Про сім'ї, які потребують соціальної підтримки

 

 

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації
КЗ «Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва» ЧОР

 

 

 

Кризова сім'я - теж сім'я

 

Бібліографічний список літератури

Вип.12

 



 

 

Чернігів 2021


 


Кризова сім’я – теж сім’я : бібліогр. список л-ри. - Вип. 12 / уклад.Л.Кравченко ; КЗ «Чернігів. б-ка для юнацтва» ЧОР, - Чернігів, 2021.-
23 с.

 

Видання містить джерела, які розповідають про буття функціонально-неспроможних родин і сімей, і причини через які вони опинились в кризових життєвих ситуаціях та висвітлюється діяльність  соціальних структур, які проводять з ними профілактичну роботу.  Підібрано літературу про методи і прийоми профілактики соціально-педагогічної роботи з дітьми та молоддю з кризових сімей.

Перелік складається з книг та статей періодики за період з 2010 - 2020 рр.

Джерела, позначені «*», знаходяться у фонді Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва.

Матеріал згруповано в трьох розділах : «Законодавчі акти», «Книги» та «Статті періодики». Оновлюється і доповнюється здійснюється щороку. Інформацію частково анотовано, в середині розділів - розміщено в алфавітному порядку.

Рекомендовано студентам, викладачам навчальних закладів, соціальним педагогам, та фахівцям, які працюють з «важкими» підлітками з кризових сімей.

 

 

Укладач: Л.Кравченко

Комп’ютерна верстка: Л.Кравченко

Відповідальна за випуск: М.Латамарчук





Передмова

 

Сім'я, яка перебуває у складних життєвих обставинах - це сім'я, яка  втратила  свої  виховні  можливості  через  виникнення  складних життєвих  обставин,  що  порушують  нормальну  життєдіяльність  одного або кількох членів сім'ї, наслідки яких вони не можуть подолати самостійно.

 Такі сім'ї умовно поділяються на 3 групи :

1)  сім'ї, у яких виникли проблеми через матеріальні труднощі, а саме  внаслідок  безробіття  батьків,  відсутність  житла,  необхідність проведення лікування членів родина, інше. Особливо гостро ця проблема постає для багатодітних сімей, одиноких матерів (батьків), у сім'ях в яких втратили  працездатність  через  хворобу,  випускників  інтернатів, малозабезпечених родин.

2)  сім'ї, у яких виникли складнощі через юридичні проблеми, а саме через те, що в родині не знають своїх громадянських прав, мають брак  коштів  на  відновлення  документів  (відновлення  прописки, свідотства про народження, оформлення аліментів, інше).

3)  сім'ї, в  яких  виникли  психологічні  проблеми.  Наприклад,  з приводу  труднощів  перехідного  віку  дитини,  при  повторному  шлюбі одного  з  батьків, у разі гіперконтролю одного з батьків, потреби в спілкуванні,  насильства  з  боку  одного  з  членів  родини,  бездоглядності дитини або якщо це стосується дітей, які є під опікою.  

 Термін «складні життєві обставини», до якого прирівнюється термін «несприятливі  умови»,  визначений  Законом  України  «Про  соціальні послуги»  від  19.06.2001  р. №966-IV, вміщує  широкий  перелік життєвих обставин, що порушують нормальну життєдіяльність особи :

-інвалідність;

-часткова втрата рухової активності у зв'язку із старістю або станом здоров'я;

-самотність;

-сирітство;

-зневажливе ставлення та негативні стосунки в сім';

-безпритульність;

-відсутність житла або роботи;

- насильство;

-малозабезпеченість;

-психологічний або психічний розлад;

-стихійне лихо;

-катастрофа .

Згідно з законодавчими наказами, до сімей, які кваліфікуються як ті,  що  опинилися  в  складних  життєвих  обставинах,  належать  сім'ї  з дітьми, які не спроможні подолати складні обставини самостійно через такі причини :

1)  вимушена міграція;

2)  наркотична або алкогольна залежність одного із членів сім'ї;

3)  перебування члена сім'ї у місцях позбавлення волі;

4)  коли в сім'ї є ВІЛ/інфікована людина;

5)  насильство в сімї;

6)  безпритульність;

7)  сирітство;

8)  зневажливе ставлення і негативні стосунки у сім'ї;

9)  безробіття одного із членів сім'ї, якщо він зареєстрований у

державній службі зайнятості, як такий, що шукає роботу;

10) сім'Ї у яких існує ризик передавання дитини до закладів для дітей-сиріт та дітей, які позбавлені батьківського піклування;

11)  неповнолітні   одинокі   матері   (батьки),   яким  

потрібна підтримка;

12) сім'ї, члени яких перебували чи перебувають на державному утриманні.

