ООH International Tiger Day


29 липня світова спільнота відзначає Міжнародний день тигра. 

Однією із головних цілей проведення Міжнародного дня тигра в різних країнах є інформування громадськості про проблему зникнення тигрів та способи їх захисту. Тигр знаходиться під міжнародною охороною, занесений до Червоної книги. З 1947 року діє повна заборона полювання на тигрів. У 1955 році був заборонений, а потім суворо обмежений відлов тигрят.

За останні сто років світова популяція тигрів зменшилася на 97%. в усьому світі великих кішок залишилося близько 4 тисяч. На початку ХХ століття їх було сто тисяч. Тигрів винищили люди майже поголовно трохи більше ста років тому, коли їхні шкури цінувалися дуже високо, а полювання ніяк не регулювалися. Проблема браконь'єрства існує і донині: тигрів вбивають чи відловлюють та перепродають з метою наживи. Через втручання людини в природне місце існування звірів, популяції тигрів швидко зменшуються, а локації, де вони живуть, швидко скорочуються. Окрім того, великим кішкам не вистачає їжі, адже через вирубування лісів зменшується кількість тварин, які є потенційною їжею для них. У пошуках прожитку, хижаки ближче підходять до помешкань людей, а ті, побоючись за своє життя, їх вбивають. 

З 9 підвидів тварин, історично існуючих, залишилося тільки шість. З існуючих нині, один вид знаходиться під великою загрозою щезнення, - в природному середовищі їх вже не існує.  Три інших безслідно зникли. Нині більше половини тигрів живуть в Індії, де їх число, за останніми оцінками, досягає 2226. За Індією слідує Росія з 433 тиграми, Індонезія (371), Малайзія (250), Непал (198), Таїланд (189), Бангладеш (106) і Бутан (103). У США та Китаї утримують в неволі більше тигрів, ніж їх мешкає в дикій природі. 

"Попри те, що людина є найрозумнішою істотою на планеті, вона не досягнула повного осмислення того, що її діяльність та споживацьке ставлення до довкілля завдає величезну шкоду природним ресурсам Землі. Це стосується, зокрема, флори та фауни. Людство масштабно знищує ліси, виловлює рибу, полює на тварин, знаходячись при цьому на межі глобальної екологічної катастрофи! Світ уже страждає від нестачі чистої питної води, забрудненого повітря, опустелювання та деградації величезних територій. А деякі рослини та тварини назавжди зникли з обличчя землі, залишивши про себе лише згадки в літературі, природничих музеях світу та описах дослідників. Найжахливіше усвідомлювати, що до таких наслідків причетна рука людини.

Сучасна цивілізована людина більш свідомо ставиться до природного біорізноманіття. Крім того, у світі функціонує низка природозахисних організацій та фондів, створюються природні заповідники, а за полювання на диких тварин передбачено кримінальну та адміністративну відповідальність. Попри це багато тварин все ж таки знаходяться на межі зникнення. Обов’язок людини нині полягає не тільки в тому, щоб їм не нашкодити, а більше того, захистити та зберегти".

Для інформації:

Тигр є одним з найбільших наземних хижаків, поступаючись за масою лише білому і бурому ведмедям. Маса самців досягає 275 кг (в окремих випадках - 320 кг), довжина тулуба - від 2,5 до 2,8 м (без урахування довжини хвоста), висота в холці - більше метра.

Розташування смуг є унікальним у кожної окремої тигра, що може бути використано для ідентифікації окремих особин, аналогічно відбитками пальців у людей. Кінчик хвоста тигра завжди чорний.

Є тварини, які належать лише дикій природі. Тигри, саме з таких. Одомашнених тигрів не буває. 

           Підвиди тигрів

Бенгальський, або Королівський бенгальський тигр (Panthera tigris tigris) - номінативний підвид тигра, що живе на території ІндіїБангладеш, НепалуБутану, та М'янми.

Індокитайський тигр (Panthera tigris corbetti) (також відомий під назвою тигр Корбета) живе в Камбоджі, південному КитаїЛаосіМ'янміТаїландіМалайзії та В'єтнамі. Оцінна кількість його популяції варіює в різних джерелах від 1200 до 1800 тварин.  Найбільша популяція існує в Малайзії.

Малайський тигр (Panthera tigris jacksoni) зустрічається виключно в південній (малазійській) частині півострова Малакка. Цей підвид був виділений лише у 2004 році. Останні обліки показали наявність 600-800 тигрів цього підвиду в природі, що робить його третім за чисельністю серед підвидів тигра, після бенгальського та індокитайського.

Суматранський тигр (Panthera tigris sumatrae) зустрічається тільки на індонезійському острові Суматра. Чисельність дикої популяції оцінюється у 400-500 тварин, абсолютна більшість з яких живе на території національних парків та заповідників.

Амурський тигр (Panthera tiger altaica), відомий також як сибірський, маньчжурський або північно-китайський, в основному живе на території Приморського та Хабаровського країв Росії, та в дуже невеликій кількості на території північно-східного Китаю та Північної Кореї. Останні два обліки (1996 та 2005 років) показали наявність 480-520 амурських тигрів в природі.

Південнокитайський тигр (Panthera tigris amoyensis) є підвидом, що перебуває під найбільшою загрозою зникнення, і, ймовірно в природі вже не існує.

Вимерлі підвиди

     Балійський тигр  (Panthera tigris balica) завжди водився тільки на невеликому острові Балі. Ці тигри були знищені завдяки полюванню

      Яванський тигр (Panthera tigris sondaica) мешкав на індонезійському острові Ява. Судячи з усього, цей підвид був знищений у 80-х роках двадцятого століття через полювання та руйнування звичного середовища.

       Каспійський (туранський, перський) тигр (Panthera tigris virgata) вимер наприкінці 1960-х років; останнє надійне свідоцтво зустрічі з ним відноситься до 1968 року, 



Джерело: 

https://uk.wikipedia.org/wiki

https://ns-plus.com.ua/2018/09/25/tvaryny-pryroda-stvoryla-lyudyna-znyshhyla/




Коментарі

Популярні публікації