Неспокійні води світового океану (до Всесвітнього дня океанів)


 

Всесвітній день океанів – день боротьби за збереження біорізноманіття мешканців морських глибин і покращення екологічної ситуації в океанах. Його мета – нагадати про величезну роль Світового океану у нашому повсякденному житті та мобілізувати усіх небайдужих до раціонального ставлення до цієї важливої частини біосфери. Роль Світового океану в регулюванні клімату є системоутворюючою, а його води буквально дають нам дихати, адже є одним з головних поглиначів вуглекислого газу.

Площа суші становить близько 29 відсотків. Все решта припадає на світовий океан. Континенти, острови поділяють світовий океан на окремі океани. Світовий океан поділяється на 4 чи 5 головних частин: Тихий океан, Атлантичний океан, Індійський океан, Північний Льодовитий океан та Південний океан. У 2000 році Міжнародна гідрографічна організація прийняла розділення з чотирьох океанів на п'ять, виділивши Південний або Антарктичний океан зі складу Атлантичного, Індійського і Тихого.

У японців 8 червня називають «Днем подяки океану», адже він є джерелом їжі більш ніж 3,5 мільярдам людей.

Відзначати Всесвітній день океанів було запропоновано на міжнародному Саміті Землі 1992 року в Ріо-де-Жанейро (Бразилія). У цей день співробітники багатьох зоопарків, акваріумів, дельфінаріїв координують свої зусилля, щоб боротися за збереження біорізноманіття мешканців морських глибин і стабільну екологічну обстановку.

У грудні 2008 року Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй ухвалила (резолюція 63/111, параграф 171) починаючи з 2009 відзначати свято офіційно 8 червня.

З 2002 року промоцією та організацією свята займається некомерційна організація «The Ocean Project» спільно з «World Ocean Network» та іншими природоохоронними спільнотами.

У 2013 році до Всесвітнього дня океанів було випущено поштові марки. До Дня океанів проводиться також щорічний конкурс фотографій, переможців якого нагороджують у штаб-квартирі ООН.

Нині близько 40% вод Світового океану є сильно постраждалими від людської діяльності.

У наші дні моря і океани дуже потерпають від забруднення. Велику кількість забруднюючих речовин просто скидають у море. Половину всіх пестицидів і хімічних добрив, що використовуються в сільському господарстві, а також річки виносять пластик в океан. Значна частина токсичних речовин, що отруюють повітря, також осідає в морі. Течії розносять сміття й забруднені води по всій планеті, включаючи полярні області. Морські черепахи часто приймають їх за медуз і задихаються, вдавившись ними. Траплялося, що пластикові пакети знаходили також у шлунках китів! Надмірний вилов риби призводить до виснаження рибних запасів і порушує всі харчові ланцюги Світового океану.

Сьогодні головне завдання Всесвітнього дня океанів – черговий раз нагадати людству про необхідність піклуватися про флору і фауну океанів, оберігати природу від безгосподарської людської діяльності. Така турбота про водні ресурси покликана зупинити вимирання багатьох видів морських рослин і тварин, перешкоджати забрудненню вод промисловими відходами. Наша спільна турбота про океан стане перешкодою до вимирання багатьох видів рослин, тварин та дозволить майбутнім поколінням насолоджуватися красою, багатством, потенціалом Світового океану.

Дізнатися більше за темою пропонуємо з книжок, які містяться у фондах Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва. Про деякі з них розповідаємо в даному  ресурсі.



Анатомія океану

Неймовірна книга про океан. Вона чудово поєднує цікаві факти про морських жителів з привабливими ілюстраціями, які допомагають зрозуміти і запам’ятати інформацію. Книга написана зрозуміло і доступно, ідеально підходить для дітей різного віку і допоможе дітям поринути у дива океанів та дізнатися як вони утворилися. Гортаючи сторінки, юні читачі (а, можливо, і дорослі) отримають відповіді на найцікавіші питання. 

 


Велика книга морських мешканців

Дивовижна енциклопедія для першого знайомства з неймовірно цікавим підводним світом. 4 велетенські розгортки із деталізованими зображеннями і поясненнями покажуть дітям усе різноманіття морських істот, яке населяє нашу планету.
«Велика книга морських мешканців» підійде як дітям шкільного віку, так і допитливим

 


Зоммер Ю.
Велика книга морів

Книжки серії «Велика книга» побудовані за принципом «незвичайне питання – влучна відповідь», щоб читачі дізналися якнайбільше фактів.

Її «головні герої» - морські істоти. Вони живуть на морській поверхні і в глибоководді, плавають і літають... і навіть полюють вудками і мечами. А школярам і школяркам лишається тільки уважно читати, щоб ближче познайомитися з дельфінами, акулами, вудильниками, восьминогами та іншими звичними й екзотичними мешканцями морів і океанів. Бонус для охочих розглядати малюнки — безліч завдань з пошуку тварин на сторінках.

Книжка стане чудовим подарунком для юних шанувальників природи! Містить спеціальний розгорт з науковими термінами для майбутніх природознавців.

 


Мешканці морів та океанів

Книга розповість вам про багатьох мешканців темних глибин і водної поверхні - сучасних і тих, хто з'явилися на Землі мільярди років тому. Ви дізнаєтесь, чому камбала плаває на одному боці, якої акули не варто боятися і ще відкриєте для себе багато-багато таємниць.



Алонсо Х.-К.
Морські тварини світу

Захопливі факти про кожну морську тварину, її наукова назва, середній розмір, середовище існування, раціон харчування та інші деталі доповнені яскравими та детальними ілюстраціями.

 



Таємниці підводного світу

Непроглядна безодня вод Світового океану приховує від людського ока незліченну кількість таємниць, загадок і скарбів. Нам відома лише мала частка того, що відбувається під покривом океанічних вод. Проте навіть ця дещиця викликає подив і захоплення, які можна порівняти хіба що з освоєнням космосу.Видання призначене для дітей молодшого та середнього шкільного віку. 

 

Коментарі

Популярні публікації