Користування інтернетом під час війни

 


Цифрова обережність під час війни здатна зберегти життя. 

Наведені поради стануть в нагоді кожному.

Прості правила, які вбережуть вас на фронті кібервійни з окупантом:

 

-Якщо немає мережі вашого оператора — спробуйте підключитись до інших українських мобільних операторів за допомогою національного роумінгу.

-За можливості не купуйте російських SIM-карт. Якщо купляти SIM-карту все-таки доводиться, спробуйте отримати її без паспорта — не передавайте окупантам своїх персональних даних.

-Якщо ваш інтернет-провайдер підключений до української інтернет-мережі, намагайтесь спілкуватись з усіма через месенджери в домашній Wi-Fi-мережі, обмежте спілкування у мобільній мережі російських операторів.

-Якщо ваш інтернет-провайдер підключений до російської мережі, завжди використовуйте VPN-сервіс на телефоні та компʼютері.

-Не зберігайте в телефоні інформації, яка може вам зашкодити.

-Використовуйте месенджери з відкритим кодом.

-Дивіться українське телебачення на відкритому супутнику, слухайте наше радіо на середніх радіохвилях (1278, 1404, 873, 657 кГц) або в застосунку Дія.

 

Для підвищення безпеки під час спілкування у соцмережах і месенджерах приберіть із налаштувань або закрийте для загалу усю особисту інформацію, зокрема таку:

-номер телефону;

-дату народження;

-місце проживання;

-місце роботи тощо.

Не варто поширювати фото, відео, за якими можна ідентифікувати ваше місцерозташування, додавати у друзі чи в контакти невідомих вам осіб, відкривати файли та посилання від незнайомців (і навіть від друзів чи рідних, якщо надіслане викликає сумніви).

Відключіть можливість бачити вашу останню активність, а також надсилати вам повідомлення для акаунтів, що не належать до переліку контактів. Окрім телефону, обережно використовуйте інші гаджети, які працюють через Bluetooth чи Wi-Fi. Наприклад, смарт-годинники або фітнес-трекери.

Для спілкування онлайн в умовах окупації можна встановити застосунки та програми, спеціально створені для безпечного користування інтернетом. Зокрема VPN-сервіси, що допоможуть приховати IP-адресу та особисті дані, а також браузери та месенджери, які дбають про конфіденційність користувачів.

Для захищеного доступу до мережі українці також можуть скористатися такими інструментами:

 -месенджери Briar і Delta Chat;

-чат з наскрізним шифруванням Element;

-браузер CENO;

-сервіс NewNode VPN.

 

Щоб залишатися на зв’язку та заощадити інтернет-трафік, рекомендується виконати такі дії:

-відключити автозавантаження файлів та медіа у месенджерах. Зробити це можна в налаштуваннях телефону та месенджера;

-не варто завантажувати файли великого розміру і майнути таким чином криптовалюту. Не варто також ставити на завантаження великі файли – фільми, ігри, книги тощо;

-варто дивитися відео у низькій якості;

-по можливості варто користуватися фіксованим інтернетом або Wi-Fi – він швидше за мобільний;

-обмежити ряд програм на своєму пристрої – наприклад, обмежити кількість ігор для дітей. 

Тримаємося! Ми вистоїмо і переможемо!

Використано відкриті джерела інтернету

Коментарі

Популярні публікації