Уваги  потребують  також  сім'ї,  які   відносять  до  категорії «сім'я соціального ризику». Сім'я соціального ризику - це сім'я, яка самостійно виконує свої соціальні  функції,  проте  в  ній  наявні  певні  соціальні  фактори, які ускладнюють життєві обставини даній сімї і можуть спровокувати виникнення кризових явищ в ній. Cім'я,  яка  не  зможе  впоратись  зі  зміною  ситуації  самостійно, перейде до розряду неблагополучних.

До таких сімей належать :

1)  сім'ї,  в  яких  виховується  нерідна  дитина  (сім'ї  опікунів,

усиновителів, прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу);

2)  малозабезпечені сім'ї;

3)  багатодітні сім'ї;

4)  сім'ї, які виховують дітей з особливими потребами;

5)  неповні сім'ї;

6)  молоді сім'ї.

 Робота  з  дітьми  та  молоддю  з  таких  сімей насамперед має бути спрямована   на профілактику кризових і негативних явищ.

Список літератури збирає джерела, що розповідають про роботу з функціонально-неспроможними сім'ями та сім'ями,  які  опинились  в  кризових  життєвих  ситуаціях.  Містить і матеріали, що знайомлять з методами  та  прийомами  соціально-педагогічної роботи з дітьми та підлітками, які виховуються у таких родинах.

Складається з книг та статей з періодичних видань, які висвітлюють дану тему і знаходяться у фондах Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва.

Представлені інформаційні джерела за період з 2010 - 2020 рр.

Матеріал згруповано в трьох розділах : «Законодавчі акти», «Книги» та «Статті періодики». Оновлюється і доповнюється здійснюється щороку.

Інформацію частково анотовано, в середині розділів - розміщено в алфавітному порядку. Джерела , помічені «*» містяться в фондах бібліотеки.

Рекомендовано  студентам,  викладачам  навчальних  закладів, соціальним педагогам, та фахівцям, які працюють з підлітками з кризових сімей.



 

Законодавчі акти:

Україна. Закон. Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питання відповідальності за вчинення насильства в сім'ї Закон України від 12 лют. 2015 р.  №187  // Голос України. - 2015. - 4 берез. - С.18*.

 

Україна. Закон. Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо особливостей усиновлення окремих категорій дітей : Закон України від 19 трав.  2011  р. №3381-VI  //  Голос  України.-  2011.-  11  черв.  -  С.5*.

Україна. Закон. Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо майна, що є приватною власністю дружини, чоловіка : Закон України від 17 трав. 2012 р. №4766-VI // Уряд. кур"єр. – 2012. – С.4*.

Україна. Закон. Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку надання допомоги сім'ям з дітьми, малозабезпеченим верствам населення та покращення їх соціального захисту : Закон України від 16 черв. 2011 р.  № 3526-VІ  // Уряд. кур"єр. - 2011. - 19 лип.  - С.11*.

Україна. Закон. Про внесення  змін  до  деяких  законів  України  щодо надання  державної  соціальної  допомоги  малозабезпеченим  сім’ям  та інваліда:  Закон  України  від  15  берез.  2011  р. №  3133-VI  //  Уряд. кур’єр. - 2011. - 8 квіт. - С.13*.  

Україна. Закон. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі спл: ати аліментів : Закон України від 7 груд. 2017 р.  №2234-VIII // Уряд. кур"єр. - 2018. - 13 січ. - С.11*.

Україна. Закон. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо  вдосконалення  порядку  надання  органами  опіки  та  піклування дозволів  на  вчинення  правочинів  щодо  нерухомого  майна  дітей :  Закон України від 19 квіт. 2011 р. №3234-VI // Уряд. кур’єр. - 2011. - 13 трав. С.5*.

Україна. Закон. Про внесення зміни до статті 123 Сімейного кодексу України щодо визначення батьків дитини, народженої в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій  : Закон України від 20 верес. 2011 р. №3760-VI // Голос України. - 2011. - 14 жовт. - С.9*.

Україна.  Верховна  Рада.  Про  проведення  парламентських  слухань  на тему: «Інститут сім’ї в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення»: Постанова Верховної Ради України від 3 берез. 2011 р. № 3083-VI // Голос України. -  2011. -  15  берез. -  С.11*.

Україна. Кабінет Міністрів. Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років "муніципальна няня" : постанова Кабінету Міністрів України від 30 січ. 2019 р. : №68 // Уряд. rур’єр. - 2019. - 12 лют. - С.6/

       Україна. Кабінет Міністрів. Деякі питання соціальної підтримки сімей з дітьми : постанова Каб. Міністрів України від 22 квіт. 2020 р. : №329  // Урядовий кур"єр. - 2020. - 5 трав. - С.7.*

Україна. Кабінет Міністрів. Про виділення коштів для надання допомоги на дітей фізичним особам - підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку : постанова Каб. Міністрів України від 29 квіт. 2020 р. : №330 // Урядовий кур"єр. - 2020. - 5 трав. - С.7.*

Україна. Закон. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання батькам-вихователям додаткових соціальних гарантій : Закон України від 17 трав. 2016 р. №1366-VII  // Уряд. кур"єр. - 2016. - 11 черв. - С.4.

