Безпека під час війни: як поводитися у випадку обстрілу


Вже цілих два роки наша країна захищає своє право бути незалежною та вільною, чинить опір агресії ворога.

За даними Організації Об'єднаних Націй від початку повномасштабного вторгнення із 24 лютого 2022 року загинуло 10 582 цивільних українців та українок. Поранень зазнали 19 875 людей. Загальна кількість утрат серед цивільного населення України становить 30 457 людей. У січні 2024-го загарбники вбили 158 цивільних українців, 483 – поранили. Ці дані відображають лише верифіковану організацією кількість жертв серед цивільних: насправді їх набагато більше, але точну цифру до завершення війни встановити неможливо. 

Найбільше українців та українок постраждали через зброю вибухової дії з широкою зоною ураження — таких 91%. Від мін та вибухонебезпечних залишків війни постраждало 3,7%, решта втрат припадає на інші типи зброї та інциденти.

За час війни українці пережили вже не один десяток обстрілів. Від першого ворожого ракетного удару по Україні, коли кожного дня лунають сирени, ми чуємо звуки різної зброї. За звуком навчилися розрізняти ракету, літак чи ППО, артилерію, розуміємо, що стріляють міномети чи гаубиці. 

Зазвичай розрізняють обстріл стрілецькою зброєю, мінометний та артилерійський.

Звук обстрілу стрілецькою зброєю ні з чим не сплутати  це звучання вистрілів пістолетів, гвинтівок та автоматів. Для мінометного обстрілу характерними є звуки гучного свисту та вибухів снаряда. Один із найнебезпечніших видів вогневого враження під час воєнних конфліктів саме артилерійський.  

Якщо ви почули залп запуску та побачили димний слід снаряду у повітрі або ж спалахи вночі — найімовірніше, це артилерійський обстріл.

Що потрібно робити, якщо ви опинились під час обстрілу на вулиці, у транспорті та які приміщення підходять для укриття.

Артобстріл та авіаудар

Перш за все, для того, щоб встигнути відреагувати правильно на артилерійську атаку, важливо вміти розпізнавати її. Звук артобстрілу важкий, з характерним тріском при попаданні в будинок, і більш глухий, якщо снаряд потрапляє в землю. Снаряди можуть видавати свист, шипіння, виття, звук "гороху, що висипався" або взагалі летіти беззвучно. 

Якщо ви почули характерний свист або в нічний час побачили дію світлової гранати, негайно сховайтеся в безпечне місце. В ідеалі - це бомбосховища, але їх можуть замінити нижні поверхи приміщення з товстими стінами (сталінські будинки, підвали надійних невисоких будинків (важливо, щоб з них було як мінімум два виходи), підземні переходи, приміщення з несучими стінами (санвузол), чавунна ванна. Головне, щоб це місце було подалі від вікон і оточене бетоном.

Артобстріл триває до двадцяти хвилин, авіаналіт - набагато менше. Сучасні бомбардування не можуть тривати довго. Все завершиться максимум після сотого вибуху. Рахуйте хвилини і кількість ударів.

Не залишайте своє укриття до закінчення обстрілу. Не знімайте обстріл на телефон і не намагайтеся визначити кут попадання снаряду.

Будьте пильні! У зону обстрілу, як правило, потрапляють будинки, що знаходяться на околицях міста і квартали, збудовані поруч зі стратегічними об'єктами. Якщо ваш будинок старий, панельний, у ньому застарілі
перекриття та балкони, він так само небезпечний і може бути зруйнований.

Як вижити при бомбардуванні в квартирі або приватному будинку

Якщо ви живете в приватному будинку, закладіть вікна мішками з піском. Навіть якщо поруч з вашим житлом впаде снаряд, то така барикада врятує від осколків. Важливо також зсередини закрити вікна - можна присунути до них шафи з книгами або одягом, а також заклеїти скла скотчем - тоді вони не розсиплються на тисячі осколків від вибухової хвилі.

Найбезпечніше місце в квартирі - внутрішня кімната або ванна. У цьому приміщенні не повинно бути вікон, якщо вони є, то переконаєтеся, що виходять у двір або на стіну іншого будинку. Несучі стіни, а краще кілька - теж важливий момент.

Людям, які живуть на верхніх поверхах багатоквартирних будинків, не рекомендують спускатися в підвали. По-перше, як правило, підвали багатоповерхівок не призначені для укриття, по-друге, ви витратите дорогоцінний час, а якщо серед сусідів почнеться паніка, то і зовсім можете постраждати.

Найкраще, що ви можете зробити - лягти в коридорі, у ванній кімнаті або на сходовому майданчику. Ви не в силах розрахувати траєкторію польоту снаряда - він прилітає і в верхні, і в нижні поверхи. Спробуйте зберегти своє життя, заощадивши час. Для того, щоб заспокоїти нерви, моліться або рахуйте до 100 - це відволікає психіку.

Що не можна робити при артобстрілі - заборони

Категорично не рекомендується під час бомбардування ховатися біля:

  • високих стін сучасних будівель;
  • вікон;
  • вітрин;
  • машин;
  • ящиків і коробок.

Всі перераховані вище місця і предмети небезпечні - вас може завалити бетонними блоками або цеглою, поранити осколками розбитого скла або придавити купою металу.

Завали

Якщо ви опинилися під завалами, постарайтеся очистити простір біля обличчя та грудей, розслабте м'язи і заспокойте дихання, постарайтеся повідомити про себе, використовуючи засоби зв'язку, або привертайте увагу галасом, наприклад, стуком. Не кричіть, якщо ви в "повітряному мішку", економте повітря - до зруйнованої будівлі обов'язково прибуде бригада МНС і вас почують.

Вивільнення може зайняти більше часу, ніж хочеться потерпілому. Будьте терплячі, не приймайте рішення самоевакуюватися в разі сильного завалу.

Артобстріл у дорозі

Негайно лягайте на землю туди, де є виступ (початок тротуару, бордюр), або хоча б в невелике заглиблення. Якщо поруч є бетонна конструкція - лягайте поруч з нею, але подалі від споруд, які можуть обрушитися або спалахнути
при прямому влученні.

Захист дають земляні щілини або траншеї, неглибокі підземні колодязі й широкі труби водостоку, канави глибиною 1-2 метри на відкритому місці, оглядові ями відкритого (на повітрі) гаража або СТО, а також каналізаційні люки.

Більшість снарядів розриваються безпосередньо над ґрунтом, тому осколки у момент вибуху розлітаються на висоті менше 30-50 см над поверхнею.

Лягайте, обхопивши голову руками. Закривайте долонями вуха і відкрийте рот - це врятує від контузії, вбереже від акустичного удару.

Під час обстрілу в транспорті знаходитися небезпечно!

Легкова машина або автобус - помітна ціль. Найбільша небезпека - вибух бензобака. Використовуйте шосе, дороги міжобласного значення, пересувайтеся шляхами інших автомобілів. Дізнавайтеся стан дороги за добу - можливі руйнування мостів, повне блокування доріг. Ніколи не залишайте автотрасу з машиною або без неї, не наближайтеся до бордюрного каменя і не виходьте на узбіччя.

Якщо ви перебуваєте в автотранспорті, який став мішенню для прямого обстрілу, зупиніться і негайно залишіть його, краще з протилежного від обстрілу боку. Лягайте на землю, але не поруч з машиною, і поповзом перебирайтеся в більш надійне місце біля узбіччя дороги, в кювет.

Рухайтеся короткими відстанями відразу ж після наступного вибуху.

  Тримаймося! 

 


Коментарі

Популярні публікації