квітні 2022 року. На сьогодні, представлено 11 прикладів героїзму та мужності.

Режим доступу:  https://infovitrylo.blogspot.com/p/blog-page_23.html

- За вимогами користувачів виокремлено в окремий розділ - Постаті загиблих воїнів – уродженців Чернігова, що містить розповіді про захисників і захисниць, які народилися в Чернігові, тут мешкали, навчалися, працювали та полегли в боях за територіальну цілісність України від 2014 року. 

Режим доступу: https://infovitrylo.blogspot.com/p/blog-page_9.html

-Волонтерська діяльність інформуємо спільноту  про суть і становлення, стан та шляхи волонтерсько-громадської діяльності, знайомимо з яскравими представниками руху, зокрема тими, хто проводить свою діяльність на Чернігівщині. Висвітлюємо волонтерську діяльність бібліотек. Детально розповідаємо про волонтерські проєкти, розраховані на участь підлітків та молоді.

Режим доступу: https://infovitrylo.blogspot.com/p/blog-page_3.html

Сторінками «Інформаційного вітрила» ширимо правові знання та повідомляємо громадське суспільство про новації українського законодавство щодо підтримки вразливих категорій. Систему правового інформування побудували таким чином, щоб донести користувачам потрібну інформацію щодо вирішення їхніх потреб в доступній формі. Подаємо лише перевірну інформацію.

-  Від початку створення збережено розгалуження відповідно до типів користувачів:

- На допомогу ВПО зібрало інформацію про найбільш важливі інструменти підтримки внутрішньо переміщених осіб. Актуальні відомості щодо змін і доповнень законодавства України у забезпеченні прав внутрішньо переміщених осіб (ВПО), виплат для ВПО, допомоги безробітним переселенцям тощо. Звертатися за посиланням: https://infovitrylo.blogspot.com/p/blog-page_17.html

 Допомога населення України, яке постраждало від війни - про допомогу вразливим категоріям громадян, зокрема громадянам, житло яких повністю зруйновано, на рівні Держави, Чернігівської ОДА, Чернігівської міської ради. Інформує про надання безкоштовних послуг для цивільного населення, гуманітарні ініціативи, тощо та містить перевірені посилання.

Режим доступу: https://infovitrylo.blogspot.com/p/blog-page_19.html

 

В окремі публікації винесено нариси про особистостей, які залишили значимий слід в історії України, доклалися до її розбудови, виборювали незалежність і донині залишаються зразками справжньої відданості Батьківщині і є беззаперечними прикладом для сучасної молоді. У блозі розміщені нариси про уродженців української землі з корінням з Чернігівщини - державного діяча гетьмана Павла Скоропадського та представників творчої родини Могилянських.

Ознайомитися зі змістом пропонуємо за посиланням:

        1. Історична довідка «Репресовані земляки: до Дня пам'яті жертв політичних репресій» (18.05.2023). Режим доступу: https://infovitrylo.blogspot.com/2023/05/blog-post_23.html

-       2. Інформаційна памятка «Урядовець, що мислив Україну українською» : до 150-річчя від дня народження Павла Петровича Скоропадського» (09.05.2023). Режим доступу: https://infovitrylo.blogspot.com/2023/05/150.html

 


Блог «BIBLIO.infa»

Накопичує просвітницькі інформативні матеріали за визначеними темами. Призначений для підлітків, молоді та фахівців, які працюють з цією категорією, а також :всіх зацікавлених верств населення. 

Зміст за розділами блогу:

Безпека життєдіяльності та цивільний захист

З метою попередження нещасних випадків, травматизму та недопущення створення кримінальних ситуацій ознайомлюємо юних громадян з правилами техніки безпеки на сторінках ресурсу. Вчимо юних громадян як треба поводитися, щоб бути здоровими, і не створювати небезпечні ситуації для себе та людей, які вас оточують, зокрема в умовах воєнного часу, коли засвоєні знання допоможуть врятувати життя. В межах просвітницької програми розмістили психологічні нариси, спрямовані на  відновлення та посилення стійкості осіб, які зазнали насилля від війни. Постраждалі змогли дізналися більше про власні емоції та ознайомитися з техніками, які допоможуть їм подолати негативні реакції.

Режим доступу: https://infosailes.blogspot.com/p/blog-page_30.html

 ЕКО-календар у стилі еко

Метою стала ідея подавати екологічну і дотичну темі інформацію у формі, яка б була цікава саме підліткам. Коротко, чітко, змістовно, ємко!  Це насамперед, інформація про важливі дати екологічного календаря, доповнені елементами інтерактивних ігор за темою статті, а також об’яви про діючі акції та конкурси екологічного спрямування, розраховані на учнівську спільноту.

Режим доступу: https://infosailes.blogspot.com/p/blog-page_6.html

Еко-інформ

Містить інформацію про екологічні конкурси для юнацтва та молоді.

Режим доступу: https://infosailes.blogspot.com/p/blog-page_11.html

Інклюзія

Висвітлюємо пункти концепції «соціальної інклюзії» стосовно осіб з інвалідністю та визначення переваг інклюзивної освіти для різних учасників освітнього процесу. Інформуємо про методи підтримки учнів з особливими потребами під час війни.

Звертатися за посиланням: https://infosailes.blogspot.com/p/blog-page_12.html

 Нотатки бібліографа

Інформація, що міститься в розділі, буде цікава фахівцям бібліотечної справи, всім, хто цікавиться інноваціями в бібліотечно-інформаційній діяльності, новітніми інформаційними технологіями, їх застосуванням у бібліотеці з метою покращання доступу громадян до інформації.

За посиланням: https://infosailes.blogspot.com/p/blog-page.html

 Запитай у бібліографа

Якщо ви хочете дізнатися про наявність книги в бібліотеці, отримати фактографічні дані та допомогу у пошуку матеріалів з різних питань – рекомендуємо звернутися до бібліографа. Деталі за посиланням: https://infosailes.blogspot.com/p/blog-page_8.html

Календарі знаменних і пам’ятних дат

Доробок містить відомості про визначні події  в світі, Україні, Чернігівській області впродовж позначеного року.  

У 2023 році представлено  список  громадських і культурних діячів, ювілейні дати яких відзначатимуть в Україні  у поточному році на державному рівні. Окремим списком наведено постаті ювілярів - уродженців Чернігівського краю. Додано  перелік книг-ювілярів.

Режим доступу: https://infosailes.blogspot.com/p/2023.html

Про нас розповідають

Збирає добірку анотованих джерел мовних ЗМІ, на зразок телебачення, радіо, кіно, компакт-дисків або DVD-дисків; друкованих ЗМІ та інших засобів інформації про історії і сьогодення Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва. 

Звертайтеся за посиланням: https://infosailes.blogspot.com/2023/06/blog-post_16.html#more


Дякуємо за увагу!

Коментарі

Популярні публікації