Україна. Кабінет Міністрів. Про внесення змін до переліку видів доходів. які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб : Постанова Каб. Міністрів України від 13 лип. 2011 р. №744 // Праця і зарплата. - 2011. - 27 лип.  - С.6*.

Україна. Кабінет Міністрів. Про внесення змін до Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей : Постанова Каб. Міністрів України від 2 листоп. 2011 р.  №1123-VI  // Уряд. кур"єр. - 2011. - 17 листоп.  - С.11*.

   Україна. Кабінет Міністрів. Про внесення змін до пункту 8 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях за принципом "гроші ходять за дитиною"  :  постанова Каб. Міністрів України від 23 серп. 2016 р.  №520 // Уряд. кур"єр. - 2016. - 1 верес.  - С.4*.

Україна. Кабінет Міністрів. Про внесення зміни до Положення про дитячий будинок сімейного типу та положення про прийомну сім'ю : Постанова Каб. Міністрів України від 1 черв. 2020 р. : №482 // Уряд. кур"єр. - 2020. - 18черв. - С.8.

Україна. Кабінет Міністрів. Про затвердження Порядку взаємодії суб'єктів соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах : Постанова Каб. Міністрів України від 21 листоп. 2013 р. №895 // Уряд. кур"єр. - 2013. - 31груд. - С.14*.

Україна. Кабінет Міністрів. Про затвердження Порядку виявлення сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах, надання їм соціальних послуг та здійснення соціального супроводу таких сімей (осіб) : Постанова Каб. Міністрів України від 21 листоп. 2013 р. №896   // Уряд. кур"єр. - 2013. - 31груд. - С.14-15*.

Україна. Кабінет Міністрів. Про затвердження Порядку формування, ведення та доступу до Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі : постанова Каб. Міністрів України від 20 берез. 2019 р. : №234 // Уряд. кур"єр. - 2019. -  квіт. - С.8.

Україна. Закон. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми : Закон України від 26 січ. 2016 р. : №936-VIII // Соціальний педагог. - 2018. - № 11. - С.4-10.*

Україна. Президент (2020 - ; В.Зеленський). Про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства : указ Президента України від 21 верес. 2020 р. : №398/2020 // Голос України. - 2020. - 24верес. - С.3.

Україна. Кабінет Міністрів. Про схвалення Концепції Державної цільової соціальної програми підтримки сім'ї до 2016 року : Розпорядження Каб. Міністрів України від 31 трав. 2012 р. № 325-р. // Уряд. кур"єр. – 2012. – С.13*.

Україна. Кабінет Міністрів. Про схвалення Концепції Державної соціальної програми запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на період до 2023 року : розпорядж. Каб. Міністрів України від 10 жовт. 2018 р. : №828-р. // Уряд. кур"єр. - 2018. - 3 листоп. - С.11.

           Україна. Міністерство освіти і науки, молоді та спорту. Про перелік діагностичних методик щодо виявлення та протидії домашньому насильству відносно дітей : лист МОН України № 1/9-656 від 30 жовт. 2018  // Інформаційний збірник та коментарі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України . - 2018. - № 11. - С. 29-35*.

 

 


Книги :

            Апопій І. В.  Сімейне право України:Навчальний посібник / І. В. Апопій. - 2-ге вид., пер. та доп. - К : Центр учбової літератури, 2019. – 360 с.*        

         Гоусстон М. Я чую вас наскрізь! Як порозумітися будь з ким : [пер. з англ.] / М. Гоулстон ; з передм. К. Феррацці. - Дніпро : Моноліт, 2019. - 247 с. 

Екман П.  Чому діти брешуть? Як батьки можуть заохотити дітей бути чесними / П. Екман. - К : КМ-Букс, 2018. – 264 с.*

Карпачов Д.  Як дати дитині все без грошей і зв'язків / Д. Карпачов. - К : Агенція"Іріо", 2019. - 258с.*

Кривенок О.В. Соціально-психологічні настанови молоді до сімейного життя / О. В. Кривенок // Сьомі сіверянські соціально-психологічні читання : матеріали Всеукр. наук. конф., 14 груд. 2016 р., м. Чернігів / Черніг. нац. пед. ун-т ім. Т. Г. Шевченка, Укр. акад. акмеолог. наук, Психол.-пед. ф-т. - Чернігів : Десна Поліграф, 2016. - С. 82-84.

           Лібер Р. Як говорити з дітьми про гроші / Р. Лібер ; пер. з англ. А. Ящук і К. Мужановський. - Київ : Наш формат, 2019. - 191 с.

