Під загрозою вимирання: до Всесвітнього дня зникаючих видів

 


 


Всесвітній день зникаючих видів відзначають щороку у третю п'ятницю травня. У 2024 році він припадає на 19 травня.

🏘✅Цю важливу екологічну дату було засновано Конгресом Сполучених Штатів у 2006 році з метою екологічного просвітництва людей щодо глобальної важливості захисту зникаючих видів тварин, рослин та інших живих організмів, а також дій, які необхідно здійснювати для їх захисту та подальшого збереження. Заходи до Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища проводяться у більшості країн світу як на державному рівні, так і на рівні громадських організацій, закладів освіти та культури тощо.

✅Зникаючі види – біологічні види, які знаходяться під загрозою вимирання. У біосфері нашої планети всі види так чи інакше взаємопов'язані між собою і зникнення навіть одного, нехай для де-кого і незначного, негативно вплине й на інші види.

✅Всесвітній фонд дикої природи (WWF) провів спостереження і зробив невтішні висновки зміни популяцій тварин в дикій природі – дика природа з великою швидкістю зникає. Це дуже серйозна екологічна проблема, адже  біологічне різноманіття є основою стану здоров'я лісів, річок і океанів. Без тих чи інших видів запускається процес руйнування екосистем, в яких вони жили, що вже небезпечно не тільки для риб і тварин, а й для людини. У підсумку це призведе до браку чистого повітря, води і продуктів харчування.

✅Через ряд факторів, що сприяють втраті біологічного різноманіття, таких як: втрата і скорочення природного середовища; конкуренція з боку інвазивних видів; забруднення навколишнього середовища; глобальні кліматичні зміни; опустелювання; зростання населення і надмірне споживання; безрозсудне використання природних ресурсів, - велика загроза нависає сьогодні над усією планетою. Постає питання нестачі питної води, триває знищення озонового шару. Кожна десята річка світу – забруднена, ліси на планеті зникають зі швидкістю 20 гектарів за хвилину. За даними Міжнародного союзу охорони природи, за останні 500 років повністю вимерло 844 види тварин.

✅Від 24 лютого 2022 року внаслідок військової агресії на території України екосистеми зазнають нищівного впливу: руйнуються природні території, які є середовищем проживання рідкісних видів і зникаючих оселищ. 44% найцінніших природно-заповідних територій розташовані під тимчасовим контролем окупантів.

✅Серед військових злочинів обстріли та бомбардування промислових та енергетичних об’єктів, спалювання лісів, підрив нафтобаз, забруднення Чорного та Азовського морів. Атомні електростанції, морські порти, сховища небезпечних відходів (пестицидів, уранових відходів, нафтопродуктів), хімічні та металургійні заводи, насосні станції каналізації, фільтрувальні станції, водогони зараз розташовані в зоні активних військових дій. Близько 7400 ракет різних типів вороги запустили по Україні за час широкомасштабного вторгнення, з 24 лютого 2022 року. Це призведе до накопичення в Україні токсичних канцерогенних матеріалів.

✅Навіть після завершення війни техногенні та екологічні катастрофи, які створюють окупанти, наслідки для навколишнього середовища будуть проявлятися роками.

✅Незважаючи на війну, наша країна живе, продовжує свій розвиток і ми закликаємо вас оберігати нашу природу. Все в наших руках, збереження природи залежить від кожного.

✅Охочих до розвитку, запрошуємо ознайомитися з нашою пізнавальною добіркою, завдяки якій ваші екологічні знання вийдуть на новий рівень. 

💚Стаємо еко-відповідальними разом з Чернігівської обласною бібліотекою для юнацтва! Разом ми сила!






 


Коментарі

Популярні публікації