Кульбабковий настрій




Певно, у світі людини, яку хоча б на мить, не зачаровували б ці маленькі дивні квіточки. Під час спостерігання за ними, в усіх, і у дітей, і у дорослих, покращується настрій. Крім алергіків, звичайно. Мені пригадалося, як подружжя молодих містян, яке придбало ділянку у селі, зачаровано споглядаючи галявинку, усипану кульбабками, засипало питаннями селян : «Як насаджувати ці гарні квіти? Де насіння купувати?». Ті лише сміялися із балачок молоді, бо знали, що для городу ці жовтогарячі квітки ще той бур’ян.

А моя мама, завжди каже, що на землі не існує жодної рослини, яка б не була корисною чи то людини, чи то тварині. Кульбаби не виключення, адже їх часто застосовують у народній медицині.

За рекомендаціями травників їх вживають при таких захворюваннях, як атеросклероз, запальні процеси в нирках і печінці, а також при каменях в жовчному міхурі, холециститі, гастриті із зниженою кислотністю, низькому рівні калію в організмі, цирозі печінки. Фітотерапевти у своїх рецептах використовують усю рослину – від квіточок  до коренів. Наприклад, коріння цієї рослини рекомендують вживати людям, які страждають на діабет, адже воно має виражену цукропонижуючу властивість. І тим, хто хоче позбутися зайвої ваги. З коріння кульбаби готують корисний настій, який є ефективним кровоочисним, тонізуючим засобом.

Навесні дуже корисний сік з листя кульбаби. Пропонуємо його приготувати, тримайте рецепт.

Сік з кульбаби
Листя кульбаби добре промити, витримати в концентрованому розчині солі 20-30 хвилин, знову промити в холодній воді, ошпарити (обов’язково) окропом, пропустити через м’ясорубку, віджати через щільну тканину, розбавити водою 1:1 і прокип’ятити 2-3 хвилини. Приймати по чверті склянки за 20 хвилин до їжі 2 рази в день. Перед вживанням, проконсультуйтеся з лікарем!

Пропонуємо приготувати з кульбаби страву,  яка буде і корисною, і смачною одночасно.

Мед з кульбаби

400 квіточок
1 л води
1,200 кг цукру
1 лимон

Приготування :

Збираємо кульбабки в ясну погоду, не в людних місцях, і лише в гарному гуморі. Зібрані квіточки (без зеленого) висипаємо в кастулю-нержавійку (полоскати не потрібно, щоб не змити пилок),  заливаємо 1 л. води, кришимо лимон. Лимон можна замінити 1 чайною ложкою без гірки лимонної кислоти. Кип’ятимо 25 хв. Знімаємо з вогню і даємо настоятися 2 години. Після того проціджуємо відвар через марлю добре віджимаємо і квіточки викидаємо. У відціджений відвар додаємо цукор та варимо на маленькому вогні десь близько двох годин до загустіння. Пінки під час варіння утворюється дуже мало, тож можна її не збирати, просто треба частіше помішувати. Для аромату рекомендуємо додати листочки смородини або вишні. Заливати гарячим у стерилізовані банки. Виходить 1,2 літру меду. Смачного!

А коли я готую цей напій, то завжди згадую твори відомого американського письменника Рея Бредбері. Ви певно, здогадалися, що мова йде про «Кульбабове вино».

Вино з кульбаби

1 л кульбабок
2 лимони
1,5 кг цукру
100 г. ізюму
гілочка меліси або м’яти

Квітки залити 4 л холодної води і залишити на добу. Прокип’ятити і залишити до повного охолодження. Зварити сироп із 0,5 л. води і цукру. Сироп варити, доки цукор не розійдеться. Процідити квітки. У настій додати сироп, сік лимона, ізюм, мелісу і дати постояти ще 2 доби. Потім ще раз процідити у банки і накрити гумовою рукавицею. Коли рукавиця встане вино готове. За смаком вино приємне і легке, адже в ньому смак літа.

Готуйте, смакуйте, читайте і будьте здорові!

Коментарі

Популярні публікації