Лопатіна О. О.   30 уроків про родинне виховання : Для занять з дітьми молодшого та середнього шкільного віку / О. О. Лопатіна, М. В. Скребцова. - Х. : Вид. група"Основа", 2014. – 255 с. - (Мудрі казки).

      Малина О.Г.     Психологічні особливості спілкування підлітків із неблагополучних сімей / О. Г. Малина // Сьомі сіверянські соціально-психологічні читання : матеріали Всеукр. наук. конф., 14 груд. 2016 р., м. Чернігів / Черніг. нац. пед. ун-т ім. Т. Г. Шевченка, Укр. акад. акмеолог. наук, Психол.-пед. ф-т. - Чернігів : Десна Поліграф, 2016. - С. 105-108 . 

          Марценюк Т.   Гендер для всіх / Т. Марценюк. - К : Основи, 2017. – 254 с.

Мельниченко Н. #Я не боюсь сказати / Н.Мельниченко. - Х: Фоліо, 2017. – 209 с.*

Мур-Маллінос Дж.  Мама багато працює / Дж. Мур-Маллінос. - Х : Ранок, 2018. - 31с.

Науково-практичний коментар сімейного кодексу України. Судова практика з питань сімейних стосунків. - К: ВД "Професіонал", 2014. – 479 с.

Руденко А. В.  Ігри і казки, які лікують / А. В. Руденко. - Х : Основа, 2018. - 208с.

Сігел Д.  Досить істерик! Комплексний підхід до гармонійного виховання дитини / Д. Сігел, Т. Брайсон. - К : Наш формат, 2018. – 263 с.

Слотвінська А.  Бавимося разом або як впоратися з дитячим непослухом : / А. Слотвінська. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. - 228с. - (Школа мудрих батьків).*

Фесюкова Л. Б. Виховуйте мене правильно / Л.Б.Фесюкова. - Харків: Ранок, 2010. - 192с. - (Родинна академія).*

 

 

Статті періодичних видань : 

Адамович В.Г. Правове і превентивне виховання учнів / В.Г. Адамович // Шкільна бібліотека. - 2010. - №4.- С.147-149*.

Аносова А. Чому мовчать жертви насилля / А.Аносова // Урядовий кур"єр. - 2013. - 15 трав. - С.16*.

Антонюк О. Право на батьківство / О.Антонюк  // Право України. - 2013. - № 10. - С.126-143*.

Батюк Н. Діти під наглядом / Н. Батюк // Соціальний педагог. - 2020. - №1. - С.4-21.*

   Розглянуто підходи у соціально-педагогічній роботі, зокрема з дітьми, позбавленими батьківського піклування. Містить приклади анкет і тестів з вивчення соціально-психологічної адаптації дітей.

Батьки та діти : заняття з елементами тренінгу  // Соціальний педагог. - 2020. - №6. - С.46-48.

   Мета заняття полягає в формуванні відповідального ставлення до свого життя  та формування довірливих стосунків із батьками.

Верес І. Недійсність шлюбу: порівняльний аналіз Сімейного кодексу України та сімейного законодавства інших держав  / І.Верес // Право України. - 2013. - № 10. - С.97-107*.

Вершиніна О. Поліпшення взаємодії між батьками та підлітками : заняття з епементами тренінгу / О. Вершиніна // Психолог (Шкільний світ). - 2013. - № 7. - С. 38-41. - Бібліогр.: с. 41.

Вітковська  І.  Нічиї  діти  /  І.Вітковська  //  Чернігівські  відомості. - 2010. - 3 лют. - С19*.

Проект міжнародної організації «Право на здоров’я» щодо подолання дитячої безпритульності.

Вітковська І. Соціальне сирітство : минуле і сьогодення / І. Вітковська // Чернігівські відомості.- 2010.- 17 берез. - С.19*.

Мова  йде  про  створення  в  Чернігові  «Центру  соціальної  адаптації бездомних і безпритульних».

 Гендерні та статеві аспекти формування екологічної свідомості підлітків / О. В. Бердник [та ін.] // Довкілля та здоров'я. - 2013. - № 3. - С. 52-56 : ил. - Бібліогр.: с. 56.

Гірман Н. Щоб дитина адаптувалася успішно : поради опікунам, усиновителям, вихователям / Н.Гірман // Соціальний педагог. - 2013. - Черв. (№ 6). - С. 31-34*.

Головне - не мовчіть і дійте / на лист читачки відповідає юрисконсультант А.Кузенко // Голос України. - 2020. - 29жовт. - С.10.*

   Киянка Ірина К. в листі до газети запитує, куди звернутися по допомогу, оскільки роками потерпає від домашнього насильства.

Гора І. Актуальні проблеми окремих видів судових експертиз у сімейних спорах / І. Гора // Право України. - 2013. - № 10. - С.144-152*.

Гриценко Л.  "Педагогізація" батьків / Л.Гриценко  // Соціальний педагог. - 2018. - Вересень (№ 9). - С.7-24*.

