ЗАПОБІГАННЯ ОТРУЄННЮ ЧАДНИМ ГАЗОМ

 


Взимку частішають випадки загибелі людей, причиною яких стає отруєння чадним або побутовим газом.

Трагічні події відбуваються з причини неправильно виробленої експлуатації відносно опалювальних приладів та несправне пічне  опалення.

До приладів, що виробляють чадний газ, відносяться:

·        Печі-гриль;

·        Побутові печі;

·        Кухонні плити;

·        Каміни;

·        Водонагрівачі;

·        Печі дров'яні;

·        Автомобілі (вантажні, легкові).

 

Через регулярні відключення електроенергії люди почали використовувати генератори. Проте, зі збільшенням використання цих приладів серед українців зросли і ризики. 

 

Симптоми отруєння чадним газом

Чадний газ, оксид вуглецю, утворюється при неповному згорянні різного типу речовин, у складі яких є вуглець. Він не має ні запаху, ні кольору, а його потрапляння в організм призводить до заміни ним кисню в крові, що, своєю чергою, викликає ядуху.

Перший симптом отруєння – головний біль. Згодом потерпілий відчуває запаморочення, біль у грудях, дратівливість, сплутаність свідомості, порушення координації рухів. Симптоми виявляються блювотою та синюшним або яскраво-червоним відтінком шкіри хворого. Можлива непритомність.

 

Перша допомога при отруєнні чадним газом зводиться до таких дій

Отруєння чадним газом – це одне з критичних станів, при якому людину може очікувати летальний результат. Саме тому перша допомога, надана в максимально стислі терміни після отруєння чадним газом може врятувати життя.

Найперше, що потрібно зробити - негайно усунути джерело надходження чадного газу. У жодному разі не можна запалювати світло чи вогонь, оскільки це може призвести до вибуху. У приміщенні потрібно відкрити вікна для надходження свіжого повітря, можна використати кондиціонер, вентилятор, за їх відсутності хоча б обмахувати потерпілого. Найкраще якнайшвидше винести його на повітря та викликати швидку допомогу. Якщо у людини відсутня свідомість, потрібно негайно приступати до закритого масажу серця з поперемінним виконанням штучного дихання. Виконувати цю процедуру потрібно, поки людина не прийде до тями або до приїзду швидкої допомоги.

Важливо також зазначити, що надання допомоги повинно відбуватися при одночасному забезпеченні власної безпеки. Діяти в умовах підвищеної концентрації чадного газу слід з максимальною швидкістю, дихання здійснюється через марлю або носову хустинку. Особливо чутливі до окису вуглецю діти, вагітні, люди, які мають хвороби легень і серця.

Чадний газ, складається в основному з окису вуглецю, який утворюється в результаті неповного згорання різних видів палива: вугілля, дров, нафти, природного газу.


До отруєння може привести неправильне користування п'єцами, якщо не щільно закрити дверцята і забути витягнути заслінку труби, якщо піч несправна. Слід пам'ятати: п
ри утепленні оселі важливо пам’ятати: закривати вентиляційні решітки і кватирки в приміщенні, де встановлені газові прилади - заборонено.

 

Як запобігти отруєнню чадним газом

Щоби уникнути отруєння чадним газом:

-Для обігріву помешкання використовуйте лише ті прилади, які для цього призначені, до прикладу, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення.

-Регулярно перевіряйте газові прилади, вентиляційні канали та димоходи на справність.

-Не залишайте увімкненими газові прилади без нагляду.

-У помешканні з пічним опаленням завжди відчиняйте заслінку в пічці чи комині.

-Електровитяжці та газовій колонці не місце в одному приміщенні.

-Завжди провітрюйте приміщення, якщо в них є газові прилади.


Як правильно користуватися генераторами: 

-Генератор можна використовувати тільки на відкритому повітрі. Під час роботи генератор виділяє чадний газ, який є небезпечним для життя і взагалі не має потрапляти до приміщення.

 

-Встановлюйте генератор так, щоб відстань до найближчої поверхні (стіни, вікна тощо) становила щонайменше 6 метрів. Це важливо, тому що під час роботи генератор сильно нагрівається й предмети поблизу можуть спалахнути.

 

-Тримайте генератор сухим, захищайте від дощу та затоплення. Дотик до мокрого генератора або пристроїв, підключених до нього, може призвести до ураження електричним струмом;

 

-Заправляйте генератор на відкритому повітрі й тримайте паливо якомога далі (через ризик пожежі). Перед заправкою дайте генератору охолонути. Паливо, розлите на гарячі деталі двигуна, може спалахнути;

 

-Крім того, подбайте про детектори чадного газу та обов'язково придбайте вогнегасник і тримайте його поряд на видноті в легкодоступному місці.

 

Пам’ятаймо! Дотримання елементарних правил безпеки в побуті допоможуть уникнути лиха.

 

 

Джерело:

Генератори та “тиха смерть”: як обрати потрібний прилад та убезпечитися від отруєння чадним газом [Електронний ресурс]. — Електрон. дані. — Режим доступу  - https://rubryka.com/article/generators-safety/

Чому відбувається отруєння угарним газом / підгот. Б.Пронін // Життя на пенсії. – 2022. - №1-2. – С.4.

Коментарі

Популярні публікації