Майстер слова: до дня народження українського письменника, журналіста, громадського діяча Василя Чухліба


Василь Васильович Чухліб народився 19 липня 1941 року в селі Гнилуша (з 1961 року – село Лебедівка) Козелецького району на Чернігівщині в родині сільських інтелігентів. Батько Василя був вчителем історії.  В роки Другої світової війни він зі зброєю в руках захищав рідну землю від німецько-фашистських загарбників. Його мати, уродженка села Прохори Борзнянського району, - з родини незаконно репресованих, так званих, розкуркулених у 20-30 роках ХХ століття. А родовід Чухлібів бере свій початок у ХVІІІ столітті від козака Платнірівського куреня Війська Запорозького Низового Харька Чухліба.

Дитинство майбутнього письменника пройшло в селі Соколівка (близько 12 км від Гнилуші).  У рідному селі закінчив семирічку, а диплом про середню освіту зі срібною медаллю отримав вже в Острі. Літературний талант хлопця проявився у старших класах. Його перший вірш опублікувала місцева газета «Правда Остерщини», коли він ще навчався у середній школі. З роботи в редакції цієї газети юнак і розпочав свій трудовий шлях. Василя цінували за гарні публікації, а особливо йому вдавалися нариси про людей праці.

Невдовзі, у  1962 році, Василь Чухліб вступив на мовно-літературний факультет Київського педагогічного інституту, де здобув диплом викладача мови та літератури. Вчителював у містах Добропілля на Донеччині та Обухів на Київщині.  Плідно працював кореспондентом у місцевих газетах, і за спогадами близьких, був ніби одержимий своєю роботою.  Його нариси, статті, замальовки, репортажі, мініатюри, новели, етюди приваблювали читачів своєю щирістю і задушевністю. Часто в одному випуску газети розміщувалося кілька публікацій Василя Чухліба, тож він розпочав використовувати  псевдонімами, наприклад «В.Чорноус» та  «В.Чернігівець».

Все своє життя Василь Васильович Чухліб захоплено досліджував життя і творчість українських письменників, рецензував і популяризував їхні твори. А також, під час своєї роботи у видавництві «Радянський письменник» (нині «Український письменник») повертав із забуття імена репресованих авторів. Він плідно займався громадською і літературною діяльністю: був членом журі міжнародних конкурсів, керував літературною студією, виступав перед читачами; активно публікувався в пресі; створював поетичні і прозові твори для дітей та дорослих; компанував і видавав книжки. Серед улюблених захоплень письменника – впорядкування власної книгозбірні, до якої входило близько 2500 тисяч творів українських і зарубіжних авторів. Окреме місце в ній займали книжки про Чернігівщину.

У творчому доробку Василя Васильовича багато цікавих книжок для різних категорій читачів, загальна кількість яких перевищує 1 мільйон 250 тисяч примірників. В його творчості чимало творів, присвячених улюбленій Чернігівщині, а найбільша збірка новел та етюдів так і називається «Іду до Десни». Все своє творче життя, межах України та поза нею, Василь Чухліб популяризував рідний край, і навіть, навмисно взяв псевдонім «В.Чернігівець», щоб висловити свою пошану малій батьківщині. За яскраві високоякісні твори митець був відзначений премією імені Лесі Українки.

20 липня 1997 року раптова смерть обірвала життя нашого земляка. Поховали Василя Васильовича Чухліба на рідній Чернігівщині, в селі Соколівка Козелецького району.

Книги Василя Чухліба були завжди дуже популярними серед юного покоління. Сьогоднішню юнь твори письменника можуть зацікавити тим, що в них висвітлено минуле Чернігівщини, описано краєвиди краю і розглянуто взаємини покоління їхніх дідусів. Завдяки творчості цієї талановитої людини минуле Чернігівщини ХХ століття закарбоване в  гарному літературному слові і це надає нам можливість поринути у світ добра та краси Чернігівської землі разом з героями творів. Приємної подорожі з книгою!

Ознайомитися з життєвим і творчим шляхом відомого українського письменника уродженця Чернігівщини Василя Чухліба та долучитися до його творчості запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул.Шевченка, 63). Під час вимушеного карантину познайомитися з творами письменника можна за ссилкою:

Використано  літературу з фондів Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва:

Павленко С. Мільйон книг Василя Чухліба / С.Павленко // Гарт. – 2011. – 14 лип.(№28). – С.11.

Сапон В. Народжений на Десні: до 70-річчя від дня народж. В.Чухліба / В.Сапон // Деснянська правда. – 2011. – 19 лип.(№77). – С.4.

Чухліб В. Іду до Десни : Ліричні мініатюри / В.Чухліб . – К. : Молодь, 1988. – 146 с.

Чухліб В. Пісня тоненької очеретини : Казки / В.Чухліб. – К. : АВІАЗ, 2015. – 51 с.

Чухліб Т. Народжений на берегах Десни : до 70-річчя від дня народж. Василя Чухліба / Т.Чухліб // Сіверянський літопис. – 2011. - №4. – С.103-121. – 98 назв.

Використано зображення :
https://uk.wikipedia.org/wiki/

1

Коментарі

Популярні публікації