Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва: історія та сьогодення

 


Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва – спеціалізований заклад, що здійснює бібліотечне, бібліографічне та довідково-інформаційне обслуговування юнацтва, а також спеціалістів із питань виховання, освіти, соціальної адаптації, організації дозвілля молодого покоління.

Мета діяльності закладу – створення умов для реалізації прав молодих громадян на вільний доступ до інформації та знань; залучення їх до цінностей національної та світової культури, науки та освіти, що зберігаються в бібліотеці.


Чернігівська ОБЮ створена 1 лютого 1978 р. Бібліотеці було надано пристосоване приміщення загальною площею 213 м2 за адресою вул. Шевченка, 63


У 2018 р. книгозбірня отримала в оперативне управління адміністративну будівлю площею 253,6 мза адресою вул. Шевченка, 54.  

Загальна площа бібліотечних приміщень становить 466,6 м2, що  значно поліпшило умови діяльності закладу.

Обидва приміщення увійшли до реєстру пам’яток історії та культури місцевого значення. Головний корпус  бібліотеки  (вул. Шевченка, 63) є старовинною спорудою, що виконана в готичному стилі та прикрашена вітражами і визнана пам’яткою архітектури місцевого значення кінця 19 ст. Це колишній будинок В. Тарновського-молодшого (1838–1899), гостями якого було чимало видатних діячів України. На згадку про колишнього власника будинку у стіні читальної зали бібліотеки вмонтовано плиту з лаконічним написом: «В. В. Тарновський».

Дерев’яна будівля у стилі «модерн» за адресою вул. Шевченка, 54, яка передана книгозбірні для розміщення арт-центру, також є місцевою історичною пам'яткою — будинком Свідерського, збудованого в кінці XIX століття.

У сучасній структурі бібліотеки – п’ять функціональних відділів: комплектування фондів, каталогізування документів та зберігання бібліотечних фондів; науково-методичної, інформаційно-бібліографічної роботи та соціокультурної діяльності; читальної зали;  абонементу; інформаційних технологій  та електронних ресурсів, а також відділ матеріально-технічного забезпечення та бухгалтерська служба.

У 2013-му році Чернігівська юнацька бібліотека стала фіналістом заключного четвертого раунду конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» програми «Бібліоміст» і отримала комп’ютерну техніку для реалізації проєкту з долучення до Інтернету осіб з інвалідністю.

У 2015-му році в бібліотеці відкрито сучасний мультимедійний коворкінг центр, де до послуг користувачів представлено все необхідне для праці і навчання - робочі столи з комп’ютерами, навушники, зручна і практична, магнітно маркерна дошка з набором маркерів тощо. Окрім роботи, там проводили презентації, онлайн-навчання, майстер-класи тощо.

Пізніше, з розширенням бібліотечного простору, створено цифровий хаб, оснащений новим обладнанням. Мешканці громади завдяки бібліотечній сучасній комп’ютерній техніці і кваліфікованим цифровим тренерам мали змогу дистанційно навчатися та працювати. В рамках діяльності хабу розпочали діяти безкоштовні комп’ютерні курси навчання для ВПО, які мешкали в обласному центрі і мали бажання до них долучитися. Для юних користувачів  відкрито "Школу комп'ютерного бійця".

У 2018 р. за фінансової підтримки Українського культурного Фонду бібліотека реалізувала грантовий проєкт «Library Art Center» (створення мистецької платформи для креативних молодіжних ініціатив). У ході проєктної діяльності були облаштовані виставкова зала, вітальня та артмайстерня, де демонструвалися персональні виставки молодих професійних художників, експозиції робіт обдарованої молоді. Професійними художниками проводилися майстер-класи. Бібліотекарями підготовлено інтерактивні лекції з історії мистецтва та театру, відеорозповіді з тематичними оглядами літератури з мистецтва, кінопокази про видатних художників та краєзнавчі артподорожі, які стали доступні всім і кожному через інтернет.

Від 24 лютого 2022 року внесено зміни в діяльність Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва. З початком активних бойових дій на території Чернігівської області і обласного центру книгозбірня тимчасово припинила роботу з обслуговування читачів, а працівники вийшли на вимушений простій. Незважаючи на перешкоди (відсутність електроенергії, мережі, зв’язку), щоб мінімізувати інформаційну пустку у наших користувачів (та інших споживачів інформації) і не втратити зв’язок з ними, проводили активну інформаційно-просвітницьку роботу, поширюючи якісний контент в соціальних мережах і блогах. Таким чином, намагалися бути ближче до кожного користувача.

11 березня 2022-го після ворожого бомбардування обласного центру одну з будівель закладу було повністю зруйновано, іншу сильно пошкоджено. Із закінченням активних бойових дій поблизу міста вручну розбирали завали у повністю зруйнованій будівлі книгозбірні. Намагалися врятувати уціліле майно книгозбірні та зберегти культурні та матеріальні цінності. Наводили лад у іншому пошкодженому приміщенні бібліотеки.

Нині працюємо в орендованому приміщенні, в надії що в майбутньому обидва приміщення бібліотеки будуть відновлені.

До послуг користувачів діють:

-        Центр правової інформації для молоді,

-        молодіжний англомовний клуб «Languagetime»,

-        бібліотечний Арт-центр (LibraryArtCenter),

-        проєкт «ЕКО-бібліотека»

-        клуб «ЕкоАкадемія»,

-        артстудія,

-        проєкту “Бібліорелакс "Кольорове розвантаження”,

-        лабораторія Hand Made,

-        психологічні воркшопи.-

В рамках проєкту «Бібліотека поза кордонами» відбуваються заходи, які проходять на безпечній території (з облаштованим укриттям) і вуличні акції, де бібліотекарі привертають увагу мешканців громади до життя юнацької книгозбірні.

Як інструмент популяризації діяльності бібліотеки готуємо тематичний контент-наповнення сторінок в соціальних мережах і в блогах.

 

Коментарі

Популярні публікації