Знайомтесь Аб Айверкс, татусь Міккі Мауса




Аб Айверкс 
(  1901 - 1971) 
Американський аніматор, карикатурист, винахідник, двічі лауреат премії Оскар; найбільш відомий спільною роботою з Волтом Діснеєм, також знаменитий як співавтор Міккі Мауса і творець жабеняти Фліпа.

Аб Айверкс народився в 24 березня 1901 року в Канзас Сіті, штат Міссурі, США. Своїм незвичайним ім'ям (Ubbe Ert Iwwerks) Айверкс зобов'язаний батькові, який був емігрантом зі Східної Фризії (регіону на північно-західному узбережжі Німеччини).
З Волтом Діснеєм Аб Айверкс познайомився в 1919-му році, коли влаштувався працювати ілюстратором в Kansas City Slide Newspaper Company. Дісней не був гарним художниким, тож майже всіх його знаменитих персонажів створили найняті ним аніматори. У 1922-му році Дісней запустив на своїй студії «Laugh -O- Gram» виробництво мультиплікаційних серій і Айверкс підключився до проекту як старший мультиплікатор. Доробок Аба Айверкса багато в чому визначили характерний стиль ранньої диснеївській мультиплікації.
Після втрати прав на везучого кролика Освальда (Oswald the Lucky Rabbit), якого Айверкс спільно з Діснеєм розробив у 1927-му році для Universal, студія гостро потребувала нового героя. У ході творчих пошуків Айверкс придумав і розробив образ мишеняти, який згодом отримав ім'я Міккі Маус. Перші мультфільми за участю Міккі Мауса та серії циклу «Silly Symphonies» анімовані майже виключно Абомей Айверксом.


Подальші відносини Айверкса з Діснеєм склалися непросто. Історія з кроликом Освальдом розвинула у Діснея підозрілість і хворобливе ставлення до свого авторства (в мультфільмах того періоду не вказувалися імена художників, які працювали над картиною, замість цього в титрах значилося «Walt Disney Productions»).  "Айверкс був генієм. І саме він має купатись у славі, а ім'я Діснея має навпаки залишатись в тіні. Така реальність: хтось, настільки впливовий, як Дісней, може з легкістю забрати чиюсь роботу, мати на це повне право і уникнути будь-якого покарання", –  так зазначав історик кіно Джордж Фіґґс.  Айверкс, втомлений від тиску з боку Діснея, вважав, що його внесок у роботу над найбільш успішними мультфільмами не оцінена по достоїнству, тож розірвав  з Діснеєм і в 1930-му році відкрив власну студію анімації.
Незважаючи на замовлення від MGM на серію мультфільмів про жабеня Фліпа та брехуна Віллі (Willie Whopper), а також випуск у період з 1933 по 1936 роки короткометражних стрічок із серії «ComiColor Cartoons», студія Айверкса так і не змогла добитися значного комерційного успіху. Спонсори відмовили Айверкса у фінансовій підтримці, і незабаром студія припинила своє існування.
У 1937-му році Леон Шлезінгер найняв Айверкса для роботи над чотирма епізодами «Looney Toons» за участю Поркі Піга і козла Геббі (Gabby Goat). Після роботи на Шлезінгера Айверкс виконав ще один проект для Screen Gems.
У 1940-му році він повернувся на роботу до Діснею, де зайнявся, в основному, розробкою візуальних ефектів, а також виконував роботу поза студією Діснея. Наприклад, Айверкс розробив і створив спеціальні візуальні ефекти для фільму Альфреда Хічкока «Птахи». За найкращі візуальні ефекти до «Птахів» у 1964 році отримав Оскар.

Помер Аб Айверкс 7 липня 1971-го року від серцевого нападу в Бербанку, Каліфорнія. 

Використано ресурси:

https://24tv.ua/vid_garazha_do_grandioznogo_parku_rozvag_motivuyucha_istoriya_uspihu_voltera_disneya_n1279916

https://ua.kinorium.com/name/310607/info/

Коментарі

Популярні публікації