Страшні уроки Другої світової війни




Наближається трагічна дата  - 22 червня. День, який змінив життя багатьох людей на гірше. І скільки б не минуло десятиліть ми завжди пам'ятатимо, що цього дня тенета України порушено німецько-нацистськими військами. Події тієї жорстокої бійні пам'ятатимо завжди, бо тоді полягли наші діди-прадіди, а бабусі передчасно посивіли, діти лишилися сиротами.. Пам'янемо тих, хто загинув, вшануймо тих, хто вижив! І обов'язково засвоїмо уроки німецько-радянської війни!

«Друга світова війна була найжахливішою за кількістю людських жертв і знищених матеріальних цінностей. В неї було втягнено понад 60 держав світу, а воєнні дії велися на теренах 40 з них, до армій мобілізовано 110 мільйонів осіб, а загальні втрати становлять 55 мільйонів людей, з яких 27 мільйонів загинули на фронтах. Тривала вона 2 194 дні і ночі.

Української землею друга світова прокотилася двічі: у 1941-му, коли Червона армія відступала, і у 1943-1944 роках, коли наступала. Тож не дивно, що найбільші збитки були завдані саме нашій державі. І економічні, і демографічні, і ще довго Україна заліковувала рани, завдані цією бійнею». Проте, про втрати України і вагомий внесок українців у перемогу над нацизмом у Другій світовій війні при радянському режимі замовчували. І лише після проголошення Україною незалежності, маємо можливість знайомитися з правдивими документальними джерелами щодо масштабів злочину тієї війни.

Усіх зацікавлених причинами, перебігом і наслідками найтрагічнішої події в історії українського народу ХХ століття – Другої світової війни, запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва, де до уваги читачів представлені кращі зразки за темою. Чекаємо після вимушеного карантину за адресою : вулиця Тараса Шевченка, 63. Нині запрошуємо ознайомитися з документальними  і періодичними виданнями з фондів бібліотеки, що висвітлюють страшні сторінки Другої світової війни.

Зятьєв С. Найжахливіша війна / С.Зятьєв // Військо України .- 2015. - №8. – С.60-63.
В статті йдеться про вагомий внесок українців в перемогу над нацизмом в роки Другої світової війни, втрати України і уроки, щоб не повторювати трагічних помилок.






Кузнєцов А. Бабин Яр : роман-документ / А.Кузнєцов. – Київ : «Самміт-Книга», 2012. – 352 с. : іл.
Автор, одним із найперших, піднімає тему Геноциду в 30-х роках ХХ століття в Україні і Голокосту в роки Другої світової війни. В книзі він згадує близьких людей, які просто хотіли вижити в страшні часи та розповідає про звірства нацистських окупантів, зокрема розстріли у Бабиному Яру. В книзі наведено документи, що свідчать про злочинні дії Сталіна і деяких військових, які задля перемоги жертвували життями мирного населення і військовослужбовців.

Левітас Ф.Л. Друга світова війна : український вимір / Ф. Левітас. – Київ : Наш час, 2012. – 272 с.
У книзі розкрито роль і місце України в подіях 1939-1945 років. Основну увагу приділено питанням, які висвітлюють справжні причини Другої світової війни, ціну перемоги і історичне значення над нацизмом.




Моргун Ф.Т. Сталінсько-гітлерівський геноцид українського народу. Факти і наслідки / Ф.Т.Моргун. – Вид четверте, перероблене і доповнене. – Полтава : Дивосвіт, 2008. – 296 с.
Автор – ветеран Другої світової війни, який «пережив окупацію й визволяв Україну від Донбасу до Карпат», розмірковує про мотиви бійні 1939-1945 років та злочинні взаємні плани Гітлера і Сталіна щодо геноциду українського народу.


Пастушенко Т.В. Спадок війни: політико-правове становище репатріантів у повоєнному радянському суспільстві / Т.В.Пастушенко // Український історичний журнал. – 2010. - №3. – С.110-125.
Розглянуто становище остарбайтерів та військовополонених у повоєнному радянському суспільстві на прикладі репатріантів киян.



Спалені села і селища Чернігівщини в 1941-1943 роках: злочини проти цивільного населення : збірник документів і матеріалів / Чернігівська державна адміністрація, Чернігівська обласна рада, Український інститут національної пам’яті, Пошукове агенство по створенню науково-документальних серіалів «Книга Пам’яті” та «Реабілітовані історією». Упоряд.: С.В.БудкоО.В.Лисенко; Відп. Ред..: Р.І.Пилявець. – Чернігів: Видавництво Десна Поліграф, 2013. – 224 с.
У збірнику подано список знищених карателями сіл і селищ Чернігівщини разом із цивільним населенням під час німецької окупації 1941-1943 років. Наведено документи, які висвітлюють причини, характер та масштаби цих злочинів.

Україна у Великій війні 1939-1945: науково-популярне видання. – Київ: Емма. – 264 с. : іл.
У виданні проаналізовано події, що відбувалися на території сучасної України, або були пов’язані з діяльністю українців від березня 1939 по вересень 1945 роки. Розглянуто питання історії Другої світової війни, описано створення організацій самооборони і буденне життя українців під різними окупаційними режимами, висвітлено участь українців у розгромі нацистської армії.


Коментарі

Популярні публікації