ТВОЯ БЕЗПЕКА: віртуальна виставка

 


Безпека - один із найважливіших пріоритетів для всіх, хто вкладає свої сили у допомогу іншим. Важливо знати не лише основні правила безпеки, а й ділитися ними з тими, хто не має доступу до всієї інформації. Для цього ми зібрали добірку з книжкових новинок, які надійшли до нашої книгозбірні.
Представлені книжки допоможуть:
- розпізнати ризики та навчать їм запобігти;
- розкажуть про особисту безпеку;
- пояснять основні правила турботи про ментальне здоров'я
Ознайомитися з виданнями за темою ви зможете  у пункті видачі літератури Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва за адресою вул.Молодчого, 2. До вашої уваги й книги, де психологія переплітається із художньою творчістю.

Тримаймося разом! У єдності наша сила!


Ментальне здоровя. Як відновитися? 


Без паніки! Як вижити, боротися й перемагати під час бойових дій : Порадник для цивільного населення / уклали О.Дєдик, М.Слободняк, О. Фешовець. - 3-тє вид. - Львів : Видавництво "Астролябія, 2022. - 160 с. : іл.

У запропонованому пораднику зібрано інформацію, що допоможе пересічним громадянам вижити, боротися й перемогти у складних умовах бойових дій; викладено елементарні поради, як успішно протистояти лихові. І найголовніша з них — не панікувати за жодних обставин.



Бенкрофт Л. Чому він це робить? Про що думають лихі та деспотичні чоловіки / Ланді Бенкрофт ; пер. з англ. Д.Петрушенко. - Х. : Віват, 2023. - 512 с. - (Серія "Саморозвиток").

Автор книги Ланді Бенкрофт — експерт із роботи з аб'юзерами. Він описує природу кривдників, подає детальну інформацію, як розпізнати у своєму партнері насильника на ранніх етапах стосунків. Допомагає жінкам розпізнати, коли їх контролюють або знецінюють, і знайти способи звільнитися від жорстоких стосунків. Завдяки йому ви дізнаєтеся про перші «червоні прапорці» насильства, зрозумієте природу авторитарного мислення і дізнаєтеся про десять (аж десять!) типів деспотичних чоловіків. У цій книжці автор не оминає тем алкоголю і наркотиків, які часто стають на заваді гармонійним стосункам. А ще відповідає на головне запитання: «Як безпечно піти від аб’юзера?»

 


Брінкман С. Зупинись! Як протистояти культу самовдосконалення бути щасливим / Свенн Брінкман ; пер. О.Старової. – Х. : Віват, 2020. – 176 с. – (Серія «Саморозвиток).

Автор ґрунтовно та просто пояснює, як за нинішніх умов примиритися із собою, досягти гармонії, дістати задоволення від життя і віднайти ключі від щастя.

 



Галіт А. Емоційний спадок. Як подолати травматичний досвід
/ пер. з англ. Анна Марховська. – К. : Лабораторія, 2023. – 208 с.

Як відпустити минуле і розпочати власний шлях? Залишити старі травми позаду допоможе книга психотерапевтки Ґаліт Атлас, яка поєднала власний досвід, історії своїх пацієнтів і основи психоаналізу, щоб продемонструвати, як наші сьогоднішні страхи й проблеми пов'язані з емоційним спадком батьків, бабусь і дідусів.

 


Герман Д.  Психологічна травма та шлях до одужання : наслідки насильства - від знущань до політичного терору / Д. Герман ; переклад з англ. О. Лизак, О. Наконечна, О.Шлапак. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2023. - 424 с.

Ця книжка — результат двох десятиліть досліджень та клінічної роботи з жертвами сексуального насильства і насильства в сім’ї, а також з ветеранами бойових дій та жертвами політичного терору. В ній ідеться про відновлення зв’язків: між публічним та приватним просторами, між індивідом та громадою, між чоловіками та жінками. Праця стане незамінною для психологів, психотерапевтів, лікарів і тих, хто, зазнавши насильства, шукає шлях до видужання.



Казьміна С. Нестрашна енциклопедія безпеки для дорослих та дітей. Як навчити дитину правильної поведінки без залякувань і погроз / С. Казьміна, В. Баланова. - Харків : Вид.група"Основа", 2019. – 96 с.

Ця книга — практичний посібник з безпечного виховання сучасної дитини у великому місті, де подано максимально прості і дієві рекомендації про те, як прищепити дитині навички безпечної поведінки: удома;  з незнайомцями; в Інтернеті; у колективі та навчити сексуальної безпеки.



Колк Ван Дер Б. Тіло веде лік. Як лишити психотравми в минулому. Дієві техніки зцілення від психологічної травм / Ван Дер Б. Колк ; переклад з англ. А.Цвіри. - Харків : Віват, 2023. - 624 с. - (Саморозвиток).

