Психологічна підтримка під час війни: де і як отримати допомогу безкоштовно

 


          Під час війни людям доводиться переживати різні складні ситуації, що призводять до паніки і неспокою, викликають стрес. Адже війна калічить не лише фізично, а й психічно. І не лише військових, але й цивільних, психологічні травми яких нерідко залишаються непоміченими навіть ними. 

Подолати цей стан та навчитися керувати стресами допоможуть кваліфіковані спеціалісти психологи. Зцілитися від травматичних подій допоможуть і книги.  В нагоді стануть роботи відомих психотерапевтів та психологів, порадники з ментального здоров'я, підручники з кризової та військової психології, які містяться у фондах Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва. До вашої уваги й книги, де психологія переплітається із художньою творчістю.
Ознайомитися з новими надходженнями за темою запрошуємо  за посиланням: https://infosailes.blogspot.com/2024/02/blog-post.html

До психолога по фахову підтримку може звернутися кожна людина. Головне у цій ситуації — не соромитися та звертатися за психологічною допомогою (навіть якщо вам здається, що є люди, які її більше потребують), а також розпізнати, коли допомога потрібна вашим близьким, друзям чи просто знайомим.

Психологічну допомогу можна отримати як очно, так і дистанційно: за телефоном, під час групової чи індивідуальної онлайн-консультації та навіть за допомогою спеціального чат-бота. Нижче надаємо контакти психологів і організацій, в яких працюють психологи. Вони безкоштовно надають психологічну допомогу:

 

Асоціація професійного розвитку психологів і психотерапевтів.
Номер гарячої лінії - 096 260 1575 (з 10:00 до 18:00 по Україні)

 

“ГО “Дівчата” 

Надає безкоштовну психологічну допомогу постраждалим від сексуального насильства. Якщо ви або ваші знайомі потребують допомоги, напишіть на helpgodivchata@gmail.com”. Додаткову інформацію можна отримати за телефоном +38 073 460 38 60 ГО “Дівчата».

 

Гаряча лінія Червоного Хреста “Давай поговоримо”.
Номер гарячої лінії - 0 800 331 800 (працює до 19:00)

 

Громадська правозахисна організація «Ла Страда-Україна» 

Працює для забезпечення ґендерної рівності, запобігання ґендерно зумовленому насильству, зокрема домашньому насильству та протидії торгівлі людьми. Окрім того, підтримка надається дітям, підліткам та студентській молоді, які опинились у будь-яких складних життєвих ситуаціях. Дорослі можуть проконсультуватися з психологами, юристами, соціальними працівниками та соціальними педагогами щодо ситуацій, які стосуються дітей та порушення їхніх прав. Допомога надається в цілодобовому режимі за принципами анонімності і конфіденційності. Підтримку можна отримати за Національною гарячою лінією за номерами 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) або 116 123 (з мобільного). Національна гаряча лінія для дітей та молоді працює за номерами 0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного) або 116 111 (з мобільного). Також допомога надається в електронному форматі на сторінках в інстаграмі та телеграмі.

Кризове консультування в рамках кол-центру «Варто жити»

Безкоштовні консультації всім українцям, кому тривожно і хто не може самотужки впоратися з переживаннями у зв’язку із повномасштабною війною росії проти України.  

Звертайтеся за телефонами:  55-22 lifecell та Vodafone (дзвінки безкоштовні) та  +380 (93) 170-72-19 Kyivstar (за тарифами оператора). Графік роботи лінії: 11:00–19:00 з понеділка по п’ятницю.

Кризова порадня на базі Українського католицького університету

Кризова порадня на базі Українського католицького університету надає українцям безкоштовну психологічну допомогу — через дзвінки та повідомлення в Телеграмі. 

 Звертайтеся за телефонами: 

·        +380 (96) 580-76-88,

·        +380 (50) 073-29-03

·        +380 (96) 581-48-96

·        +380 (93) 434-77-01

·        +380 (95) 874-40-62.

Графік роботи лінії: 9:00–23:00 з понеділка по п’ятницю.

 

Лінія запобігання самогубствам LifeLine Ukraine

Номер гарячої лінії - 7333 (цілодобово 24/7 та безкоштовно).Або напиши повідомлення за посиланням.

 

Міжнародна організація “Боротьба за права” (Fight For Right)

Надає безкоштовну психологічну допомогу людям з інвалідністю.

Гарячу лінію підтримки людей з інвалідністю за цим телефоном 0-800-30-66-33, також ти можеш написати повідомлення на цей номер. Електронна пошта help@ffr.org.ua

 

Міжнародна організація «Людина в біді» (People in Need, PIN).
Номер гарячої лінії - 0 800 210 174.
Телефон довіри 0 800 210 160 (конфіденційно, анонімно, безкоштовно, цілодобово)
Електронна пошта 
info.ukr@peopleinneed.cz

 

Національна психологічна асоціація 

Професійне об’єднання, фахівці якого надають безкоштовні психологічні консультації всім, хто того потребує. Платформа працює у форматі первинної психологічної допомоги (кризові та консультації з травмотерапії), що надається дорослим і підліткам. Консультації надаються в телефонному форматі чи через відео зв’язок для мешканців з усієї України. Телефон гарячої лінії — 0 800 100 102.

 

Світлана Ройз та Міністерство освіти й науки запустили відео-проєкт «Психологічна турбота» для дітей

Експерти розповідають, як доглядати за дитиною в бомбосховищі, як розмовляти під час евакуації, як підібрати слова, якщо хтось із батьків пішов на війну. https://bit.ly/35lrdc6.

