ВИЖИТИ В УМОВАХ ТРИВАЛОГО БЛЕКАУТУ

 


Як підготуватися до тотального блекауту і вижити в умовах нових реалій? Що робити під час тривалого відключення світла, відсутності мобільного зв'язку та доступу в інтернет? Чим зайнятися самому і як організувати дозвілля дітей?

Блекаут – це не кінець світу, а повне або суттєве погашення енергосистеми, після якого одразу починається її відновлення. Можливість настання блекауту в Україні залежить від характеру і масштабу завданих енергосистемі пошкоджень під час конкретної ракетної атаки. Краще підготуватися до можливих наслідків і пережити кризу по-справжньому допоможуть наведені нижче поради. Головне, не панікуйте!

Як підготуватися до вимкнення електроенергії

Знизити залежність від електрики допоможуть автономні джерела живлення, наведені нижче:

1.    Генератор.

2.    Мобільна зарядна станція.

3.    Безперебійники з акумуляторами.

4.    Автомобільний інвертор.

5.    Повербанк.

В нагоді стануть акумуляторні світильники, починаючи від налобних, ручних ліхтариків до настільних ламп, які можуть заряджатися від мережі і потім певний час працювати автономно. Залишатися на зв’язку зі світом портативні радіоприймачі та 4G модеми на акумуляторах. 

Візьміть до уваги! Встановлювати генератори в квартирах небезпечно через шкідливі та токсичні гази, що виділяються під час їх роботи. В чесному секторі встановлюють лише  за шість метрів від дверей та вікон. Підключати установки до звичайних розеток у квартирах також не можна, оскільки це може пошкодити електропроводку та спровокувати спалах. Генератор — це хороший варіант для власників приватних будинків.

Як залишатися на зв'язку без мобільної мережі

За відсутності мережі оператора можна спробувати змінити мережу через налаштування смартфона.

Інструкція для Android:

  • Перейдіть до налаштувань пристрою.
  • Потім оберіть меню SIM-картки та мобільні оператори (залежно від версії ОС назва може відрізнятися).
  • Далі потрібно знайти пункт "Мобільні мережі" або "Мобільні дані".
  • Вимкніть автоматичне визначення мережі. Через деякий час пристрій запропонує підключитися до альтернативного оператора.

Інструкція для iOS:

  • Зайдіть в налаштування смартфона.
  • Перейдіть до розділу "Стільниковий зв'язок".
  • Далі виберіть "Вибір мережі".
  • Натисніть на повзунок автоматичного вибору, щоб з'явилася функція зміни мережі.

Тарифний план залишиться без змін. Підключення до нового оператора впливає лише на доступ в інтернет, можливість отримувати та надсилати повідомлення та дзвонити по мережі.

Також існують додатки, які дозволяють обмінюватися інформацією з друзями та близькими навіть за повного відключення вишок стільникових операторів від електроенергії. Однак вони працюють лише на невеликій відстані, оскільки для зв'язку використовують Bluetooth.

Якщо фінансове становище дозволяє, зверніть увагу на Starlink від Ілона Маска. Супутникова тарілка від нового власника Twitter дозволяє забути про будь-які проблеми зі зв'язком. Проте коштує таке задоволення недешево.

Що робити, якщо не працює опалення

Якщо опалення працює, але не на повну потужність, підготуйте "локальні" зони тепла і знайдіть холодні зони. Для цього:

-розмістіть термовідбивальний матеріал за батареями, щоб тепло від них поверталося назад у квартиру.

-утепліть вхідні двері саморобним тамбуром: повісьте на стелі перед дверима щільні ковдри, які перешкоджатимуть потраплянню холодного повітря.

-утепліть місце, де ви спите: покладіть під ліжко килим, настил, який би не пропускав холод. Можна на самому ліжку під простирадло покласти каримат зі сріблястою поверхнею, щоб вона відбивала тепло. Стіну, біля якої стоїть ліжко утепліть килимом або тепловідбивальним матеріалом. Якщо ліжко стоїть у кутку, утепліть обидві стіни.

-ефективніший  та безпечніший варіант для обігріву – нагрітий на газу металевий предмет. Якщо його помістити у відро з піском, тепло можна буде отримувати протягом 2-3 годин. З власного досвіду: брали звичайні цеглини.

-використовуйте грілки із сіллю, тому що підсолена вода краще утримує тепло.

-заклейте вікна щільно прозорим скотчем, щоб не проникав холод.

-тримайте напоготові пледи, теплі шкарпетки, теплі спортивні костюми.

-варто купити додому кілька термосів – для чаю, кави та харчові. Гарячий чай вас швидше зігріє та заспокоїть у такій ситуації, а у термосі він буде довго теплим.