   Розглянуто особливості діяльність соціального педагога.

Грищенко С. Самоактуалізація майбутнього фахівця соціальної сфери в контексті організації самостійної навчальної діяльності / С.Грищенко // Рідна шк. - 2010.-№3.- С.36-39*.

          Демиденко О. Домашнє насильство : психологу для роботи  / О. Демиденко // Психолог : всеукраїнська газета для вчителів. - 2019. - № 12. - С. 4-20.

Деркач О.    Особливості "важковиховуваних" дітей : причини й особливості роботи з підлітками / Ольга Деркач // Психолог (Шкільний світ). - 2018. - № 11/12. - С. 18-20. - Бібліогр.: с. 20.

Долина Н.  Срібна  монетка  -  для  «дітей  сонця»/  Н.Долина  // Урядовий кур'єр. - 2010. - 15 квіт. - С.9*.

Про проблеми, якими стикаються  родини, де зростають діти з синдромом Дауна.

Дранганчук Т. В.  Ефективне спілкування : тренінг / Т. В. Дранганчук // Позакласний час. - 2018. - № 9. - С.15-16.*

   Подано вправи, які допомогжуть батькам і дітям-підліткам у побудові діалогу при вирішенні проблемних ситуацій.

Дудяк Л. Насильство над дітьми в сім'ї / Л.Дудяк  // Соціальний педагог. - 2013. - Квіт. - C.19-25.

Соціально-психологічний захист дітей та підлітків.

 Есан Н. Потенціал кожної людини повинен бути реалізований / Н. Есан // Зовнішні справи. - 2013. - № 7. - С. 28-31 : фото.кол.

Ефективне спілкування : тренінг з батьками // Позакласний час. - 2019. - № 2. - С.35-36.*

   Захід сприяє становленню батьківської компетентності шляхом усвідомлення й осмислення механізмів діалогічного спілкування та формування вмінь і навичок конструктивної взаємодії з дітьми у сім"ї.

 І знову про аліменти мова... // Деснянська правда. - 2018. - 26 лип. - С.4*.

   Консультація міністра юстиції України щодо змін зі сплати аліментів на дитину, які діятимуть згідно законодавства України з липня 2018 р.

Калошин В. Як викорінювати негативні думки з подружніх відносин ? / В.Калошин  // Виховна робота в школі. - 2016. - № 7. - С. 42-44*.

Калошин В.Ф. Як стати справжніми батьками   / В.Ф.Калошин // Виховна робота в школі. - 2015. - №7. - С.49-54*.

Коваль Л.  Правда нікому не зашкодить  / Л.Коваль // Урядовий кур"єр. – 2012.- 22 серп. -  С.1, 4*.

Ще з радянських часів існує думка, збереження таємниці усиновлення захищає дитину та її батьків від зайвої уваги оточуючих, малюка - від психологічної травми, надає можливість сім'ї жити звичайним життям. Життя доводить, що більшість усиновлених дітей все одно дізнаються правду і чим пізніше це стається, тим гіршими є наслідки. До того ж, таємниця усиновлення порушує право дитини, визначене Конвенцією ООН про її права, від народження знати своїх батьків. В статті розглянуто ступінь готовності українського суспільства до скасування таємниці усиновлення.   

Коваль Л. Хто сильніший - той і правий?   // Урядовий кур"єр. - 2015. - 14 листоп. - С.1, 5*.

        Насильство в родинах - тема гостра і болюча. Наскільки вона актуальна для України, з'ясовували представники компанії GfK Ukraine на замовлення Фонду народонаселення ООН. 

Кокіна В.  Важливо, щоб у дітей була можливість повернутися в біологічну сім'ю  / В.Кокіна // Урядовий кур"єр. – 2012. – 14 лип. С.8*.

Щоб змінити суспільство на краще, потрібно створити всі потрібні умови для нормального розвитку дітей.

Короденко  М.  Убезпечити  дитинство  від  насильства  /  М.  Короденко  // Освіта України.- 2010.- 2 квіт.- С.2*.

Косарєва Н. П.  Сучасний погляд на превентивне виховання в новій українській школі / Н. П. Косарєва // Виховна робота в школі. - 2018. - №5. - С.31-42.*

Костинюк О. Конфлікти з батьками  : година спілкув. з елементами тренінгу / О.Костинюк    // Шкільний світ. - 2014. - Берез. (№ 6). - С.15-17*.

Красицька Л. Про поняття батьківських прав / Л.Красицька // Право України. - 2012. - № 8. - С.227-232*.

Кулеха  І.  У  країні  близько  11000  дітей  живуть  у  неблагополучних родинах/ І.Кулеха // Голос України.- 2011.- 2 лип.- С.14*.

