Доки дринить бджола: до Дня «Не наступайте на бджіл»


Через 4 роки

після загибелі останньої бджоли –

загине людство. 

Альберт Ейнштейн 

 

Наскільки вислів видатного науковця відповідає дійсності? Чому людині не вижити без бджіл?

За висновком фахівця з бджільництва, доцента кафедри бджільництва та конярства НУБіП України Леонори Адамчук: «Бджільництво займає проміжне положення між рослинництвом і тваринництвом. Насамперед це пов’язано з тим, що основна роль бджіл на планеті – це запилення рослин. 90% рослин нашої планети своєму розмноженню, продукуванню, а значить й існуванню зобов’язані бджолам, за що щедро їх віддячують пилком і нектаром, з якого бджоли виробляють мед. Ці трофічні зв’язки складалися впродовж тисячі років, і будь яке втручання з боку людини веде до загибелі і рослин і бджіл. Отже, не стане бджіл, не стане і 90% рослин. А рослини є джерелом кисню, продукції для людей, кормовиробництва для тварин. Тому за рослинами зникнуть тварини. А людство стикнеться з катастрофічною продовольчою проблемою. Так, Ейнштейн пророкував 4 роки, сьогодні вчені говорять, що із сучасним технологічним розвитком людство протягне максимум 100 років після загибелі останньої бджоли».

З усіх комах, що живуть на планеті, бджола – одна з найбільш корисних для людства. Її властивості зцілювати людей важко перебільшити. Про оздоровчі ефекти тварин та комах, серед яких бджоли, дивіться посиланням:

https://infosailes.blogspot.com/2021/04/blog-post_12.html

Сумна новина полягає в тому, що чисельність бджіл у всьому світі скорочується. Точна причина явища поки невідома, але вважається, що це пов'язано з повсякденною діяльністю людини: знищенням природного місця існування цих комах, надмірним використанням хімічних добрив і змінами клімату. Так, за останні 100 років зникло більше половини видів бджіл. Світова спільнота наполохалася такими змінами і поставила собі за мету їх збереження і розмноження.

Щоб привернути увагу до проблеми зникнення крилатих трудівниць, 10 липня, проводять День «Не наступайте на бджіл». У моєму колі оточення, зокрема родині, бережно відносяться до всього живого. Ми цінуємо працю пасічників, поважаємо бджілку і любимо мед. Купуємо солодкий смаколик у селі, по-сусідству, задля підтримки місцевого бджільництва. Мед правильний: з ніжним ароматом, в міру солодкий,  Бджілки, що створюють цей продукт, опилюють рослини навкруги і прилітають до нас на водопій у літню спеку.

Мені складно уявити, як можна усвідомлено наступити на цю маленьку трудягу?  Повністю підтримую ініціативу  «Не наступайте на бджіл!» і закликаю всіх бути обачними. Бережіть навколишнє середовище, усе живе, зокрема, бджіл! І не наступайте на них НІКОЛИ! Памятайте, щоб зібрати нектар до однієї ложки меду, бджолі потрібно вилетіти з вулика 2000 разів. А жалять вони лише тоді, коли відчувають загрозу, оскільки після цього гинуть. Що потрібно зробити, якщо несподівано стикнулися з бджолою і не хочете  бути вкушеним цією крихіткою? Відверніться і спокійно відійдіть  в сторону. І не галасуйте, бджоли негативно реагують на шум.


Дізнатися більше за темою запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Тараса Шевченка, 54, 63). У фондах книгозбірні, де одним з провідних напрямків діяльності є екологічна просвіта, міститься багато цікавих видань про природу, екологію, навколишнє середовище, взаємозв'язок всього живого. Чимало  матеріалів, присвячено і тим, у кого «будиночок з воску, а черевце в смужку». З книг та періодичних видань ви довідаєтесь про особливості бджолиних сімей, селекцію і розведення бджіл, причини загибелі цих комах і заходи, які допоможуть їх врятувати. До ваших послуг, матеріали про продукти бджільництва, лікування бджолами та пасічництво, яке може стати вашим захопленням і справою всього життя.

Перевірити свої знання про бджіл і бджільництво запрошуємо за посиланням:

https://learningapps.org/display?v=pvnuqfrw321

 

Рекомендована література:

Бджолині продукти - "код" здоров'я людини  // Здоров"я і довголіття. - 2016. - 15-21 берез. - С. 2.

Про рецепти нетрадиційного лікування бджолопродуктами з вуст апітерапевтів.

Бондаренко С.  Фізика і бджоли / С. Бондаренко // Колосок. - 2017. - № 7. - С. 6-11.

Про шкоду, яку електромагнітні випромінювання мобільних апаратів та передавальних антен завдають природному механізму орієнтації бджіл.

Гішар Ж.  Усе про бджіл...і не тільки / Ж. Гішар, К. Ксенар. - Харків : Вид-во "Ранок", 2020. - 64 с.

Заверуха А.   Бджоли-розвідниці, бджоли-охоронці... / А. Заверуха // Сімейна газета. - 2018. - 28 черв. - С.5.

Йдеться про розподіл обов'язків в бджолосім'ях.

Івашко О.  Бджолярі вимагають заборонити важкі пестициди  / О. Івашко // Урядовий кур"єр. - 2019. - 5 квіт. - С.6.

Про форум бджолярів "Медогонка", що відбувся в Миколаєві, з вимогою заборони використання дешевих токсичних пестицидів та компенсації фермерам вартості дорогих біопрепаратів.

Ільченко О.  Бджолині родичі : науково-популярна проза / О. Ільченко. - К : Грані-Т, 2010. – 64 с. : іл.

Колюбакін В.  Бджоли не винні / В. Колюбакін // Урядовий кур"єр. - 2018. - 20 черв. - С.4.

Визначено головну причину масової загибелі бджіл у багатьох регіонах України - масове безконтрольне застосовування агровиробниками заборонених високотоксичних інсектицидів та недотримання  правил безпеки з ними.

Колюбакін В.  Як врятувати бджіл? / В. Колюбакін // Урядовий кур"єр. - 2019. - 26 квіт. - С.5.

Про заходи, розроблені на вимогу бджолярів у  Мінагрополітики, які спрямовані врятувати  працьовитих комах від масових отруєнь.

Медова Чернігівщина  / Ред. і упор. Г.В.Будлянський. - Чернігів : Десна, 2013. - 192с.

Продукти бджільництва і їх застосування. - К : Вища школа, 1993. - 127с.

Савуляк О.  Зима - важкий та відповідальний період в бджільництві / О. Савуляк // Сімейна газета. - 2017. - 7 груд. - С.6.

 Свінціцька Н. Мертві бджоли меду не дають  / Н. Свінціцька // Сімейна газета. - 2018. - 28 черв. - С.5.

В Україні пасічники б'ють на сполох через масове отруєння бджіл.

Світко О. Бджолині продукти мають широкий спектр дії  / О. Світко // Здоров"я і довголіття. - 2020. - 24-30 лист. - С. 7.

Шарговська О.  Мед / О. Шарговська // Країна. - 2013. - 22 серп. (№ 32). - С. 22-23.

Про якість і обсяги виробництва меду і медових продуктів в Україні і світі.

Шевчук М. К.  Пасіка, бджоли, мед  / М. К. Шевчук. - Ужгород : Карпати, 1974. - 238с.

 


Коментарі

Популярні публікації