Отруєння чадним газом: ознаки і перша допомога

 



В холодні часи року частішають пожежі, зокрема в приватному секторі. Населення, намагаючись зігрітися вмикає різні опалювальні прибори, часто неналежної якості або несправні, через що потрапляє в небезпечні ситуації.  В деяких випадках люди усвідомлено порушують вимоги техніки безпеки. 

За висновками рятувальних служб, найчастіше, трагічні події відбуваються з причини неправильного користування газовими приладами та несправним пічним  опаленням. Через це, збільшується кількість постраждалих внаслідок  отруєння чадним або побутовим газом.

До приладів, що виробляють чадний газ, відносяться:

·        Печі-гриль;

·        Побутові печі;

·        Кухонні плити;

·        Каміни;

·        Водонагрівачі;

·        Печі дров'яні;

·        Автомобілі (вантажні, легкові).

Ураження чадним газом фіксуються після перебування у осередку загоряння або в закритому авто при увімкненому двигуні. До отруєння може привести неправильне користування п'єцами, якщо не щільно закрити дверцята і забути витягнути заслінку труби, якщо піч несправна.

Чадний газ, оксид вуглецю, утворюється при неповному згорянні різного типу палива (вугілля, дров, нафти, природного газу), у складі яких є вуглець. Він не має ні запаху, ні кольору, а його потрапляння в організм призводить до заміни ним кисню в крові, що, своєю чергою, викликає ядуху. 

Особливо чутливі до окису вуглецю діти, вагітні, люди, які мають хвороби легень і серця.

Перший симптом отруєння – головний біль. Згодом потерпілий відчуває запаморочення, біль у грудях, дратівливість, сплутаність свідомості, порушення координації рухів. Симптоми виявляються блювотою та синюшним або яскраво-червоним відтінком шкіри хворого. Можлива непритомність.

Перша допомога при отруєнні чадним газом 

Отруєння чадним газом – це одне з критичних станів, при якому людину може очікувати летальний результат. Саме тому перша допомога, надана в максимально стислі терміни після отруєння чадним газом може врятувати життя.

Найперше, що потрібно зробити - негайно усунути джерело надходження чадного газу. У жодному разі не можна запалювати світло чи вогонь, оскільки це може призвести до вибуху. У приміщенні потрібно відкрити вікна для надходження свіжого повітря, можна використати кондиціонер, вентилятор, за їх відсутності хоча б обмахувати потерпілого. Найкраще якнайшвидше винести його на повітря та викликати швидку допомогу. Якщо у людини відсутня свідомість, потрібно негайно приступати до закритого масажу серця з поперемінним виконанням штучного дихання. Виконувати цю процедуру потрібно, поки людина не прийде до тями або до приїзду швидкої допомоги.

Важливо також зазначити, що надання допомоги повинно відбуватися при одночасному забезпеченні власної безпеки. Діяти в умовах підвищеної концентрації чадного газу слід з максимальною швидкістю, дихання здійснюється через марлю або носову хустинку.

Як запобігти отруєнню чадним газом

1. Для обігріву помешкання використовуйте лише ті прилади, які для цього призначені, до прикладу, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення.

2. Регулярно перевіряйте газові прилади, вентиляційні канали та димоходи на справність.

3. Не залишайте увімкненими газові прилади без нагляду.

4. У помешканні з пічним опаленням завжди відчиняйте заслінку в пічці чи комині.

5. Електровитяжці та газовій колонці не місце в одному приміщенні.

6. Завжди провітрюйте приміщення, якщо в них є газові прилади.

Щоб дізнатися більше про правила безпеки в побуті, які допоможуть уникнути лиха, запрошуємо вас завітати до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Т.Шевченка, 54, 63), де зібрано чимало матеріалів як унебезпечити себе за будь яких умов. Не зволікайте. Це, якраз, той випадок, коли знання рятують життя! 


Джерело:

Чому відбувається отруєння угарним газом / підгот. Б.Пронін // Життя на пенсії. – 2022. - №1-2. – С.4.

Коментарі

Популярні публікації