Кулик В. З. Чому дитина стає "чужою": як досягти взаєморозуміння / В. З. Кулик, А. О. Кадров // Виховна робота в школі. - 2015. - № 3. - С.45-52.*

Кулик Н. З батьками - віч-на-віч / Н. Кулик // Освіта України. - 2018. - 29 трав. - С.14.*

   Йдеться про необхідність створення нового формату батьківських зборів.

Кулик Н. Некеровані діти / Н.Кулик // Освіта України. - 2013. - 22 лип. - С. 12*.

Містить рекомендації викладачу, де вказано як правильно реагувати на хамство у класі.

Кучерява О. Насильство у родині не повинно залишатися за зачиненими дверима / О.Кучерява : (парламентська хроніка)  // Голос України. - 2016. – 18 листоп. - С.2*.

           Лисенко К. Гендерна рівність батьків у правах за дитину / К.Лисенко // Юридична газета. - 2018. - 23 січ. - С.15*.

           Лучко М. Психологічна допомога сім’ям за складних життєвих обставин / М. Лучко, Т. Надвинична // Психологія і суспільство : український науково-економічний та соціально-психологічний часопис. - 2018. - № 3/4. - С. 224-233.

Малихіна Т.П.    Аморальні вчинки підлітків : сутність, характерні особливості, шляхи запобігання / Т. П. Малихіна // Практична психологія та соціальна робота. - 2014. - № 5. - С. 12-22 : мал.*

Миколаєнко І. Дитяча тема об'єднує суспільство / І.Миколаєнко // Урядовий кур"єр. - 2017. - 30 трав. - С.3*.

   Йдеться про допомогу фахівців урядової "гарячої лінії" батькам вирішувати питання соцзахисту малечі.

Миронюк С. Гармонізація стосунків у проблемних сім'ях : рекомендації батькам і педагогам / С.Миронюк  // Соціальний педагог. - 2013. - Черв. (№ 6). - С. 29-30*.

Мобільна група з протидії домашньому насильсву // Світ-інфо. - 2019. - 5 груд. - С.4.

         По Чернігівській обл. від початку 2019 року поліцейські отримали понад 1,5 тисячі повідомлень про домашнє насильство.

Можаровская Т.В. Вивчення домінантності суб'єктивного ставлення до природи підлітків з деструктивних сімей / Т. В. Можаровська // Вісник. - 2017. - № 3. - С. 63-68 : табл. - Бібліогр.: с. 68*.

Моісеєнко К.М. Приклад    перспективного    планування розвитку центру практичної  психології  та  соціальної роботи / К.М.Моісеєнко  //  Шкільному психологу. - 2010. - №5. - С.8-10*.

Назаренко Л.Л. Психолого-педагогічна допомога учням «групи ризику : з досвіду роботи /Л.Л.Назаренко // Шкільному психологу. - 2010. - №1. - С.11-12.

 Особливості підліткового віку. Лекція 1 // Шкільний світ. - 2018. - 21. - С. 5-10*. 

Папуловських Т. Профілактика правопорушень і сімейного неблагополуччя : розробки занять / Т.Папуловських // Соціальний педагог. - 2013. - Трав. (№ 5). - С.23-24*.

Пархоменко Л. Кожна дитина має право на ЩАСТЯ / Л. Пархоменко // Десн. правда. - 2010. - 4 берез. - С.2*.

Цим питанням на «круглому столі» в Чернігівськ. обл. центрі соціальних служб для дітей та молоді, організованому за участі газети «Урядовий кур’єр», переймалися його учасники.

Пашкевич О. Виховуйте не правильних, а щасливих дітей / О.Пашкевич  // Жінка. - 2017. - №5. - С.36-37*.

Пелешок О.В. Сім'я і довіра  : тренінг / О.В.Пелешок, С.М.Назарик // Позакласний час. - 2018. - № 11. - С.36-38*.

Підручна Д. Ранні шлюби / Д.Підручна, І.Швидка // Соціальний педагог. - 2014. - Лют. (№ 2). - С.20-36*.

Йдеться про причини, наслідки, запобігання раннім шлюбам.

           Поладин Р. Сім’я без насильства : практичне заняття для підлітків / Р. Попадин // Психолог : всеукраїнська газета для вчителів. - 2019. - № 12. - С. 62-68.

Поліщук І.  Допомога онлайн / І.Поліщук // Урядовий кур"єр. - 2017. - 7 квіт. - С.1, 4*.

Містить поради щодо оформлення державної виплати при народженні дитини можна не виходячи з дому.

Потапенко  В.  Як  захиститися  від домашнього  тирана?  /  В.Потапенко  // Чернігівські відомості. - 2011.- 9 берез. - С.19*.

Наведено адреси організацій з питань захисту від насилля в сім’ї в Чернігові.

Потапенко  Л.  Чи  всі  повинні  ставати  батьками?  /Л.Потапенко  // Деснянська правда. - 2011. - 12 лют. - С.2*.

