Думаємо самі, читаємо самі (До Всесвітнього дня захисту дітей)


Традиційно, у перший день літа,  прогресивна громадськість відзначає Всесвітній день захисту дітей. Це прекрасне свято радості і надії,  тому що саме в дітях продовження людського роду, на дітей покладаємо надії, в дітях вбачаємо запоруку особистого щастя, здійснення мрій і сподівань на краще майбутнє. 

Зазвичай, в цей день впроваджуються соціальні і освітні акції щодо подолання домашнього насилля, вирішення проблем дітей і протидії утиску їхніх прав. Згідно з Конвенцією ООН про захист прав дітей, - кожна дитина має право на безпечне дозвілля, а саме -  гратися, відпочивати, співати, танцювати, малювати, якщо це не заважає іншим. Тому цього дня широко проводяться різноманітні розважальні заходи: з конкурсами, ігровими програмами, безкоштовними солодощами. А ще діти мають право на таке безпечне, цікаве і вельми корисне дозвілля як читання. Гарна книжка як добрий друг, і в радості. і в лихі часи, завжди підтримає і допоможе вистояти! Зауважимо, що гарна книга здатна змінити кожного з нас змінити на краще!

Пропонуємо долучитися до читання й поринути в світ захопливих життєвих, реальних і фантастичних історій  та познайомитися з новими книжковими героями. Сподіваємося, описані образи стануть прикладом для підростаючого покоління, завдяки яким юні читачі заповнять недолік власних переживань, і через досвід літературних персонажів оберуть справжніх друзів та навчаться вибудовувати якісні відносини, і звичайно, контролювати свої дії, слова та думки.

Всіх захоплених читанням запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Тараса Шевченка, 63), де вас чекають улюблені і зовсім нові книги!

Авеярд В. Багряна королева : [роман] / Вікторія Авеярд ; пер. з англ. Ярослава Стріха. - Київ : Наш формат, 2017. - 327, [1] с. - (Серія "Художня література").

Марі Барров усе життя не щастить. Вона народилася в радіоактивній пустці постапокаліптичного світу, та ще й у його найупослідженішому прошарку багряних. Її ось-ось відправлять на нескінченну війну, з якої більшість не повертається, та ще й найкращого друга не вдається порятувати від цієї долі. Несподівано для себе Мара опиняється у вирі політичних інтриг і таємного руху спротиву й незабаром розуміє, що саме вона може змінити хід історії.
Для усіх, кому подобаються фентезі, а також тих, хто любить читати романи та серії, від яких неможливо відірватися.


Бердт В.  Все починається в 13 : [повість для серед. шк. віку] / Валентин Бердт. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2016. - 222, [1] с.

Герої нової повісті Валентина Бердта – підлітки, які опинилися влітку в селі, розраховуючи на страшенну нудьгу. Натомість вони потрапляють у справжні пригоди, не раз навіть містичні – з нічними походами на цвинтар, духами померлих, відьмами, екстрасенсами та паранормальними подіями, від яких уже не занудьгуєш, а навпаки – наковтаєшся страху.



Войтенко О.   У світлі світлячків. Кн. 1. На порозі ночі / О. Войтенко. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2019. - 175 с.

Що станеться, якщо зникне світло? Інтернет? Зв’язок? Як зміняться міста, країни, планета? Чи зможуть сучасні люди жити в нових умовах? Троє підлітків – герої книги Ольги Войтенко "У світлі світляків" – змушені перевірити це на власному досвіді. Єві-Лізі доведеться відкласти планшет і вперше за багато років вийти на вулицю, Тімові – полишити улюблені книжки і стати її провідником у пітьмі, а Максові – заново шукати себе. Які таємниці приховує темрява? Чи зможуть друзі відшукати світло, коли навколо лише холод і нескінченна ніч? Про це — у першій частині трилогії "У світлі світляків" – "На порозі ночі".

Гір К. Замок у хмарах / Керстін Ґір ; [пер. з нім. В. Чабан]. - Харків : Школа, 2019. - 461, [3] с.

«Замок у хмарах» - історія про дівчину-підлітка Фанні Функе з усіма притаманними для цього віку проблемами: сварками з батьками, непорозуміннями з однокласниками. проблемами з успішністю у школі. Фанні покинула школу, залишилася без атестата й без плану на подальше життя. Невдовзі героїня влаштувалася на практику до одного зі Швейцарських готелів, відомого як Замок у хмарах. Це була чудова містина - ошатний готель із досконалою репутацією, з прекрасним персоналом і красивою природою навколо. Дівчина працювала нянею, доглядала за шибениками-близнюками. Було б все нівроку, проте Фанні немовби магнітом притягує неприємності, тож і опиняється у епіцентрі кримінальних подій. Непросто уявити, як недосвідчена дівчина вийде із заплутаної ситуації, що склалася навколо неї. Чи впорається?

Дельфорж Г. Мама / Гелен Дельфорж ; пер. з франц. Я. Сінайко ; Квентін Ґребан. - Київ : Nebo BookLab Publishing, 2019. – 64 с.

