Посилено відповідальність за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки

 

Впродовж останніх п’яти років в Україні сталося понад 352 тисяч пожеж, що завдали прямих збитків на понад шість мільярдів гривень. Унаслідок пожеж загинули понад 11 тисяч людей, зокрема 359 дітей, а травм зазнали більш як сім тисяч.

Більшість пожеж спричиняють люди в житловому секторі, найбільш розповсюдженими є загоряння, викликані непогашеною цигаркою. Значну пожежну небезпеку викликають і навмисні підпали. Як от, під час спалювання сухої трави і листя, коли через безвідповідальність люди спалюють сотні гектарів екосистеми та забруднюють повітря. Вони не розуміють що такі загоряння вкрай важко контролювати і надто складно загасити, бо вітер раздмухує полум'я на далекі відстані. А за вітряної погоди вогонь поширюється досить швидко. Для прикладу наведу пожежу, наслідки якої могли б призвести до безповоротних наслідків для усієї України. Лихо сталося навесні 2020 року у Чорнобильській зоні. Тоді  місцевість охопили масштабні лісові пожежі і вигоріло понад 35 гектарів сухої трави і чагарників. До гасіння були залучені кількасот рятувальників. Про небезпеку, яка нависла над всією Україною не варто, навіть, говорити, адже через гаряче повітря радіоактивні частинки, які осіли в 1986 році, могли б розповсюдитися територією країни і спричинити непоправну шкоду здоров'ю людей. За висновками пожежників, причиною займання лісу міг бути випадковий підпал. Можливо, через людську недбалість, так званий "людський фактор" (паління трави на своїй земельній ділянці, або розведення багаття в лісі чи викинутий недопалок,..), ледь не сталася непоправна трагедія. Зупинити пожежу, вдалося завдяки героїзму рятувальників і дощу, посланому Богом, майже під Прип'яттю. 

Отже, посилення санкцій, передбачених за порушення чинного законодавства щодо пожежної і техногенної безпеки, є необхідною мірою, яка швидко приведе до тями порушників - суб’єктів господарювання, громадян та посадовців, і змусить недбалих осіб дотримуватися його вимог.

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки» за номером № 1366-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 30 березня 2021 року з ініціативи Кабінету Міністрів.

Згідно з документом за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки віднині порушники каратимуться штрафом у розмірі від 100 до 300 неоподатковуваний мінімум доходів громадян  (НМДГ) (від 1700 до 5100 грн).

Крім того, за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки, які спричинили аварії та заподіяли шкоду здоров'ю людей або пошкодили майно, передбачається кримінальна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 1000 до 4020 НМДГ (від 17000 до 68 340 грн), або виправних робіт на строк до двох років, або обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років. Якщо такі дії призвели до загибелі людей чи пошкодили майно в особливо великому розмірі, відповідальність передбачатиме позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Також, даний Закон України посилює адміністративну відповідальність за завідомо неправдивий виклик спеціальних служб - пожежно-рятувального підрозділу, поліції, бригади швидкої допомоги або інших аварійно-рятувальних формувань (передбачені штрафи від 50 до 200 НМДГ (від 850 до 3400 грн) проти штрафів на суму від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів, які існували раніше); за невиконання приписів посадових осіб щодо пожежної та техногенної безпеки (штрафи від 100 до 300 НМДГ (від 1700 до 5100 грн)).

Крім того, Глава держави підписав взаємопов'язаний Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за перешкоджання у проведенні перевірок з питань пожежної та техногенної безпеки» за номером № 1367-ІХ, який Парламент України ухвалив 30 березня. Цей документ доповнює попередній та встановлює адміністративну відповідальність за перешкоджання у проведенні перевірок з питань пожежної та техногенної безпеки. Так, створення перешкод у діяльності уповноважених посадових осіб у сфері пожежної та техногенної безпеки, пов'язаній з проведенням перевірок, каратиметься штрафом на суму від 100 до 300 НМДГ (від 1700 до 5100 грн).

Закони набирають чинності на наступний день після опублікування.

Дізнатися більше про дотримання пожежної безпеки і охорони довкілля, запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Тараса Шевченка, 63), де чекаємо вас після закінчення вимушеного карнтину.

Використано матеріали з інтернету.

https://www.president.gov.ua/news/prezident-pidpisav-zakon-shodo-posilennya-vidpovidalnosti-za-66857

https://www.buh24.com.ua/osnovni-vimogi-do-instruktsiy-pro-zahodi-pozhezhnoyi-bezpeki/

Коментарі

Популярні публікації