Зелений курс

 


Збереження клімату - одна з глобальних проблем, які сьогодні стоять перед людством. Глобальне потепління, природні катаклізми, зміна погодних умов на планеті - все це веде до погіршення клімату Землі і, як наслідок, чинить негативний вплив на продовольчу, життєву і майнову безпеку людей, плачевно позначається на стані природних ресурсів та збалансованому розвитку держав.


В світі за охорону навколишнього середовища беруться всерйоз. Наприклад, Китай, на який припадає 27% глобальних викидів парникових газів (серед яких вуглекислий, метан, оксид азоту), прийняв зобовязання до 2060 року досягти «нульових викидів» у промисловості.

Для всіх розвинених країн характерне посилення екологічного законодавства 
щодо відповідальності за порушення екологічних норм. 


Нещодавно у Франції схвалили пакет законів на захист клімату. Відтепер у Кримінальному кодексі Франції є новий вид злочину – екоцид. Це усвідомлена шкода флорі, фауні чи загалом навколишньому середовищу у великих масштабах. За такі дії передбачається штраф до 4,5 мільйонів євро і до 10 років в’язниці. Також, у рамках пакету законів ввели спеціальну грошову субсидію на покупку електровелосипедів – держава повертатиме частину коштів. З метою зменшення впливу авіації на довкілля у Франції, пропонують заборонити місцеві авіарейси на короткі відстані. Попри незгоду авіакомпаній, після підписання документу, багато рейсів між французькими містами будуть не доступними.

Чим небезпечний парниковий ефект та зміни клімату? Хто впливає на клімат більше: корпорації чи суспільство? Який внесок у вплив на довкілля кожної окремої людини? Відповіді на ці та інші питання отримаєте з фондів Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Т.Шевченка, 63), де містяться добірки матеріалів екологічного спрямування та науково-популярна література.

Знайомство з  темою пропонуємо розпочати зі списку статей з періодичних видань, які висвітлюють питання екологічної  безпеки і привертають увагу до кліматичних змін на планеті та пов'язаних з ними ризиків для людства. Поглибити знання за темою пропонуємо шляхом перегляду документальних фільмів, перейти до перегляду яких можна за вказаним посиланням.

 

Клімат в світі: зміни та наслідки

Астілл Дж. Північ тане / Дж. Астілл // Український тиждень. - 2012. - № 29. - С.34-37.

Арктика нагрівається удвічі швидше за решту планети. Зменшення крижаного покрову Землі не лише уможливлює доступ до цінних мінералів та нових морських шлягів, а й несе.

Бида Д. Ты тоже влияешь на климат! Част.1 / Д. Бида // Однокласник. - 2014. - № 1. - С.30-37.

Кліматичним змінам маємо протиставити ощадливість і зрошення.

Вишневський В. Глобальне починається з малого, або Ще раз про воду і погоду / В. Вишневський // Урядовий кур’єр. - 2019. - 22 берез. - С.4.

Йдеться про позитивні і негативні (в більшості) наслідки глобального потепління.

Глобальне потепління зробить життя нестерпним // Чернігівські відомості. - 2018. – 22 серп. - С.4.

Коли температура зросте до50 градусів, цілі види тварин вимруть, а суспільство поділиться на тих у кого є доступ до кондиціонера, і тих, у кого немає.

Горянський О. Потепління у тропіках зробить їх непридатними для життя / О. Горянський // Урядовий кур’єр. - 2021. - 13 берез. - С.12.

Косов А. Ели и сосны виновны в потеплении? / А. Косов // Открытия и гипотезы. - 2016. - № 3. - С. 36.

Косовець О.  Чи готові ми до кліматичних змін? / О. Косовець // Урядовий кур’єр. - 2020. - 25лют. - С.3.

Костенко П.  Когда придут ледники / П. Костенко // Открытия и гипотезы. - 2016. - № 5. - С. 25.

Про висновки нім. науковців із Потсдам. інст. клімат. досліджень, згідно з якими у найближчі 100 тис. р. людству необхідно споживати більше викоп. палива, щоб уникнути нового льодовикового періоду.

Лавров Ю. Погодні війни: міфи та реальність / Ю. Лавров // Військо України. - 2013. - № 11-12. - С.102-108.