Потапенко Ю.  І пільги, і житло, і лікування / Ю. Потапенко // Голос України. - 2020. - 23січ. - С.12.*

   Про підготовку законопроєктів, які істотно покращать молоді та баготодітні родини.

Принципи виховання щасливих дітей // Шкільна бібліотека. - 2018. - № 7. - С.89.*

Поради америк. психолога Віктора Клайна.

Приступа Е.  Не молчите о проблемах в семье! // Черниговские новости - Семь дней. - 2015. - 5 нояб. - С.24*.

           Прокопчук  С.М. Формування батьківської компетентності за умов акмеологічного освітньо-реабілітаційного простору / С. М. Прокопчук // Виховна робота в школі : наук.-метод. журн. - 2019. - № 2. - С. 2-10. - Бібліогр. в кінці ст.

          Обгрунтовано умови для формування батьківської компетентності за умов акмеологічного освітньо-реабілітаційного простору Рівненського НРЦ "Особлива дитина" на прикладі діяльності "Школи життєвої компетентності" для батьків, які виховують дітей із особливими освітніми потребами.

Пропонують посилити відповідальність за домашнє насильство // Голос України. - 2020. - 22 груд. - С.3.

Комітет Верховної Ради з питань молоді і спорту розглянув проект змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо вдосконалення установленого порядку притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Процишак Г. Легко того бити, кого нікому боронити : сцен. заходу / Г. Процишак // Шкільний світ. - 2010. - №15. - С5-10*.

Рагімова З. Програма вивчення сім’ї / З.Рагімова, Л.Юріна // Відкритий урок. - 2011. - №4. - С.74-76*.

Як забезпечити єдність до учнів з боку сім’ї та навчального закладу?

          Рекомендації батькам  // Психолог : всеукраїнська газета для вчителів. - 2019. - № 9. - 54. – Вкладка.

Роздорожний О. Усиновлення. Правові та моральні аспекти  / О.Роздорожний // Юридична газета. - 2018. - 20 лют. - С.38*.

Романова О. Це вам, батьки: бесіди про сімейне виховання / О.Романова // Шкільний світ. - 2011. - Квіт. (№15). - С.7-10*.

Рудюк Т. Насильство в сім'ї : виступ на батьківській конференції / Т.Рудюк // Соціальний педагог. - 2013. - Лип. (№ 7). - С.36-39*.

Рязанова Н. Держава турбується про дітей та малозабезпечені родини / Н.Рязанова // Праця і зарплата. – 2012. – 11 січ. - С.4-5*.

          Савель І. Моя мрія - щаслива родина / І. Савель // Психолог : всеукраїнська газета для вчителів. - 2019. - № 5. - С. 66-59.

Саверська-Лихошва  В.  Сімейна  жорстокість : міф чи реальність? / В.Саверська-Лихошва,  М.Дубинський  //  Класному  керівнику.  Усе  для роботи. - 2011.- №1.- С.14-17*.  

          Семенів Г. Мистецтво бути батьками : мотивувальне заняття / Г. Семенів // Психолог : всеукраїнська газета для вчителів. - 2019. - № 7. - С. 72-93.

          Семенова Л. Ти сильніший за насилля! : заняття для батьків з елементами тренінгу / Л. Семенова // Психолог : всеукраїнська газета для вчителів. - 2019. - № 3. - С. 62-79.

Сім'я - фундамент майбутнього країни // Сімейна газета. - 2018. - 31 трав. - С.15.*

Сім'я в житті підлітка. Лекція 2 // Шкільний світ. - 2018. - № 21. - С. 11-15*. 

Скиба М. Реаліті-шоу /М.Скиба // Соціальний педагог. - 2013. - Груд. (№12). - С.12-15*.

Реаліті-шоу – це нова технологія в роботі з проблемними сім'ями.

Старцева С. Особливості дітей у розлучених сім'ях (проблема й аспекти вивчення) / С.Старцева // Соціальний педагог. - 2013. - Трав. (№ 5). - С.31-32*.

Степанова Н. Роль сім'ї у формуванні особливості дитини : Заняття з елементів тренінгу для батьків // Соціальний педагог. - 2018. - Вересень (№ 9). - С.25-29*.

   Йдеться  про усвідомлення важливості  правильних взаємин у сім'ї.

Струць М. "Сімейне" викрадення дітей / М.Струць, В.Красуцький // Юридична газета. - 2018. - 23 січ. - С.34-35*.

   Надаються практичні поради батькам, дитина, яких була незаконно переміщена іншим з подружжя через державний кордон.

Суворова Н. Які батьки - такі й діти?. Дослідження проблеми жорстокості та насильства в сім'ї / Н.Суворова  // Соціальний педагог. - 2013. - № 11. - С.34-44*.

 

Судом Н. Сім'ї, що опинилися в складних життєвих обставинах  / Н.Судом, В.Момро, Н.Жорняк // Соціальний педагог. - 2013. - Груд. - С.45-49*.