Викладено класичні і новітні підходи, які допоможуть дітям і дорослим, які зазнали психологічної травми, повноцінно інтегруватися в сучасне життя. Методи, про які йдеться, застосовувалися на практиці автором цього видання доктором Бессел ван дер Колком. Його практичні та теоретичні дослідження психологічної травми безціні, коли потрібно перебудувати сприйняття, усвідомити причину страждань, знайти вдалий спосіб лікування і наново пізнати себе.



Куделя М. Незнайомці або як уникнути халепи / М. Куделя, А. Куделя. – К. : Гамазин, 2019. – 52 с.

У легкій й доступній формі розяснено дитині, чому не варто довіряти незнайомцямУ книзі велика кількість малюнків, а також прикладів із відомих казок та пригод головного персонажа — Андруся Розумахи, від імені якого і ведеться оповідь. Книга розрахована на дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Може використовуватися також як посібник вихователями дошкільних навчальних закладів, вчителями молодших класів, а також рекомендуємо скористатися нею підліткам для убезпечення своїх молодших родичів від халепи.



Лю Е. Ви сильніші, ніж вам здається
 / Ерік Лю ; пер. З англ.. І.Гнатковської. – Х. : Віват, 2020. – 240 с. – (Серія «Історія та політика»).

У книзі наведено приклад чіткої моделі організації, яка стане в пригоді новому поколінню громадських та політичних активістів – саме в той час, коли нація їх дуже потребує.




Мельниченко Н.  #Я не боюсь сказати
 / Н. Мельниченко. - Харків : Фоліо, 2017. - 209 с.

Авторка, ініціаторка потужна акція #яНеБоюсьС 2016 року, написати книжку, в якій розповіла підліткам про те, як не допустити сексуального насильства стосовно себе, а також як поводитися і до кого звертатися, коли насильство вже сталося. Це найвідвертіша книжка для підлітків», де читач дізнається: що робити, якщо ви пережили сексуальне насильство, звідки береться насильство, про міфи навколо сексу, від яких варто позбутися, як виявити насильство над дитиною та правильно на нього реагувати … та багато іншого!



Наґоскі Е. Вигоряння. Стратегія боротьби з виснаженням удома та на роботі / Емілі та Амелія Наґоскі ; [пер. з англ. С. Новікової]. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля , 2021. - 317 с. - Назва на корінці : Вигоряння. Стратегія боротьби з виснаженням. - Бібліогр.: с. 302-316.

Емілі Наґоскі — експерт у сфері статевого виховання з двадцятирічним стажем, має ступінь доктора філософії, авторка бестселера «Як бажає жінка» та низки наукових публікацій. Разом із сестрою Амелією створили дуже особисту і водночас зрозумілу кожній жінці книжку-сенсацію про жіноче вигоряння та подолання його неприємних наслідків.



Найт С. Збери своє лайно до купи. Як завершити нагальні справи й почати робити те, що хочеться / Сара Найт ; пер. з англ. А.Цвіри. – Х. : Віват, 2022. – 224 с. – (Серія «Саморозиток»).

Авторка цієї книжки пропонує навчитися організованості та самоконтролю. Тактична самоорганізація життя допоможе продертися крізь купу повсякденних проблем, які потрібно розвязати, щоб нарешті визначити пріоритети й почати робити те, що хочеться.



Пайфер М. Як допомогти дівчинці-підлітку / Мері Пайфер, Сара Пайфер Гілліам ; пер. з англ. Є.Ніколаєвої. – Х. : Віват, 2021. – 528 с. – (Серія «Саморозвиток»)

У книжці осмислено досвід матері дівчини-підлітка й водночас психологині, яка працює з дівчатами з дівчатами-підлітками. Книга була написана у далекому 1994 році, проте викладені поради донині актуальні як для дівчат, так і тих батьків, котрі хочуть, щоб їхні діти почувалися в безпеці.



Стайнз Ю. Поговоримо про згоду! : [про те, як навчитися казати "ні", коли говорити "так" і про все, що між ними : для серед. та ст. шк. віку] / Юмі Стайнз і др. Мелісса Кан ; іл. Дженні Летем ; [пер. з англ. Катерини Міхаліциної]. - Харків : Крокус, 2021. - 206, [9] с. : кольор. іл.

Путівник, який допоможе підліткам 11-14 років осягнути правила культури згоди та познайомить їх з тонкощами вдалої комунікації і взаємодії зі світом. За допомогою цієї книжки діти та підлітки, а також їхні батьки, зрозуміють, як захищати свої кордони і як не нашкодити людям, які з нами поруч.

 


Коментарі

Популярні публікації