8 червня - Всесвітній день океанів

 

 


Щороку, 8 червня, людство відзначає Всесвітній день океанів.  Дата була затверджена у 1992 році на Всесвітньому саміті ООН з довкілля і розвитку в Ріо-де-Жанейро (Бразилія). 
Проголошенням цього свята ООН підкреслила життєву важливість океанів для планети, а також необхідність турботи про їх благополуччя, збереження органічного світу океанів, екологічну чистоту вод. Цей день нагадує, що Світовий океан – запорука розвитку і подальшого існування людської цивілізації. Його тема охоплює множинні проблеми, що виникають з вини людини в Світовому океані, а девізом Дня океанів став вираз «Наші океани – наша відповідальність». Маємо бути екологічно свівдомими. Коли я тримаю в руках пластиковий пакет, то перед очима постають кадри фільму BBC, де йшлося про мешканців океанів, їх народження і ..загибель. Нажаль, морські тварини гинуть від того, що їхні шлунки набиті нашим пластиковим сміттям. Тому я свідомо підтримую законодавчі ініціативи нашої держави про обмеження обігу пластикових пакетів. "500 пакетів за рік використовує кожен українець, 20 хвилин - саме стільки в середньому ми користуємось таким пакетом. Більше 100 років - саме стільки один пакет розкладається", - наголосив голова держави Володимир Зеленський, коли підписував Закон "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України''.

Океани займають три чверті поверхні Землі, містять 97% водних запасів, займають за об’ємом 99% всієї площі планети і є невід’ємною частиною процесу сталого розвитку людства Роль світового океану у регулюванні клімату важко переоцінити. Також океани є найбільшим у світі джерелом білка, при цьому приблизно три мільярди людей повністю залежать від океанів. Морські рибні запаси, безпосередньо або побічно, забезпечують зайнятість понад 200 мільйонів осіб.

Вчені поділяють світовий водний басейн на чотири великих океани: Атлантичний, Індійський, Тихий і Північний Льодовитий, а вивченням океанів займається океанологія.

Вражають факти:

1.    Світовий океан займає більш ніж 70% поверхні Землі та є головним джерелом кисню. Тим не менш, наразі його вивчено тільки на 2-5%.

2.    Опинившись на глибині понад 3,5 тисячі метрів, велика ймовірність зіткнутися з невідомим науці видом тварини. Також є великий шанс наштовхнутися на сміття.

3. Світовий океан ділиться на чотири основні частини: Тихий океан, Атлантичний океан, Індійський океан, Північний Льодовитий океан. З 1918 до 1953 рік Міжнародна гідрографічна організація роки виділяла також п'ятий, Південний океан (Південний Льодовитий або Антарктичний океан), проте на сьогодні в нього немає чітко окресленого північного кордону.

4.    Тихий океан – найбільший у світі. На його частку випадає більш ніж половину всіх рослинних і тваринних організмів Світового океану. Найменший і наймілководніший – Північний Льодовитий океан.

5.    Середня глибина Світового океану – 3795 метрів, а середня температура – +5 градусів. Загальний об'єм його вод – 1340-1370 мільйонів кубічних кілометрів.

6.    Найглибшим місцем в океані є Безодня Челленджера в Маріанській западині, розташована в Тихому океані поряд із Маріанськими островами. Її максимальна глибина – 11 кілометрів 22 метри.

7.     Води Світового океану складають майже 96% всієї води на Землі. Якщо прісну воду розподілити по поверхні океану, товщина її шару складе близько 1,25 метра.

8.  У Саргасовому морі, районі кругообігу вод в Атлантичному океані, є велика пляма пластикового сміття. Вона продовжує розростатися завдяки течіям, які концентрують все викинуте у Світовий океан сміття в одній його частині.

9.    У Всесвіті існують так звані планети-океани, які складаються переважно з льоду, скелястих порід і металів та повністю можуть бути покритими водою. На сьогоднішній день наукою відкрито одну таку планету – GJ 1214 b.

G Перевірити свої знання з даної теми пропонуємо за посиланням:  https://learningapps.org/display?v=puxvrg6on21

Долучитися до Всесвітнього дня океанів запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва, де кожен зацікавлений  матимете змогу викрити усі (або майже усі) таємниці світового океану, а також дізнатися більше про різноманітні водойми світу. Заразом зможете дізнатися про екологічні проблеми, що чатують морських мешканців, якщо людство не об’єднає зусилля до стабілізації екологічної обстановки.  В нагоді юній екологічно спрямованій спільноті стане науково-популярна  література, що міститься у фондах нашої книгозбірні  (вул. Тараса Шевченка, 63)

 

Рекомендована література:

 Вейль П.  Популярная океанография / П. Вейль ; Под ред.А.Ф.Трешникова. - Л., 1977. - 503с.

Век океана. - М : Мысль, 1989. - 412с.

Вершинский Н. В.  Загадки океана  / Н. В. Вершинский. - М : Педагогика, 1989. - 144с.

Кочина В.  Океанические течения: погода на конвейере / В. Кочина // Вокруг света. - 2011. - № 7. - С.118-123.

Мешканці морів та океанів: Енциклопедія  / Автор-упорядникТ.С.Жабська. - Харків : Юнісофт, 2015. - 96с. - (Енциклопедія для допитливих).

Океан. Звуки дикої природи. Книга зі звуковим супроводом. Тривимірні картинки та живий звук. - К : Махаон Україна,  2008. - 35 с.

Секрети моря: Для молодш. шк.віку. - К : МАУП,   2008. - 128 с. - (Твоя перша енциклопедія). 

 

Джерело:

https://news.obozrevatel.com/ukr/tech/science/vsesvitnij-den-okeaniv-top-10-tsikavih-faktiv-pro-vodnoi-obolontsi-zemli.htm

Коментарі

Популярні публікації