Що робити, якщо не працює каналізація та де взяти воду для різних потреб

Відсутність світла може призвести до відсутності води у висотних багатоповерхівках, оскільки її постачання залежить від роботи електронасосів.  Потрібно зробити запаси питної та технічної води. Кількість запасу потрібно робити, виходячи з кількості членів родини: на одну дорослу особу на добу потрібно 3 літри питної води (включно з рідиною, яка споживається з їжею) та 10-12 літрів технічної води для гігієни та приготування їжі. Запаси варто зробити щонайменше на три дні. А також:

-купіть заздалегідь упаковку води або кілька 5-літрових пляшок. Як варіант - запасіться адресами джерел (бюветів) та гідрантів, де можна набрати воду у разі гострої потреби.

 

-якщо ж раптом не виходить поповнити запаси води, то можна використовувати технічну воду, але попередньо закип’ятити її. Також варто купити спеціальні таблетки для очищення води. Можна використовувати і дощову або талу воду.  На думку мандрівника-екстремала Гліба Скоробогатова, «вона може нашкодити, бо вимиває солі з організму. Краще робити  з неї «коктейлі».  Рецепт такого коктейлю наступний. До 1 л дощової води чи талого снігу додати четвертину ложки соди, стільки ложки солі та одну столову ложку цукру».



В разі непрацюючої каналізаційної системи:


-найкращий варіант - сучасні біотуалети, але ціна на них доволі кусюча.

-облаштувати у дворах будинків вигрібні ями та дворові туалети або зробити тимчасову вбиральню – викопати ямку та засипати її.

-використовувати звичайні пакети. Перед використанням їх варто покласти в якийсь тканинний мішок чи наволочку аби він не розірвався. Деякі фахівці радять налити в пакет трохи води із содою, які мають нейтралізувати неприємний запах.

 

Як помитися

-придбати портативний душ для кемпінгу, наповнити ємність уже теплою водою та закріпити у душі чи ванній.

-в нагоді стане сухий душ до складу якого входить губка з поверхневим гіпоалергенним гелем та рушником. Достатньо додати 50 мл води в пакет з губкою і потрясти його, щоб спінити і можна наносити піну на тіло, після чого – просто витерти рушником. 

Продукти та ліки

-придбайте термочашки, термоси та каністри, настільні газові плитки.

-не чекайте критичної ситуації, щоб зробити запас продуктів. Зробіть його заздалегідь і завжди в будинку тримайте щось, що можна приготувати швидко за допомогою окропу або цим можна перекусити без приготування.

-необхідні медичні препарати купіть заздалегідь. Особливо це стосується сімей, де є маленькі діти, особи з інвалідністю та хронічними захворюваннями.

Як приготувати їжу, якщо всі прилади на працюють на електриці

-заздалегідь придбайте похідні пальники, які можна використовувати у такій ситуації.

-запасіться складним мангалом, решіткою до нього, мішком вугілля та кількома в'язками дров. На ньому можна зігріти воду та зварити їжу. Це за умови, якщо у вас є маленький двір біля будинку. З досвіду: готували їжу разом з сусідами по під'їзду (дому), збирали продукти харчування у складчину, готували по черзі. Голодним ніхто не залишався, супу вистачало усім. !!! Застереження: на у будинку чи на балконі багатоповерхівки розпалювати багаття (мангал) не варто, це може призвести до пожежі.

Поки немає електрики, можна…

-приготувати їжу (якщо у вас газова плита)

-організувати собі пішу прогулянку районом або найближчим парком разі відсутності повітряної тривоги.

-влаштуйте фотосесію, якщо маєте під рукою камеру.

-організувати пікнік з їжею, яка не потребує теплової обробки (фрукти, овочі, бутерброди).

-зайнятися спортом.

-навчитися грати на музичному інструменті.

-читати книжки.

-розвязувати кросворди.

- грати в настільні або карткові ігри.

- складати пазли.

-вивчати (покращувати) мову (українську, англійську чи будь-яку іншу мову).


-грати в різні розмовні ігри. 

-влаштувати невелику вечірку зі співом, танцями та грою на музичних інструментах, якщо такі є.

 

Джерело:

https://www.056.ua/news/3513192/pid-cas-povnogo-blekautu-v-ukraini-moze-ne-pracuvati-kanalizacia-so-robiti-meskancam-bagatopoverhivok

https://usionline.com/ihry-v-blekaut-chym-zajniaty-dytynu-pid-chas-vidkliuchen-svitla-foto/

https://focus.ua/uk/digital/540963-kak-vizhit-v-usloviyah-pivnogo-blekauta-i-pri-etom-ostavachsya-na-svyazi-neskolko-sovetov

 https://fakty.com.ua/ua/ukraine/suspilstvo/20221124-shho-take-blekaut-ta-chy-zagrozhuye-vin-ukrayinczyam/

 







Коментарі

Популярні публікації