Особливості роботи соціального педагога з сім'ями, які опинилися в складних життєвих обставинах. 

Тенденції  і  пріоритети  виховання  дітей  у  сучасній  сім’ї  /  І.Д.Бех, С.В.Кириченко, О.І.Киян, ін. // Позакласний час. - 2011. - №2. - С.32-33.

          Токова В.  Школа позитивного батьківства : навчальна програма  / В. Токова // Психолог : всеукраїнська газета для вчителів. - 2019. - № 5. - С. 8-12

Тутова І. Діти в складних життєвих обставинах / І.Тутова // Соціальний педагог. - 2018. - №8. - С.20-31.

   Розглянуто особливості роботи соціального педагога із соціального захисту дітей пільгових та облікових категорій.

Уманська О.В. Психічні розлади в дитячому середовищі та рекомендації щодо  запобігання  їх  загострень  у  школярів  /  О.В.  Уманська  //  Шкільному психологу. - 2010. - №5. - С.6-7*.

Уряд удосконалив порядок надання державної соціальної допомоги деяким категоріям осіб  // Соціальний захист. - 2018. - №1-2. - С.26.

 Йдеться про допомогу на дітей одиноким матерям (батькам у разі смерті одного з батьків.)

Феденко  Л.М.  Діти-сироти  при  живих  батьках  :  (урок)  /  Л.М.Феденко  // Позакласний час.- 2010.- №2. - С.121-123*.    

Хромова О. Попередження проявів насильства в неблагополучних сім'ях учнів-підлітків / О.Хромова  : метод. реком.// Класн. керівник. - 2012. - Трав. (№ 9-10). - С.2-46*.

Цапенко Г.О. Закони в житті твоєї сім’ї: тестові завдання / Г.О.Цапенко / Все для вчителя. - 2011. - Лют.(№4-5). - С.113-114*.

Чепурний В. Виступив проти гріха содомії / В.Чепурний // Сіверщина. - 2013. - 4 лип.  - С. 7*.

 В УПЦ КП виступають категорично проти спроб прирівняти гомосексуальні "союзи" до звичайних сімей з правом усиновлення дітей.

Черниш Л.І.  Родинне виховання та його вплив на особистісний розвиток дитини / Л.І. Черниш // Виховна робота в школі. - 2017. - № 3. - С.5-8*.

Черниш  Н.М.  Тілесне  покарання  з  боку  батьків    це  насильство  / Н.М.Черниш // Шкільному психологу. - 2011. - №1. - С.32-33*.

Чижова О. Наодинці з містом / О.Чижова // Чернігівські відомості. - 2013. - 17 лип.  - С. 1, 6*.

 Коли з байдужістю суспільства стикається дитина: два дні на дитячому майданчику поблизу гуртожитку на Бобровиці грався без нагляду 6-річний хлопчик.

Чижова О. Право на родину / О. Чижова // Чернігівські відомості. - 2010. -24 лют. - С.3*.

Шварц Т.Г. Труднощі та помилки в сімейному вихованні: причини й наслідки  // Виховна робота в школі. - 2015. - № 1. - С.29-34*.

Швець  В. Проблемні  питання  міждержавного  усиновлення  /  В. Швець,  Ю. Шайхалієва // Голос України. - 2010. - 17 квіт. - С. 4-5*.

Швидка І. Гендерна рівність : заняття для учнів 9-11-х класів / Інна Швидка, Ольга Полякова // Психолог (Шкільний світ). - 2018. - № 15/16. - С. 62-69 : іл. - Бібліогр. в кінці ст.* 

Шевченко А. Про охорону сім'ї, дитинства, материнства і батьківства / А. Шевченко // Голос України. - 2020. - 28лип. - С.2.*

Що змінилося в роботі РАЦС для переселенців? / консульт. О.Манько // Уряровий кур"єр. - 2017. - 2 лют. - С.7*.

Юдеєва Т.В. Статеві особливості соціально дезадаптованих неповнолітніх / Т. В. Юдєєва // Практична психологія та соціальна робота. - 2013. - № 5. - С. 38-42 : табл. - Бібліогр. : 3 назв*.

Як змінити по батькові малолітньої дитини?  // Поради юриста. - 2018. - Липень (№ 7). - С.7.

Як навчитися спілкуватися з батьками? // Позакласний час. - 2017. - № 4. - С.16-17*.

           Яцина О. Конструювання практик шлюбно-сімейного партнерства та батьківства: механізми, предиктори, самореференція ідентичностей  / О. Яцина // Вісник Київського інституту бізнесу та технологій. - 2019. - № 1. - С. 87-93.

 

Використано зображення : http://www.volynpost.com/blogs/1124-kryza-v-simi-hto-zh-dopomozhe

Коментарі

Популярні публікації