 

Служба психічного здоров’я UA Mental Help

Команда кваліфікованих психологів-волонтерів пропонує безкоштовну терапію для українців, чиє життя зазнало руйнувань внаслідок війни. Зокрема, спеціалісти допомагають людям, які стикнулися з панічними атаками, втратою близької людини, відчувають складнощі адаптації на новому місці, розпач та апатію.  Щоб отримати допомогу, заповніть заявку за посиланням.

 

Українська спілка психотерапевтів

https://ukr-ednist.com.ua/get-help/ надає 1-3 безкоштовних консультацій

 

Центр психологічного консультування і травмотерапії «Відкриті двері»

Експерти центру «Відкриті двері» мають досвід роботи з учасниками збройних конфліктів та працюють за американським стандартом.  Щоб отримати допомогу, потрібно зайти в чат-бот за посиланням та залишити свою заявку та контактну інформацію.

Центр психологічної підтримки «ОбійМи»

Понад 500 психологів-волонтерів з України та світу об’єдналися за підтримки Національної психологічної асоціації для допомоги українцям, що зазнали стресу внаслідок бойових дій. 

Заповніть форму за посиланням, вказавши свої контактні дані та бажану стать психолога.

 

 

Центр психологічної підтримки «Як ти?»

Психологи-волонтери Національної психологічної асоціації (НПА) створили центр підтримки «Як ти?». Мета центру — надати підтримку тим, хто потерпає від війни та відчуває стрес, хвилювання і тривогу. За підтримкою можна звернутися безкоштовно у будь-який час доби. Щоб отримати психологічну допомогу, потрібно заповнити анкету. 

Lifeline Ukraine

Всеукраїнська гаряча лінія, яка була створена насамперед для надання кризової психологічної допомоги ветеранам і членам їхніх сімей, а згодом — для всіх жителів України. Основна тематика роботи — запобігання суїцидам, психологічна підтримка психічного здоров’я в періоди кризи (складності в стосунках, втрата роботи, депресія тощо). Організація здійснює інформаційне та кризове дистанційне консультування. Окрім того, фахівці Lifeline Ukraine надають емоційну підтримку, найчастіше по неї звертаються люди з інвалідністю. Допомога надається цілодобово за коротким телефонним номером 7333 або через текстове чатове консультування у фейсбуктелеграм і на сайті Lifeline Ukraine.

За допомогою чат-бота чи онлайн-платформи

Чат колективної підтримки та чат-бот «Як ти?»

Чат-бот «Як ти?» запустив психотерапевт Ілля Полудьонний. Тут усі, хто долучився (а наразі це вже понад 3500 осіб), можуть поділитися своїми емоціями та переживаннями та отримати підтримку інших учасників групи. 

Бот першої психологічної допомоги «Друг»

Інститут когнітивного моделювання разом із кафедрою медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії запустили телеграм-бот, який надає емоційну підтримку українцям. «Друг» ставить запитання, підтримує, може запропонувати вправи на заспокоєння і пояснити, як упоратися з різними видами стресових ситуацій. Особливо корисний він буде людям, які нещодавно зіткнулися з травмуючою ситуацією. Перейдіть за посиланням та натисніть Start.

Чат-бот «Слова допомагають»

Команда факультету інформатики CyberFI спільно з командою Центру психічного здоров’я та психосоціального супроводу НаУКМА залучили понад 40 психологів-професіоналів та створили телеграм-бот психологічної підтримки для всіх, хто її потребує. Допомога цілком анонімна, а отримати її можна цілодобово. Перейдіть за посиланням та натисніть Start.

Онлайн-платформа Mindly

Онлайн-платформа Mindly надає повноцінну довготривалу терапію. Дипломовані психологи та психотерапевти на індивідуальних сесіях допоможуть подолати посттравматичні стресові розлади, пережити втрату близької людини та адаптуватися після вимушеної зміни місця проживання. Для українців користування платформою є безкоштовним. Для запису на консультацію переходьте за посиланням.

За допомогою мобільного застосунку

Додаток для медитації BetterMe

BetterMe: Mental Health — один із найбільш популярних додатків для медитації, а після повномасштабного вторгнення команда зробила його повністю безкоштовним для українців. У застосунку ви знайдете дихальні практики, медитації, афірмації та курси для підтримки ментального здоров’я. Завантажити додаток можна у Google Play та AppStore.

Застосунок для жіночого здоров’я Flo

Flo — надзвичайно популярний мобільний застосунок, який дозволяє відстежувати менструальний цикл, зміни у настрої, звички та загальні симптоми. Також частиною застосунку є анонімна спільнота для взаємопідтримки та порад, а також консультації від спеціалістів із жіночого здоров'я та психології. Наразі платинова підписка є безкоштовною для українських користувачок, а команда працює, аби перекласти свої матеріали українською. Завантажити застосунок можна у Google Play та AppStore.

Як навчитися надавати близьким психологічну допомогу в умовах війни

Онлайн-курс Prometheus

Гнів, апатія, страх та депресія чи тривожність — поширені реакції на довготривалий стрес. Базовий курс від української онлайн-платформи Prometheus не лише допоможе вам дати лад цим почуттям, але й допомогти близьким, що пережили кризову ситуацію. За словами творців курсу, «він є глибоко практичним і заснованим на багаторічному досвіді роботи з людьми, які переживають кризові ситуації. Автори курсу підготували теоретичні основи та практичні поради для врегулювання різних гострих реакцій, які тепер може використати кожен».

Відібрано з відкритих джерел

 

 

Коментарі

Популярні публікації