Янгол-охоронець нашої пам’яті



Герард
Олексійович 
Кузнєцов
(23 вересня 1925 - 25 березня 2020)

«Життя прожив не дарма.
 Свій внесок в історію міста, яке стало мені рідним, я зробив.
 Про це свідчить звання «Почесний громадянин міста Чернігів»
Герард  Кузнєцов

25 березня 2020 року відійшов у вічність Герард Олексійович Кузнєцов. Сльози скорботи навертаються від того, що чернігівська спільнота втратила таку видатну Людину. Водночас, серце наповнюється гордістю, за те, що Герард Олексійович жив і працював у Чернігові, творив на благо нашого міста. Він - високий приклад для усіх нас.

Ім’я Герарда Кузнєцова відоме далеко за межами Чернігівської області.


Він член Ради Чернігівської міської організації ветеранів, голова комісії по увіковіченню пам’яті загиблих воїнів у Другій світовій війні, один із засновників спелео-археологічної секції при Українському товаристві охорони пам’яток, невтомний краєзнавець, письменник, Почесний громадянин Чернігова.


Схиляємо голови і дякуємо Вам за Ваше життя! Вічна пам’ять!

Народився майбутній краєзнавець 23 вересня 1925 року у місті Вологда в родині військового інженера. Після трагічної загибелі батька, вони з матір’ю повернулися на її батьківщину у місто Вільськ Архангельської області. Невдовзі матір вийшла заміж за українця, який там відбував заслання. Після закінчення терміну покарання чоловіка, у 1934 році, родина переїхала в Україну. Оселилися у затишному і зеленому  Чернігові, на Лісковиці.

У чернігівській школі Герард навчався добре та любив свою школу, за те, що там були хороші вчителі і дружні однокласники. З дитинства захоплювався археологією, цікавився пам’ятками Чернігівської землі. У години дозвілля займався  авіамоделюванням та рибальством. Із задоволенням катався на лижах і знаходив час для занять легкою атлетикою. Прагнув бути моряком.

У роки Другої світової війни був підпільником, партизаном, військовослужбовцем Червоної армії. В роки окупації Чернігова був свідком фашистської наруги над місцевими мешканцями і  знищенням міста нацистською авіацією у серпні 1941-го року. 15-річний хлопець Герард Кузнєцов не лишився осторонь боротьби з фашизмом, він долучився до підпільної діяльності, він збирав військову інформацію по місту, яку старші товариші передавали до партизанського штабу. 

Влітку 1943 року приєднався до партизанського загону Івана Бовкуна, який діяв у складі з’єднання під командуванням капітана Михайла Шукаєва. За звільнення від нацистських загарбників 400-т мешканців села Крута, що на Житомирщині, юний боєць був відзначений медаллю «Партизан Вітчизняної війни» ІІ ступеня. Вдячна громада  села надала йому звання Почесний житель села Крута.

До закінчення Другої світової війни воював проти нацистів у лавах Червоної армії, служив у підрозділах І-го Українського фронту. У своїх спогадах Герард Олексійович згадував, що пройшов бойовий шлях від Чернігівщини до Карпат. Був поранений. За  проявлену мужність  нагороджений медаллю «За бойові заслуги» та багатьма іншими орденами та медалями, які отримав вже після війни.

Подальшу долю  пов’язав зі службою у лавах радянських армії. До Чернігова повернувся лише після демобілізації у 1950 році. Працював перекладачем технічної літератури на чернігівському комбінаті «Хімволокно», адже добре володів англійською мовою. Згодом працевлаштувався у міжнародну туристичну агенцію «Інтурист».

Захоплення археологією, що Герард Олексійович зберігав усе життя, знайшло втілення у 1967 році, коли разом із однодумцями він створив спелео-археологічну секцію, що діяла при Українському товаристві пам’яток історії та культури. Завдання секції полягало у дослідженні Аліпієвих печер.

Невдовзі на базі секції відкрили музейний гурток «Юний археолог». Члени гуртка досліджували історію Чернігова і області, займалися пошуково-краєзнавчою роботою, брали участь в археологічних експедиціях, тощо.

Завдяки Герарду Олексійовичу багато юних чернігівців зацікавилося вивченням історії та археології Чернігівського краю. Серед гуртівців були і ті, які пов’язали своє життя і професійну діяльність з історичною наукою. Як от, видатний вчений і педагог Володимир Коваленко, директор Чернігівського історичного музею імені В.В.Тарновського Сергій Лаєвський, завідувач відділом історії печер Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Володимир Руденок і багато інших. 

На початку 2000-х років ним започаткувано пошуковий клуб «Патріот», а в 2012 році – пошуковий клуб «Пам’ять Перемоги”. За роки діяльності клубів проведено величезну пошукову роботу на місцях жорстоких битв, ексгумовано останки загиблих і урочисто поховано.

Впродовж десятиріч Герард Кузнєцов активно займався громадською роботою. Був заступником голови «Товариства охорони пам’яток історії і культури” і відповідав за краєзнавчу діяльність у місті. Брав участь у комісії, яка досліджувала історію антифашистського підпілля.

Слід наголосити, що до будь-якої справи Герард Олексійович підходив завзято і відповідально. Так, у 1969 році, коли був головою комісії з підготовки Антонієвих печер до відкриття, під час ретельного обстеження підземелля Успенського собору Єлецького монастиря він своєчасно виявив пошкодження водопровідної мережі, тим самим, запобіг руйнуванню пам’ятки архітектури ХІ століття.

За дослідження підземних споруджень Чернігова Герард Олексійович Кузнєцов отримав звання «Почесний громадянин міста Чернігів» (2005).

Чернігівський краєзнавець має вагомий  творчий доробок, його книги - це історичні дослідження, що висвітлюють Чернігів у різні періоди його існування.

Летопись города Чернигова периода Великой отечественнной войны 1941-1945 г. г. По документам, воспоминаниям очевидцев, публицистике и мемуарам / Cоставитель Г.А. Кузнецов. — Чернигов: Десна, 1992. — 138 с.

Кузнецов Г. А. Край непокоренный : Черниговщина. 1941-1945 г.г. / Г. А. Кузнецов. - Чернигов : [б.в.], 1995. - 253 с., ил.

Кузнецов Г.А. Тайны древнего Чернигова и его клады / Г. А. Кузнецов, Ю. А. Новицкая. - 2. изд., перераб. и доп. - Чернигов : РИК "Деснянська правда", 2002. - 59с.: ил., 2 л. цв. ил. - Библиогр.: с.54-55. 

Кузнецов Г. А. Растерзанный Чернигов, или Юность, опаленная войной / Г.А.Кузнецов. - Чернигов : РИК "Деснянська правда", 2005. – 480 с.

Кузнецов Г.А. К тайнам Чернигова. Очерки из истории спеле-археологической секции Черниговской Организации Украинского общества  охраны памятников истории и культуры. – Чернигов. – 2010. – С.10-80.

Кузнєцов Г.О. Лісковицькі Болдині гори (2015)

Дізнатися більше про життя і діяльність відомого чернігівського краєзнавця, переглянути його книги запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва, що знаходиться за адресою (вулиця Тараса Шевченка, 63.) Звісно, після карантину!

Використано джерела:
https://www.gorod.cn.ua/blog_cat_9315.html


Коментарі

Популярні публікації