ЯК ВИЖИТИ ПІД ЧАС ЯДЕРНОГО ВИБУХУ?

 


Ця постійна загроза просто прибиває своїм тягарем. ЯК ВИЖИТИ при ядерному ударі та як до нього підготуватися? В нагоді будуть рекомендації науковця-хіміка Гліба Репіча, дотримання яких у разі небезпеки допоможуть зберегти вам життя.


Найголовніше, що треба знати і що мати при собі

Насамперед треба знати зону ураження від вибуху. Вважається, що усі, хто опиниться на відстані 800–1000 м від епіцентру вибуху, можуть померти з імовірністю 90%.

Ті, хто будуть трохи далі, на відстані 3000–3500 м, мають шанс вижити 50%.

Пам’ятай! Радіація поширюється дуже швидко, тож на те, щоб заховатися, буде приблизно п’ять хвилин.


Що робити під час ядерного удару

Якщо ядерний “гриб” застав тебе на вулиці, у жодному разі не дивися на нього, адже можна осліпнути. Ляж на землю, підклавши руки під тулуб, та залишайся в такому положенні, поки не пройдуть дві ударні хвилі.

Обов’язково треба закрити обличчя і дихальні шляхи хусткою чи шарфом.


Де ховатися від ядерного удару

Викладач хімії, кандидат хімічних наук Гліб Репіч розповідає: якщо по нас станеться ядерний удар, то це буде саме тактична ядерна зброя, яку несуть Іскандери або крилаті ракети.

Їм потрібен час, щоб долетіти, тож буде оголошена повітряна тривога і ти матимеш змогу сховатися.

Найкраще — заховатися в штатному бомбосховищі чи метро. Проте метро закриється за п’ять хвилин після оголошення тривоги.

Якщо у тебе є приміщення під землею,  облаштоване так, щоб там можна було провести якийсь час, то варто сидіти  там. В ідеалі місяць або більше, якщо знадобиться.

Якщо ти перебуваєш у квартирі чи  приватному будинку, варто затулити всі вікна та двері ганчірками,  вимкнути вентиляцію та затулити всі проміжки.

Якщо ж у багатоповерховому будинку  без підвалу — варто піднятися вище десятого поверху. Зробити те саме —  затулити всі щілини. Ховайтеся в коридорі, ванній кімнаті, там, де немає  вікон.


Що брати з собою в сховок під час ядерного удару

Якщо відбудеться ядерний вибух, то у  схованці доведеться сидіти тижнями чи навіть місяцями. Чекати, поки  минуть дві хвилі радіації та кілька радіаційних дощів.

Тож треба зробити великі запаси бутильованої води, їжі, що не псується, сірників, свічок, ліків.

Обов’язково треба придбати радіо на  батарейках. Інтернету та мобільного зв’язку може не бути, тож по радіо  можна буде дізнаватися інформацію від ДСНС, слухати новини тощо.

Не варто їсти продукти, що були на вулиці, адже є ризик, що вони заражені.

У разі якщо потрібно терміново вийти  на вулицю, закривай усі частини тіла від радіоактивного пилу, у жодному  разі не лягай на землю і не потрапляй під дощ — кожна крапля смертельно  небезпечна.


Аптечка під час ядерного вибуху

Звичайно, треба мати стандартну  аптечку, де будуть жарознижувальні, противірусні, антисептики, засоби  першої допомоги та інші потрібні тобі ліки. Проте варто мати ще  спеціальні препарати, які можуть допомогти.

Насамперед це йод.  Гліб Репіч каже, що після вибуху за 10−15 хвилин почнуться радіоактивні  опади. Рівень радіації на місцевості почне стрімко зростати. Відбудеться  радіоактивне зараження, тож йод може допомогти.

 Більше інформації про зброю масового ураження вибухових дії, її наслідки, зокрема види травмування і першу допомогу, а також рекомендації, як збільшити свої шанси на виживання, знаходьте у фондах Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва. Вцілілі книги і  небайдужі бібліотекарі чекають вас. 

Матеріали з інтернет-ресурсів.

Коментарі

Популярні публікації