Історія людства знає багато прикладів, коли погода відігравала вирішальну роль у перемозі на тому чи іншому полі бою.

На тонкій кризі // Український тиждень. - 2017. - № 18. - С.34-37.

Танення арктичних льодовиків загрожує екологічною катастрофою. комерційні можливості, які дає потепління, не компенсуюють шкоди.

ООН закликає всі країни оголосити надзвичайний кліматичний стан // Світ-інфо. - 2020. - №189. - С.8.

Повідомлення з онлайн-саміту з нагоди п'ятої річниці Паризької кліматичної угоди.

Пагіря О.  Клімат творить історію / О. Пагіря // Український тиждень. - 2012. - № 29. - С.38-42.

За всю історію голоцену кліматичні умови неодноразово змінювалися, безпосередньо впливаючи на людську життєдіяльність.

Прокопенко М.  Інструменти для "машини часу" : [Перші підсумки 22-ї Конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (СОР22)] / М. Прокопенко // День. - 2016. - 18листоп. - С.19.

Трегуб Г.  Обмежені ресурси / Г. Трегуб // Український тиждень. - 2012. - 20-26 лип. - С.32-33.

До 2030 року половина людства зіткнеться з нестачею води та придатних для сільського господарства земель, що може спровокувати локальні війни.

У Франції за шкоду природі ввели тюремне увязнення // Світ-інфо. – 2021. – 20 трав. – С.8

Федотов И.  Климат против фауны и флоры / И. Федотов // Загадки и тайны. - 2014. - Февр. (№ 3). - С.2-3.

Фейг О.  Климатическое оружие - против человечества / О. Фейг // Тайны ХХ века. - 2015. - Июль (№ 27). - С.6-7.

 

Кліматична політика в Україні

Україна. Кабінет Міністрів. Про утворення міжвідомчої робочої групи з питань координації подолання наслідків зміни клімату в рамках ініціативи Європейської Комісії "Європейська зелена угода" : постанова Каб. Міністірв України від 24 січ.. 2020 р. : №33.  // Урядовий кур’єр. - 2020. - 1 лют. - С.18.

Україна. Кабінет Міністрів. Про встановлення переліку держав з важкими кліматичними умовами або складною безпековою ситуацією : розпорядж. Каб. Міністрів УКраїни від 7 листоп. 2018 р. : №827-р.  // Урядовий кур’єр. - 2018. - 23 листоп. - С.7.

А без води і не туди і не сюди // Урядовий кур’єр. - 2019. - 12 берез. - С.5.

Антоненко П.  Годі причитати, час щось робити / П. Антоненко // Світ-інфо. - 2020. - 7 трав. - С.4.

Про причини зникнення ставків на Чернігівщині.

Власенко В.  Нова кліматична політика потребує спільних дій влади / В.Власенко // Урядовий кур’єр. - 2018. - 6 лип. - С.1-2

Воронков В.  Крапля води - крупинка золота / В. Воронков // Голос України. - 2020. - 26черв. - С.9.

Південь України перетворюється на пустелю. В даній статті йдеться про масштаб цих кліматологічніих змін і шляхи відродження території.

Горин О. Нова кліматична ера / О. Горин // Український тиждень. - 2012. - № 29. - С.24-25.

Глобальне потепління може мати для України як негативні, так і позитивні наслідки. Усе залежить від того, чи зможе її економіка вчасно адаптуватися до змін клімату.

Клімат в Україні перетворюється на суміш клімату пустелі і тропіків // Чернігівські відомості. - 2017. - 18 жовт. - С. 8.

Максименко О. Менш континентальний / О. Максименко // Український тиждень. - 2012. - № 29. - С.26-27.

В умовах потепління Україна наближається до морського типу клімату.

Листопад О.  Новий погляд на зону, клімат і національні парки / О. Листопад // Урядовий кур’єр. - 2016. - 17 серп. - С. 1, 3.

Про підготовку та супровід екол. законопроектів, що є важливою складовою адаптації вітч. законодавства до вимог ЄС.

Павко Я.  Курс на низьковуглецевий розвиток  / Я. Павко // Урядовий кур’єр. - 2019. - 9 квіт. - С.6.

