ТРИМАЄМО ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ФРОНТ РАЗОМ! (До Дня "Заміни лампочку на енергозберігаючу)

 

 


Стабільність постачання електрики залишається надактуальним питанням в Україні від 24 лютого 2022 року. Масовані ракетні атаки ворога на окремі енергетичні об’єкти призводять до руйнування нашої енергосистеми, відновлення якої вимагає дуже багато часу та грошей. Пошкодження електростанцій та магістральних мереж веде до. аварійних відключень, і як наслідок, обмеження роботи промисловості, відключення світла, води та тепла в родинах пересічних українців у великих містах і маленьких селах.

Поки українські військовослужбовці зі зброєю в руках тримають військовий фронт, обов'язок кожного мирного мешканця допомогти державі вистояти  на енергетичному.


Міністерство Розвитку Громад та Територій підготувало головні кроки, які допоможуть не лише зменшити енерговитрати, а й витрати кожного на комунальні послуги.

13 грудня 2022 року президент Володимир Зеленський на міжнародній конференції «Солідарність з українським народом» у Парижі заявив, що середній дефіцит енергосистеми України становить 2,5 ГВт. Дефіцит могли б суттєво перекрити 50 млн LED-ламп. За його словами, практичним результатом заходу могла б стати домовленість про фінансування проєкту із закупівлі LED-ламп для України міжнародними партнерами. Європейська комісія не зволікаючи погодила фінансування закупівлі приблизно 50 млн світлодіодних ламп для України.

Державна програма із безплатної заміни населенню ламп розжарювання на нові LED-лампи стартувала 1 січня 2023 року. Головна мета – заощадити електроенергію, адже сучасні світлодіодні лампи допомагають економити близько 80% електроенергії порівняно зі старими лампами та забезпечити стійкість енергосистеми України. Проста заміна старих лампочок на нові LED-лампи може заощадити країні в піковий годинник до 1,5 гігавата електроенергії. Це дуже суттєва економія. Для порівняння: заміна 50 млн LED-лампочок розвантажить роботу цілого реактора атомної електростанції.

Скористатися нею зможе кожен повнолітній. П’ять лампочок в одні руки можна буде отримати у відділеннях «Укрпошти». Можна відразу прийти у відділення, а можна попередньо подати заявку через додаток «Дія», а вже потім йти в «Укрпошту». Там вам проведуть обмін. Якщо людина вдома виявить, що одна чи декілька з отриманих діодних ламп не працюють, то в неї буде можливість замінити їх у відділенні. Міняють швидко. Однак це зроблять лише в тому випадку, якщо лампочки будуть в наявності. 

Тепер стартував другий етап, у рамках якого скористатися такою можливістю можуть не тільки фізичні особи. Можливість безкоштовно обміняти старі лампи розжарювання на LED-лампи поширюється й на юридичних осіб, а також на освітні й медичні заклади. Водночас програма обміну ламп продовжує діяти й для населення.

До освітніх та медичних закладів, які можуть взяти участь у програмі, належать: дитсадки, школи, профтехучилища, ВУЗи, спортивні/музичні школи, автошколи та будь-які інші заклади освіти; поліклініки, лікарні, стоматологічні клініки, лабораторії та інші медичні заклади.

Щоб взяти участь у програмі, потрібно відправити заявку на обмін на порталі «Дія», у розділі «Послуги» — «Обмін ламп», КЕПом юридичної особи. Після цього протягом тижня представники «Укрпошти» з вами зв’яжуться та розкажуть про подальші дії.

Того, хто ще не замінив старі лампи розжарювання на  LED-лампи закликаємо не зволікати, а зробити це найближчим часом.  Приурочити цю суспільно корисну дію можна до спеціальної дати - Дня заміни звичайної лампочки на енергозберігаючу, яка припала у 2023 році на 1 жовтня.

Коментарі

Популярні публікації