Про тварин, наділених властивостями зцілювати людей: до Дня екологічних знань в Україні

 


15 квітня традиційно світова спільнота відзначає День екологічних знань. Історія цього дня розпочалася 1992 року на Конференції ООН у Ріо-де-Жанейро, де вперше активно обговорювалися питання ролі екологічної освіти задля сталого розвитку людства та його виживання. Нині, як і 29 років тому, головною метою є - популяризація екологічних знань, формування екологічної культури населення, надання інформації про стан екологічної безпеки та навколишнього середовища, виховання у дітей і дорослих екологічного мислення.


Сьогодні поговоримо про братів наших менших, їхні унікальні властивості, також гуманне і відповідальне ставлення до них та взаємодію людини з природою.



На сьогодні на Землі налічується майже 45 тисяч видів хребетних і 5-8 мільйонів видів безхребетних, щоправда із яких описано тільки 1,5 млн видів.
Проте, з усієї кількості тварин, плазунів, птахів та комах, вчені виділили лише пять, наділених властивостями позитивно впливати на людей і навіть, зцілювати їх. Це кішки, собаки, коні, а також змії і бджоли.

Ці дані експериментально підтверджені міжнародною групою вчених, які перевіряли як тварини впливають на людей. Наукове підтвердження отримав позитивний ефект спілкування людини і кіньми. Коні допомагають в лікуванні опорно-рухової системи, заспокоюють, а також допомагають людям позбутися шкідливих звичок, як от алкоголізму і наркозалежності.


Собаки допомагають лікувати серцево-судинні захворювання, і відновлюватися після хвороби, позбавляють від депресії, також «діагностують» онкологічні захворювання на ранніх стадіях. Нині  у деяких лікарнях використовують пет-терапію (метод лікування пацієнтів за допомогою домашніх тварин) «для пацієнтів, які проходять курси лікування і реабілітації, що пов'язані з сильним стресом. Наприклад, після пережитого стихійного лиха, аварії або смерті близької людини. Взаємодію з тваринами застосовують навіть для військових, які страждають  посттравматичний стресовий розлад». Ще домашні тварини, насамперед собаки і кішки допомагають справлятися з недоліком сенсорної та емоційної обізнаності, і викликати реакцію, зокрема у дітей-аутистів, людей з епілепсією і осіб похилого віку з признаками хвороби Альцгеймера.


Кішки вміють безпомилково знаходити у людини запалення і позбавляють господарів від неврозів і депресії. «Існує думка, що кожна порода кішок лікує певну "болячку". Наприклад, довгошерсті з успіхом виліковують від депресії, дратівливості і безсоння. Коти і кішки середньої шерстистості допомагають сердечникам, а "короткострижені" чи лисенькі допомагають при хворобах печінки, нирок, гастриті. Сіамська кішка рятує від простудних захворювань, тому що має непояснену здатність усувати хвороботворні мікроорганізми, що накопичуються в будинку». Також вусаті наділені містичним даром передбачати погоду. Спостерігаючи за їх поведінкою і звичками можна визначити, якою буде погода напередодні. Наприклад, коли кішка згортається клубком – це до громовиці, а якщо при цьому ще й ніс хвостом прикриє – похолодання неминуче. А таке передбачення як: звуження котячої зіниці - сигналізує про зниження атмосферного тиску, а розширення - про підвищення,  часом може врятувати життя людині.


Чим корисні змії для людини? Зміїні отрути широко використовуються для лікування судин і суглобів. Отрути гадюкових і гримучих змій використовують у препаратах, що допомагають при лікуванні таких складних захворювань як гемофілія, менорагія, пурпури, поліартрити ревматичного характеру, радикуліт, ішіас, невралгії та інших хворобах. Їх застосовують для зменшення болю і при радикуліті і артритах. Отрута кобри увійшла до складу ліків, що допомагають при лікуванні бронхіальної астми, гіпертонії, каузалгії і інших захворювань. Пробують застосовувати зміїні отрути і для ранньої діагностики злоякісних пухлин.


Бджоли – найкорисніші для людини комахи. Вони дарують нам унікальні і такі цінні продукти як мед, маточне молочко, бджолина отрута, прополіс, перга, віск, які є природними антибіотиками. Ще з давнини продукти життєдіяльності медоносної бджоли активно використовуються у народній медицині для профілактики і лікування багатьох захворювань. Вони стають складовими компонентами лікарських і косметологічних засобів, крім того, використовуються в альтернативній медицині. Наприклад, апітерапії. Серед захворювань, які лікує апітерапія - розсіяний склероз, артрит, інфекції, оперізуючий лишай, рани і опіки. Єдине протипоказання - підвищена індивідуальна чутливість на бджолину продукцію. 


Проте, останнім часом лунає
багато повідомлень з різних куточків світу про масову загибель бджіл. Експерти стверджують, що причина цього – відсутність комунікації між агровиробниками та пасічниками. Маленькі трудівниці отруюються інсектицидами, пестицидами та іншими агрохімікатами. Якщо так і надалі триватиме, то в найближчому майбутньому і медом не поласуємо.. Згадалося висловлювання найвизначнішого науковця ХХ століття Альберта Ейнштейна, який стверджував: "Через 4 роки після того як загине остання бджоли - загине і людство". Нажаль, окрім бджіл, нині під загрозою щезнення  ще 40 видів живих видів на Землі. Хочеться галасувати на увесь світ: "Люди схаменіться, адже усіх грошей не заробите! Дотримуйтеся норм екологічної безпеки на виробництві, в побуті, на відпочинку. Пам'ятайте, втрата біорізноманіття негативно вплине до усіх аспектів людства!"


Дізнатися більше про стан навколишнього середовища, правила екологічної безпеки, дивовижних мешканців довкілля й домашніх  улюбленців, взаємозалежність людини і тварини та отримати поради, які допоможуть не лише екології, а й вашому здоров'ю, запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Тараса Шевченка, 63). Чекаємо після закінчення карантинних обмежень.

 

Використано:

https://gazeta.ua/articles/edu-and-science/_ucheni-nazvali-5-tvarin-yaki-zcilyuyut-lyudej/740960

https://rubryka.com/article/kanisterapiya-vinnytsia/

https://www.gorod.cn.ua/city/knigi-o-chernigove/1083-istorija-chernigivshini.html

http://medvyana-rosa.com.ua/korysno-znaty/genetychnyj-kod-zdorovja/

http://www.lvivpost.net/suspilstvo/n/39578

https://fishki.net/2353132-vymiranie-medonosnyh-pchyol---apokalipsis-blizok-kak-nikogda-ranyshe.html

https://vegnews.ru/news/otkaz-ot-termina-domashnie-jivotnue/

http://lada.fm/2015/11/03/pro-lyudey-tvarin-yak-koti-nas-lkuyut.html

Коментарі

Популярні публікації