ВИЖИТИ В ОБЛОЗІ

 


     Чернігів понад місяць перебував в облозі. В передмісті точилися жорстокі бої, житлові будинки і об'єкти інфраструктури там майже повністю зруйновані. Окрім  щільного артилерійського вогню, Чернігів зазнав й численних авіаударів, наслідки яких досі видно на вулицях міста. Автосполучення було призупинено. Після підриву мосту через Десну дістатися міста чи виїхати з нього було практично неможливо. Місцеве населення опинилося в оточенні. Про життя і побут в умовах відсутньої інфраструктури, обстрілів і облозі мешканці Чернігова, які не покинули рідних домівок, згадують з сумом: "Холод, голод, кров і трупи..." Проте, місто вистояло. 
      Як виживали,  чернігівці розповідають в своїх сторіс, бо в кожного своя історія і свій біль. Нині містяни дають уроки, де діляться досвідом виживання без світла, води, зв'язку, продуктів харчування,  необхідних ліків. Їхній досвід неабияк корисний, адже небезпека ще не минула. 
     Щоб дізнатися, як вижити в екстремальних умовах,  зберегти психіку і стосунки з оточуючими здоровими варто ознайомитися з матеріалами даного блогу, а також за темою з літературою з фондів Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва, яка невдовзі відкриє свої двері для читачів. До речі, частина книжкового фонду була   врятована з під завалів зруйнованої будівлі книгозбірні її працівниками. 
           
            У даній статті висвітлюється досвід виживання в облозі і містить поради з особистого досвіду незломленої мешканки міста Ірини Тимофеєвої.

"Нема світла, нема тепла,  не працює каналізація. 

А Ви тільки зараз з цим починаєте знайомитись?

Ну тоді звертайтесь до чернігівців з досвідом життя-виживання міста в облозі.

1.А зараз наберіть води, багато води

2. Пауербанки заряджайте завжди, а не тоді, коли нема світла і Ви такі- ой , блін в банкє мало заряда. Ті хто навіть не знає, що це за гаджет, саме час з'ясувати і купити

3. Фонаріки всіх видів. Батарейки. Свічки та сірники або запальнички

4. Їжа довготривала, сухе молоко, згущенка

5. Каналізація не працює. Оооо, а що робити.

Якщо є гроші , скиньтесь купить біотуалети. Якщо буде, як в Чернігові, то прямо у дворах вириєте ями, та поставите туалети. Так у дворах багатоповерхівок , так не важливо центр, асфальт то що. Ми теж не в лісу живемо. Так і туалети чоловіки знайшли з чого зробити, хоч Епіцентр був розбомблений і нічого не працювало.

6. Холод, нема опалення. Так горнолижні одежі  , термухи, пуховики, в яких спали не знімаючи. А зараз Ви можете навіть спальники купити

7. На чому готовити? Купить газові горілки туристичні. Майте постійно заправлені термоси з окропом. Це   коли просто відключення , а не постійно. Якщо зовсім триндець , ніхто не відміняє готувати їжу на багатті во дворі

Ну так , у нас дуже екстремальний досвід, тому в Чернігові якось спокійно, без психозу сприймають ситуацію

8. А і навчится дуже швидко митися в душі. 

Рецепти як з півсклянки води, спирту та засобу для посуду зробити обмивачку в нас теж є.

Так шо шановні українці виживемо, тільки робіть самі якийсь рухи по підтримці виживання".

    

Матеріали з тенет інтернету.

Коментарі

Популярні публікації