Зрозуміти себе і світ: бібліографічний огляд книжок, які допоможуть відновити здоров’я

 


Як зберегти ментальне здоровя в сучасних умовах? Розгледіти особисті проблеми і впоратися з ними допоможуть книги з фондів Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва.

 


Берн Е. Ігри, у які грають люди : світовий бестселер із психології стосунків / Ерік Берн ; [пер. з англ. Карини Меньшикової]. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2016. - 255, [1] с. - Бібліогр.: с. 250-252.

Засновник власної теорії про людські стосунки блискуче пояснює головні причини того, чому відносини заходять в глухий кут, а в колективі виникають непорозуміння. Уся річ в іграх, у які ми майже щодня граємо один з одним упродовж усього життя. Доктор Берн сказав про це: «Більшість людей у сімейних і ділових стосунках постійно грає один з одним в ігри. Поза тим вони прагнуть — зазвичай несвідомо — мати з цих ігор емоційний “виграш”, що нагадує виграш у раціональному сенсі, який можна очікувати від виграшу або програшу в такій грі. Ми стикаємося з дивним явищем, яке кожен з нас час від часу спостерігав...» В даній книзі  автор детально описує понад 120 ігор, у які ми граємо самі та у які нас залучають навколишні. А також дає поради для тих, хто хоче навчитись протистояти  засиллю стороннього тиску.


Галіт А. Емоційний спадок. Як подолати травматичний досвід
/ пер. з англ. Анна Марховська. – К. : Лабораторія, 2023. – 208 с.

Як відпустити минуле і розпочати власний шлях? Залишити старі травми позаду допоможе книга психотерапевтки Ґаліт Атлас, яка поєднала власний досвід, історії своїх пацієнтів і основи психоаналізу, щоб продемонструвати, як наші сьогоднішні страхи й проблеми пов'язані з емоційним спадком батьків, бабусь і дідусів.



Герман Д.  Психологічна травма та шлях до одужання : наслідки насильства - від знущань до політичного терору / Д. Герман ; переклад з англ. О. Лизак, О. Наконечна, О.Шлапак. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2023. - 424 с.

Ця книжка — результат двох десятиліть досліджень та клінічної роботи з жертвами сексуального насильства і насильства в сім’ї, а також з ветеранами бойових дій та жертвами політичного терору. В ній ідеться про відновлення зв’язків: між публічним та приватним просторами, між індивідом та громадою, між чоловіками та жінками. Праця стане незамінною для психологів, психотерапевтів, лікарів і тих, хто, зазнавши насильства, шукає шлях до видужання.


Колк Ван Дер Б. Тіло веде лік. Як лишити психотравми в минулому. Дієві техніки зцілення від психологічної травм
/ Ван Дер Б. Колк ; переклад з англ. А.Цвіри. - Харків : Віват, 2023. - 624 с. - (Саморозвиток).

Викладено класичні і новітні підходи, які допоможуть дітям і дорослим, які зазнали психологічної травми, повноцінно інтегруватися в сучасне життя. Методи, про які йдеться, застосовувалися на практиці автором цього видання доктором Бессел ван дер Колком. Його практичні та теоретичні дослідження психологічної травми безціні, коли потрібно перебудувати сприйняття, усвідомити причину страждань, знайти вдалий спосіб лікування і наново пізнати себе.


Наґоскі Е. Вигоряння. Стратегія боротьби з виснаженням удома та на роботі / Емілі та Амелія Наґоскі ; [пер. з англ. С. Новікової]. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля , 2021. - 317 с. - Назва на корінці : Вигоряння. Стратегія боротьби з виснаженням. - Бібліогр.: с. 302-316.

Емілі Наґоскі — експерт у сфері статевого виховання з двадцятирічним стажем, має ступінь доктора філософії, авторка бестселера «Як бажає жінка» та низки наукових публікацій. Разом із сестрою Амелією створили дуже особисту і водночас зрозумілу кожній жінці книжку-сенсацію про жіноче вигоряння та подолання його неприємних наслідків.


Франкл В.  Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі
/ В. Франкл. - Харків : Книжн. клуб семейного досуга, 2019. - 160 с.

Книга написана після трьох років ув’язнення в концентраційних таборах Дахау і Освенцимі. Її автор австрійський психолог та філософ Вiктор Франкл. На основі свойого екстремального досвіду він створив власний метод психотерапії – логотерапію. Її суть полягає у твердженні, що розвиток особистості визначається прагненням до пошуку сенсу життя. На думку психолога, якщо людина знає, чому живе, то може змиритися та витримати будь-що.

 

 

Коментарі

Популярні публікації