Гірка історія без закінчення: до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи




26 квітня, 35 років тому, відбулася жахлива подія, що сколихнула увесь світ: в результаті аварії на Чорнобильській атомній електростації (ЧАЕС) стався величезний викид ізотопів з активної зони реактора, які радіоактивною хмарою перенеслися на великі відстані. 

Майже 50 відсотків території України зазнало радіоактивного забруднення. Змертвіли водойми, стали непридатними до освоєння земельні ресурси, від радіоактивного опромінення хворіли і вмирали люди. Тривалий час масштаби трагедії приховувалися.  Масову евакуацію з міста Прип'ять здійснили в неділю, а населення з 30-кілометрової зони розпочали евакуювати лише через 6 днів після ядерного вибуху на станції. За цей час люди отримали високі дози радіаційного опромінення. 

Пригадую, як 1 травня 1986 року, нас з колегами по роботі, примусово зобов'язали брати участь в першоквітневій демонстрації. Пішли, бо в часи пізнього застою, коли "неявка" на подібний захід прирівнювалася до прогулу, навіть, на думці не було відмовитися. Про вибух на ЧАЕС, що стався на відстані у 250 кілометрів від міста, ніхто з оточення не чув. І якщо чесно, навіть, після повідомлення про поширення радіації, переважна більшість населення не розуміла, якої шкоди вона може завдати. Як зазвичай, люди обробляли земельні ділянки, випасали скот, відпочивали на природі. Досі охоплює жах від того, як згадаю, в якій небезпеці усі ми перебували. Гірке усвідомлення трагедії прийшло з роками, досвідом, знаннями. А якби тоді громадян своєчасно  оповістили про аварію на ЧАЕС і жахливу небезпеку та заздалегідь ознайомили з правилами безпеки під час радіоактивного забруднення, то втрат було б значно менше.

В наш час, коли кожен має можливість, ознайомитися з  матеріалами з будь-якої теми, зокрема дізнатися про аварію на ЧАЕС, її причини і наслідки, не зволікайте,  інформуйтеся. Досвід підтверджує, знання ніколи не бувають зайвим.  Почніть  з рекомендацій  щодо поводження у разі радіоактивного зараження. Рекомендуємо скористатися джерелами, що містяться у фондах Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Тараса Шевченка, 63).

 Зі спогадами очевидців пропонуємо ознайомитись за посиланням.

http://infosail.blogspot.com/2021/04/blog-post_21.html

Виявити пробіли знань з даної теми допоможе вікторина "Чорнобильська катастрофа: цифри і факти", скористатися якою запрошуємо за посиланням:

https://learningapps.org/display?v=pc8b19j5j21


Дякуємо за увагу! 

Чекаємо в бібліотеці після закінчення карантинних обмежень.

Фото з тенет інтернету.

Коментарі

Популярні публікації