«Мама» - нова книга Гелен Дельфорж та Квентіна Гребана, що нікого не може залишити байдужим. Йдеться про маму-одиначку. Маму в країні, де йде війна. Читаючи цю книгу, кожен впізнає себе - у дитині, у мамі, або одночасно в обох. Ця захоплива розповідь тримає читача з найпершої і до останньої сторінки.



Дяченко М. Промінь : роман / Марина та Сергій Дяченки ; [пер. з рос. О. Негребецький]. - Харків : Фоліо, 2019. - 267, [1] с. - (Світи Марини та Сергія Дяченків).

Йдеться про дивний соціальний експеримент, в котрому четверо підлітків від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, в дивному місці вимушено грають в гру з жорсткими правилами. Гра триває 30 днів, але вийти з неї не можна, бо увімкнено програму «Промінь». Підлітки опиняються на міжзоряному кораблі, який летять до далекої планети, з ними ще п’ятсот осіб. Виявляється, що у Всесвіті  час летить інакше, це означає, що 30 днів – це 30 років. За цей час космічні мандрівники  втратили сенс осмисленості польоту і мотивації свого існування міжзоряної команди, а діти взагалі не розуміли, чому вони повинні продовжувати справу своїх батьків. Тож мета головних героїв полягала у відтворенні втраченого сенсу і аргументації у здійсненні головної цілі групі космічних дослідників. Лише після виконання обов’язкових завдань, вони могли повернутися додому. Крім того, переможець гри мав можливість виконати своє найзаповітніше бажання.


Кідрук М. Доки світло не згасне назавжди  : роман / Макс Кідрук. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 556 с.

Ніякі жертви не варті спроб виправити минуле, адже безжальний світ завжди знайде спосіб примусити за них розплачуватися. Сестри Рута й Індія, попри незвичайні імена, проживають цілком буденні життя: Індія навчається на лікаря, Рута закінчує одинадцятий клас. Усе раптово змінюється, коли через нещасний випадок гине наречений Індії. Раніше близькі сестри віддаляються, звинувачуючи одна одну в тому, що сталося. І саме тоді, коли, здавалося б, із конфлікту вже не виплутатися, Рута виявляє, що здатна впливати на реальність у снах. Невдовзі в її сновидіннях з'являються химерні тіні, і що ближче вони підступають, то дужче мерхне світло довкола дівчини. За нестримним бажанням повернути колишнє життя Рута не помічає, як кожен наступний сон стає дедалі темнішим.

Мацко І. Кава по-дорослому : повість / Ірина Мацко. - Київ : Академія, 2018. - 128 с.

Героїня повісті Катя -  дівчина непроста. Їй  складно зрозуміти, чому люди не вміють ладити з людьми і чому потрібно доводити свою прихильність. У школі її справи так собі, з дівчатами протистояння, конфлікти і нещира дружба. З батьками у неї теж не ладиться. Вона вважає їх невдахами. Її бентежать власне тіло, дивні бажання. І манить кохання. Їй хочеться багато що спробувати по-дорослому. В решті-решт потрапила дівчина на слизьку доріжку, де алкоголь, наркотики, секс із примусу – все справжнє, от чи вдасться Каті вирватися звідки…


Мюрай М.-О. 
OhBoy! : роман / М.-О. Мюрай ; пер. з фр.: З. П. Борисюк, О. Борисюк. - Київ : Рідна мова, 2017. - 175 с. - (Світовий бестселер рідною мовою) (Young Audult). 

У романі-бестселері «OhBoy!» авторка напрочуд талановито, з гумором і без моралізування розповідає історію трьох сиріт: чотирнадцяти, восьми і п’яти років.
Читач, співчуваючи цим непересічним і талановитим дітям, переосмислює такі непрості й болючі теми, як сирітство, гомосексуалізм, тяжка хвороба рідної людини, відповідальність за свої вчинки. Читайте роман «
OhBoy!» — це справжня легка французька проза, яка збагачує розум і розвиває душу!

Шевердіна А. Крамниця щастя / Анастасія Шевердіна ; [іл. Марії Панченко]. - Київ : Час майстрів, 2019. - 214, [1] с. : кольор. іл. - (Серія "Рекомендуємо прочитати").

Починається з того, що одного дня в містечку з’являється дивний старий – чи то йог, чи то лікар, чи то фокусник – і відкриває «Крамницю щастя». Відтоді  повсякденне життя невеличкого провінційного міста сколихнули надзвичайні й таємничі події. Покупці за доступною ціною купують магічні товар, за допомогою яких, зможуть виконати всі свої заповітні бажання.  Проте, за все в магії, як і в житті, потрібно платити. Книга складається із 9 розділів, кожен із яких розповідає нам особисту історію одного з героїв книги, які потрапляють кожен свого часу на до "Крамниці щастя.  


Приємного читання!

Коментарі

Популярні публікації