Україна ввійшла в двадцятку світового рейтингу кліматичної політики.

Фельдман В. Клімат в Україні: яких перспектив очікувати? / В. Фельдман // Демократична Україна. - 2013. - 6 груд. - С.6.

Чернігівщина піддається найбільшим кліматичним змінам // Чернігівські відомості. - 2018. - 4 квіт. - С.14.

 

Про клімат на шкільних уроках

Авєршина О.  Збережемо клімат. Прості енергетичні рішення  : урок з фіз. географії / О. Авєршина // Краєзнавство. Географія. Туризм. Бібліотека. - 2014. - Берез. (№ 5). - С. 39-43.

Давидова Г.  Клімат нашої планети : урок-бесіда / Г. Давидова // Позакласний час. - 2012. - № 7-8. - С. 115-128.

Погрібна С.  Основні кліматотвірні чинники : урок з географії України / С. Погрібна // Все для вчителя. - 2014. - Лют. (№ 2). - С. 122-123.

Скотар Л.   Зміна клімату - глобальна проблема : урок з географії України / Л. Скотар // Все для вчителя. - 2011. - Берез. (№ 7-8). - С. 33-34.

Тітаренко Н.  Клімат України у творах Т.Г.Шевченка : інтегров. урок з географ. та укр. л-ри / Н. Тітаренко // Краєзнавство. Географія. Туризм. Бібліотека. - 2014. - Черв. (№ 12). - С. 19-21.

Шевченко І.  Деякі екологічні проблеми в Україні у зв'язку із зміною клімату : метод. рек. з географії / І. Шевченко // Географія та економіка в сучасній школі. - 2012. - № 5. - С. 38-41. - 4 назви.

 

Фільми про зміни клімату

Як змінюється світ через глобальне потепління / DW Ukrainian

 

Знищення тропічних лісів, збільшення рівня води в океані та розширення пустель - головні причини і наслідки глобального потепління на Землі на конкретних прикладах.

Дивитися за посиланням: https://youtu.be/PCE_PjaUZNc

 

«До потопу» / Before the Flood (2016)

Документальний фільм від двох володарів «Оскара»: режисера Фішера Стівенса й актора, екоактивіста й посланця ООН, Леонардо ді Капріо. “Чим далі цікавишся проблемою, тим сильніше розумієш, скільки всього ти ще не знаєш”, – говорить Лео. В основі фільму - мандрівка Леонардо ді Капріо різними частинами Землі, під час якої актор досліджує наслідки глобального потепління. Лео розпитує знавців та експертів, щоб з’ясувати, як далеко ми зайшли і чи можемо ми хоч щось зробити, щоб зупинити це. Дивися за посиланням: https://uakino.club/filmi/documentaries/4509-do-potopu.html

Зміна клімату – Факти / Climate Change – The Facts (2019)

Найвідоміший натураліст планети й автор популярних документальних фільмів про природу Девід Аттенборо розповідає про зміну клімату та можливі рішення цієї глобальної загрози. У розмовах з провідними вченими він досліджує нещодавні екстремальні погодні явища, а також розповідає, які наслідки зміни клімату чекають на людство і навколишнє середовище. У фільмі навіть з’являється юна активістка Грета Тунберг, яка стала ідейною натхненницею багатотисячних глобальних кліматичних страйків по всьому світу й була номінована на нинішню Нобелівську премію миру.

Дивися за посиланням: https://zetflix.online/films/djevid-attenboro-zhizn-na-nashej-planete/

Торговці сумнівами / Merchants of Doubt (2014 року)

Фільм розповідає про псевдовчених, які в публічному просторі сіють сумніви про наукові дані й тим самим відтягують прийняття критично необхідних рішень. Автори поговорили з більш ніж десятьма учасниками конфліктів, що стосуються проблем від обмеження продажу тютюну до глобальних змін клімату.

«Шість градусів можуть змінити світ» (Six Degrees Could Change the World, 2007)

Натхнений книжкою Марка Лінаса «Шість градусів», документальний фільм від National Geographic висвітлює проблему глобального потепління з погляду науки. У фільмі йдеться про наукові відкриття в царині зміни клімату.

Незручна правда / An inconvenient Truth (2006)

 

 

Коментарі

Популярні публікації