"Обійми" з Оленою Ященко

 


Нещодавно сяйнуло щастя познайомитися зі справжньою поетесою,  талановитою людиною, красивою жінкою Оленою Ященко. Напередодні Дня обіймів, 20 січня, пані Олена завітала до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Т.Шевченка, 54) з великою особистою радістю, а саме першою поетичною збіркою!

 Її книжка, що має привабливу назву «Обійми», побачила світ у 2020 році. За словами авторки,  наповнення складають твори, які залишили особливий слід в душі та долі самої Олени. «Кожен вірш народжений від чистого серця і з любов’ю”, - розповідає Олена Яценко. - можливо тому її твори, знаходять відгук в серцях читачів і не залишають байдужими. За враженнями поціновувачів якісної поезії, вірші Олени Михайлівни, мають родзинку, як от властивість віддзеркалювати власні емоції: хтось від прочитаного відчуває радість, хтось навпаки, смуток. Проте, через деякий час, той самий вірш вже сприймається інакше. Отаке, духовне переформовування викликає поезія нашої землячки. І це не дивно, адже життєва філософія Олени Ященко полягає у вічних цінностях буття та побутових взаємин, зрозумілих і близьких кожному з нас. Поетеса любить усе земне і звичайне, невибагливе і примхливе. Вона цінує кожну мить життя і кожну мить відкритого спілкування. Можливо тому, творчість Олени Ященко така прониклива і щира.

Народилася Олена Михайлівна Ященко 22 травня 1977 року на Чернігівщині,  в селі Оболоння Коропського району. Дитинство і шкільні роки минули в мальовничому Оболонні. З дитинства була надзвичайно творчою, а перші вірші почала писати ще у шкільні роки. Проте, з тих віршів мало що вціліло, підліткова самокритика зробила свою невідворотну справу. Після закінчення школи вивчилася на бухгалтера, працювала за фахом. Вищу освіту отримала в Сумському національному аграрному університеті. Нині разом з родиною мешкає в Чернігові. І ніколи не полишала писати вірші.

Друкуватися почала в альманасі «Політ думок». ЇЇ творчість високо оцінили знавці поезії, адже вона яскрава і багатогранна. Як от, в маленькій збірці «Обійми» зібрано твори на різні теми, провідними з яких є любов до рідного краю,  «дорогих серцю людей, які дали тобі життя» - батьків, родини. Неперевершеним є відображення спостережень авторки за природою Придесення в поетичному слові. А глибокі роздуми поетеси про духовний розвиток особистості, комунікації людей і їхні почуття,  змушують задуматися і проаналізувати власні дії і ситуації, що склалися. Отак, завдяки творам Олени Ященко,  легко і невимушено, вчимося сприймати виклики сьогодення толерантно, спокійно і позитивно! 

На підтвердження своїх слів наведу деякі з поезій Олени Ященко.

 

* * *

Все, що шукаєш, знаходиш завжди поступово.

В людях, в погоді, чи в тихій вечірній розмові.

У незвичайній солодкій чутливій природі.

В музиці вітру. В незнаній гірничій породі.

Дощ, наче блюз, надихає на нові натхнення.

Пам’ять встигає записувать всякі учення.

Де б не була, чорнобривці вже ж манять додому.

Синь волошкова ніколи серденька не зрадить.

Світом блукала, трішечки збила оскому.

Час вже вертати, дитино, до рідної хати.

 

***

Ти думаєш не буде зимно?

Звичайно буде, не плекай.

Зима ж то панночка нестримна

І необуздано швидка.

Затрималася, бо мабудь кави

Хтось запашної їй зварив.

Або на вушко щось ласкаве

В дорозі вітер говорив.

Ще мить і увірветься в душу, 

І нагадає хто є хто.

Ілюзії твої порушить, 

І вранці вдягнеш ти пальто.

Скує і настрій і калюжі

Морозної зими коваль.

І перед нею ти недужий, 

А в шарфі вся твоя мораль.

***

Все більше хочеться мовчати.

Читати вірші, слухать дощ.

Не розпадатись на цитати.

І не копати, в чім та мощ.

Лишатись справжньою Собою.

Нести свій хрест, любить свій крів.

І в більшості в руках лиш зброя.

 Моя ж – у серці…То любов.

 

Р.S. Долучитися до творчості цієї поетеси запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Т.Шевченка, 63), де вас чекають «Обійми».

 

Коментарі

Популярні публікації