Еко-календар "У стилі ЕКО". Таврійські степи - заповідна перлина України

 





          У 2021 році світова спільнота відзначає 100-річчя заснування державного степового заповідника «Асканія-Нова» (нині - Біосферний заповідник «Асканія-Нова» імені Ф.Е.Фальц-Фейна Національної академії аграрних наук України), що знаходиться на півдні України, в Херсонській області. Це унікальний куточок землі, що відомий завдяки цілинним степам і розмаїттю тваринного та рослинного світу. У 1984 році радою ЮНЕСКО визначено «Асканію-Нову» еталонною територією планети, а в Україні її визнано одним з 7-м природних чудес країни. У 2021 році Верховна Рада України підтримала урочисте відзначення на державному рівні 100 років із дня заснування державного степового заповідника “Асканія-Нова”.

Наріжним камнем заповідника «Асканія-Нова» став пташиний вольєр, який юний Фрідріх Фальц-Фейн, зацікавлений природою, отримав в подарунок від батьків у 1874 році за старання при підготовці до вступу в гімназію. Батьки Фрідріха, німецькі колоністи Фальц-Фейни, окрім незчисленних овечих отар, були володарями декількох промислових підприємств, на яких перероблялася продукція власних економій. Невдовзі на їхньому дворі почали з'являтися і степові тварини. У 1898 році Фрідріх Фальц-Фейн у своєму родовому маєтку за власною ініціативою, першим у світі, вилучив з господарського використання ділянку своїх угідь, яка стала основою теперішнього заповідника - найбільшого в Європі заповідного типчаково-ковилового степу. З родинних статків, з майже 5 тисяч гектарів всієї території маєтку, залишилося лише 3 тисяч гектарів оброблюваних земель. На розвиток заповідника землевласник витрачав усі свої прибутки. За перші 25 років йому вдалося привезти сюди кенгуру, страусів, австралійських ему і тибетських яків. Вперше в світі в Асканії стали розводити коней Пржевальського. 

За влади більшовиків, багата спадщина Фальц-Фейнів вціліла не в повному обсязі, але цілинні землі було збережено. У 1919 році Асканія-Нова отримала статус народного заповідного парку, а наприкінці 20-х років тут організували науковий центр вивчення сільського господарства і екології. 8 лютого 1921 року Раднарком УРСР видав декрет про оголошення державним степовим заповідником маєтки Асканія-Нова. У 30-х роках на території заповідника створили Всесоюзний інститут акліматизації і гібридизації. 

В наш час, коли охорона довкілля є стратегічним питанням сталого розвитку кожної держави, метою біосферного заповідника є збереження цілинного степу, його рослинності і мешканців. Адже, у тутешніх екосистемах налічується більше 500 видів вищих рослин і понад 3 тисячі видів тварин. Деcятки видів занесено до охоронних списків. Сучасна територія заповідника складає понад 33 тисячі гектарів, третина з яких – цілинний степ. Також в Асканії діє зоопарк під відкритим небом, старий ботанічний сад,  науковий музей, дендрологічний і орнітологічний парки. 

Сьогодні "Асканія-Нова" ім. Фрідріха Фальц-Фейна є не лише одним із наймасштабніших природоохоронних об’єктів міжнародного значення, а й регіональним центром екологічної освітньо-виховної роботи та потужної екскурсійної діяльності. Майже 100 тисяч туристів з усього світу поспішають щороку у селище, аби побувати у єдиному на всю Європу нерозораному степу, відчути неповторний запах різнотрав’я, на власні очі побачити, як навперейми з вітром мчать дикі коні Пржевальського чи антилопи, чи просто без поспіху пройтися тінистими алеями всесвітньо відомого заповідника. До послуг мандівників розроблені цікаві екскурсійні маршрути і екологічні стежки. 

До речі, "Асканія Нова" яскраве підтверження тому, що природа може існувати без людини, а от людині без здорового навколишнього середовища - ніяк. Тож, кожен з нас, має прагнути до гармонійного співіснування з довкіллям, адже відомо, що життя людини залежить від таких чинників як повітря, вода, грунти, рослинний і тваринний світ і втрата одного з них призведе до вимирання людства. Отже, головне наше завдання - оберігати природу, і робити це потрібно не лише в заповітних зонах, а й берегти навколишнє середовище повсякденно. А ще  раціонально і економно використовувати природні ресурси.

Дізнатися більше про природу, екологію, довкілля, зокрема заповідні зони, запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (Шевченка, 63), де до опрацювання вас чекають матеріали за темою. Для ознайомлення додаємо список джерел з періодичних видань, які містяться у фондах книгозбірні про дендрологічний парк "Асканія - Нова", історію його заснування і сьогодення,

 

                     Рекомендована література:   

                                                             

Україна. Верховна Рада. Про відзначення 125-річчя з дня заснування дендрологічного парку "Асканія - Нова" : Постанова від 15 трав. 2012 р. : №4696-VI // Урядовий кур’єр. – 2012. – 25 трав.- С.14.

Асканія-Нова // Позакласний час. – 2011. – № 4.- С. 83-84.

Асканія-Нова - екосистема з минулого  // Світ-інфо. – 2019. – 18 квіт.- С.8.

Асканія-Нова. 1-е чудо України: біосфер. заповідник, Херсон. обл. // Колосок. – 2013. – № 12.- С. 34-37.

Бородюк Н.    Кому коня Пржевальського і червонокнижний підсніжник?  // Урядовий кур"єр. – 2012. –  7 лип.- С.20.

Про найстаріший степовий резерват світу, що нещодавно відзначив 125-річчя дендропарку.

Гнатишин О.    Степова зона України. Частина 2 // Колосок. – 2017. – № 12.- С. 26-34.

Дивовижне довкілля // Шкільна бібліотека. – 2018. – № 6.- С.28-29.

Массовер Г.    Українське диво : до 120-р. від часу заснування Біосферного заповідника "Асканія-Нова" ім. Ф.Е.Фальц-Фейна (1898) // Календар знаменних і пам`ятних дат. – 2018. – № 1.- С. 85-98.

Про біосферний заповідник "Асканія-Нова" ім. Ф.Е.Фальц-Фейна - величезний дендропарк, чудовий орнітопарк та зоопарк майбутнього, єдина в Європі ділянка типчаково-ковилового степу, якого ніколи не торкався плуг.

Нечепа В.    Садівничий академік // Деснянська правда. – 2015. –  22 січ.- С.6.

Постать Михайла Курдюка, науковця, журналіста, публіциста.

Перелік визначних краєзнавчих, географічних, етнографічних та історичних об'єктів і туристсько-краєзнавчих екскурсійних маршрутів // Позакласний час. – 2011. – № 4.- С. 86.

Природне розмаїття : 100 років тому Асканію-Нову оголошено заповідником // Шкільна бібліотека. – 2019. – № 3.- С.35-37.

Стуканова М.    Подарунок для Асканії // День. – 2020. – 10-11лип.- С.18.

Про підготовку нового унікального видання про Асканію.

Цілинний степ  // Позакласний час. – 2020. – №1.- С.4.

 

 

Використано:

https://7chudes.in.ua/nominaciyi/askaniya-nova-2/

https://ukrainer.net/askanyya-nova-pervyj-stepnoj-zapovednyk/

http://serg-klymenko.narod.ru/Other_World/Ukraine.Askania.Arboretum.htm

https://rdatf.gov.ua/news/id/2738

https://uaua.top/1842/

 



 

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі

Популярні публікації