Поринь у пташиний світ

 







З першими теплими сонячними днями все частіше чутно радісне чвірінькання та спів пташок. Вони дарують нам естетичну красу і милозвучні співи, а також  приносять величезну користь лісовому і сільському господарству - знищують шкідників.

Відомо, що птахи, які є складовою навколишнього середовища, окрім окраси,  відіграють важливу роль в нашому житті, адже спостереження за ними покращує настрій, їхній спів заспокоює нервову систему, а тьохкання соловейка взагалі декого робить щасливим.

Почуватися щасливим в наш складний час, як на мене, важливіше, ніж бути незалежним, заможним або красивим. Найкращою помічницею в цьому виступає природа і її мешканці. Погодьтеся, навіть така маленька потіха як милування горобцем, який кумедно миє дзьоба в калюжці, вже покращує настрій. Декого така маленька історія може врятувати від депресії. Потрібно, лише навчитися помічати і спостерігати, а витрачений час повернеться сторицею: гарним настроєм, знаннями і задоволенням. І це зрозуміло, адже пернаті  такі цікаві. Сьогодні у Всесвітній день здоров'ям поговоримо, про тих, хто робить наше життя емоційно багатшим, а нас щасливішими безкоштовно. Йтиметься, про пернатих і крилатих представників фауни, та правилах поведінки, якої потрібно дотримуватися, щоб не спричинити шкоди птахам. 

Для початку, рекомендуємо перевірити свої знання по орнітології (науці про птахів) за питаннями вікторини "Птахи - це таємниці і краса", скористатися якою можна за посиланням: https://learningapps.org/display?v=p1jhri17321  Увага! Деякі питання мають декілька відповідей. Будьте, уважні!

Якщо ви помітили  пробіли в знаннях, пропонуємо їх надолужити, крім того ще й завантажитися цікавими фактами про світ наук орнітології у стінах Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вулиця Тараса Шевченка, 63), де чекаємо вас після закінчення карантинних обмежень.

До складу сучасної орнітофауни України входить понад 424 види птахів, а в світі нараховують близько10 500 видів птахів. Вони населяють усі екосистеми Земної кулі від Арктики до Антарктики і є невід'ємною частиною природнього середовища.

Отже, навесні, коли все живе розквітає і розвивається, активізуються і птахи: і ті, які повернулися з далеких країв, і ті, які зимували вдома. Пернаті починають облаштовувати свої оселі – гнізда, і голосно виспівують при цьому, оголошуючи навкруги, що найкраща територія для будування пташиної домівки вже зайнята ними.

Граки, ворони, лелеки, орли, ластівки упорядковують свої минулорічні оселі. Інші птахи щороку будують нове житло і починають цю справу з вибору ділянки для гнізда. Різні птахи надають перевагу різним ділянкам : деякі будують гнізда на землі (дрімлюга, глухар, соловейко, шеврик), деякі - у кущах, у кронах дерев, деякі, як от дятли, синиці, повзики, сови, -  селяться дуплах дерев.

Найголосніше пташині співи чутно рано-вранці та надвечір. Щоправда, коли у пташиних родинах з'являються пташенята, їхнім батькам вже не до пісень, адже голодних діток потрібно годувати. З кінця квітня до початку липня, коли дикі птахи і звірі виводять потомство, в лісових місцинах панує тиша.  Цей період так і називається - сезон тиші. Тоді до лісу йти небажано, адже лісові мешканці захищають свою малечу і можуть завдати шкоди будь-кому. Тож, не наражайтеся на небезпеку.

Для несодидючих і охочих до прогулянок лісовими хащами існують правила поведінки в лісі, дотримувалися яких потрібно обов'язково, щоб не нанести шкоди природі, його мешканцям і власне, собі самому. 

Правила поведінки в лісі не складні:

-        не підпалювати траву і не розпалювати вогнища;

-        не ламати кущів і дерев;

-  не галасувати, щоб не лякати птахів і звірят;

-       не торкатися гнізд птахів і яєць пташок;

-      не підбирати пташенят, які ще не вміють літати і не забирати їх додому (вигодувати ви їх не зможете і пташки загинуть);

-        залишати в лісі сміття: упаковки з пластмаси, пластика і жерсті.


Памятаймо, знищити – легко, відтворити часто неможливо!


Використано: текстові і зображувальні дані з мережі інтернет.


Коментарі

Популярні публікації