Еко-календар "У стилі ЕКО". День прокладання стежок

 



12 лютого в світі відзначається незвичайне свято - День прокладання стежок. 

Сьогодні і я доклалася до його святкування, бо ще з ранку, пробираючись крізь снігові замети, прокладала стежку до центральної вулиці. У нас на Чернігівщині, намело стільки снігу, що техніка не встигає його прибирати. А я сьогодні виявилася ну дуже «ранньої пташкою», тож  змушена була йти першою. Щоправда, стежинка тимчасова, адже сліди заметало з шалено швидкістю. Таких «першопроходців» як я, мабудь багато, бо цьогорічна зима дуже сніжна.

Нагадаю, що сте́жка - це доріжка, протоптана звірами або людьми чи спеціально зроблена людьми. Думаю, кожен з нас, не з чуток, знає про існування таких доріжок,  можливо не раз й сам крокував ними, а дехто навіть і створював. Наприклад, коли скорочував маршрут від зупинки міського транспорту до під’їзду власного дому або блукав лісом в пошуках грибів чи ягід. Щоправда, інколи прокладені стежки, зокрема в межах міста, зовсім не потрібні, адже руйнують його благоустрій.

Інша справа екскурсійні. краєзнавчі, гірські, екопросвітницькі, історико-туристичні стежини. Ці маршрути нас розвивають, виховують та розважають.

Сьогодні поговоримо про екологічні стежки. Це одна з форм виховання любові до природи, бережливого відношення до неї, а також об’єкт для проведення екологічних спостережень, досліджень та екскурсій з метою ознайомлення з видовим різноманіттям флори та фауни. Зазвичай, відстані на них проходять пішки. На маршруті  потрібно додержуватися визначених правил.  Під час проходження екологічними стежками забороняється   відхилятися від маршруту, створювати зайвий шум, засмічувати територію, розводити багаття, розорювати та  псувати інформаційні щити та аншлаги, охоронні знаки, завдавати шкоду рослинному і тваринному світу, вживати спиртні напої та палити.

Екологічних стежок у світі багато, чимало їх і в Україні. Прокладені маршрути і Чернігівщиною, адже даний регіон багатий не лише чорноземами і хорошими людьми, а й природоохоронними землями. В Чернігівській області є цікаві туристично-екологічні об'єкти, які вже гідно оцінені відвідувачами. Тут прокладені і екологічні стежки. Наведу приклади декількох. Наприклад, на території Ічнянського національного природного парку облаштовані еколого-пізнавальна стежка «В долині Іченьки» та еколого-туристичний маршрут «Садове», а в с. Коробки Любецької ОТГ в гідрологічному заказнику місцевого значення  відкрито еколого-туристичний маршрут і екологічну стежку   "Озеро Нижній Болгач». В Чернігові створено цікавий екологічний пішохідний маршрут «Дивосвіт природи Ялівщини», який знайомить відвідувачів з тваринним і рослинним світом лісопаркових ландшафтів Чернігова та історією урочища Ялівщина.

Про об’єкти та маршрути природоохоронних територій України, зокрема Чернігівської області, історію їх створення та сучасний стан пропонуємо дізнатися з фондів Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва.  

А поки триває заметіль і на вулицю не хочеться виходити, пропонуємо мандрувати музичними стежками разом з українськими виконавцями та насолоджуватися їхнім співом. А слухати будемо пісні про стежинки та стежини. Переглянути ресурси можна за посиланням.

Насолоджуйтеся!

Заблукала стежка - Михайло Березутський  [Електронний ресурс] // YouTube. – Електрон. відеодан. — Режим доступа:  https://youtu.be/nzAAkUffiBA. — Назва з екрану. – Дата публикации: 24.04.2019. – Дата перегляду: 12.02.2021.

Mоя стежина - Дмитро Гнатюк [Електронний ресурс] // YouTube. – Електрон. відеодан. — Режим доступа: https://youtu.be/K0DomixcA4U.
— Назва з екрану. – Дата публикации: 17.10.2018. – Дата перегляду: 12.02.2021.

 
Споришева стежка - пісня Ганни Верес (Демиденко) [Електронний ресурс] // YouTube. – Електрон. відеодан. — Режим доступа:  https://youtu.be/5wEceCSPX9o. — Назва з екрану. – Дата публикации: 25.11.2020. – Дата перегляду: 12.02.2021.

Стежка до батьків - Євген Дашин [Електронний ресурс] // YouTube. – Електрон. відеодан. — Режим доступа:  https://youtu.be/Oxfvs5TY7oM. — Назва з екрану. – Дата публикации: 14.11.2020. – Дата перегляду: 12.02.2021.

Стежка до воріт -- Stezhka do vorit - Ukrainian song by "Charivnytsia" [Електронний ресурс] // YouTube. – Електрон. відеодан. — Режим доступа: https://youtu.be/znz1QId9b7Q. — Назва з екрану. – Дата публикации: 16.02.2016. – Дата перегляду: 12.02.2021.

Стежка до родини - А. Павлович [Електронний ресурс] // YouTube. – Електрон. відеодан. — Режим доступа: https://youtu.be/GcLRY4tUteI. — Назва з екрану. – Дата публикации: 28.05.2019. – Дата перегляду: 12.02.2021.

Українська народна пісня Через жито стежку бито Рахіля Руснак [Електронний ресурс] // YouTube. – Електрон. відеодан. — Режим доступа: https://youtu.be/IENPY4ugwes. — Назва з екрану. – Дата публикации: 19.07.2013. – Дата перегляду: 12.02.2021.


Використано:

https://nppop.gov.ua/content

Коментарі

Популярні публікації