Експериментальний проєкт "Монетизація дитячого оздоровлення за принципом "гроші ходять за дитиною"



В травні 2023 року Кабінет міністрів України прийняв постанову № 462 «Деякі питання реалізації експериментального проекту з організації оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, в дитячих оздоровчих таборах державних підприємств «Міжнародний дитячий центр «Артек», «Український дитячий центр «Молода гвардія» і в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку вищої категорії, що містяться в Державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей та розташовані в карпатському регіоні, якою запровадив спеціальний правовий механізм «гроші ходять за дитиною» при оплаті послуг з оздоровлення та відпочинку дітей, що потребують особливої соціальної уваги та підтримки. 

Міністерство соціальної політики України розширило можливості для оздоровлення дітей, зокрема дітей-сиріт, за рахунок співпраці з міжнародними партнерами. Міністерство вже погодило можливості для оздоровлення маленьких українців, і наразі формує конкретні програми щодо цього у співпраці з урядами та неурядовими партнерами в Португалії, Іспанії, Норвегії, Японії, Чехії та Польщі. Це дозволить додатково розширити можливості держави для відпочинку і оздоровлення дітей із найбільш вразливих категорій за кордоном, без використання бюджетних коштів, з повною оплатою такого оздоровлення за рахунок коштів приймаючої країни та/ або коштів донорів. 

В Україні цей експериментальний проєкт стартував з Міжнародного дня захисту дітей – 1 червня під назвою "Монетизація дитячого оздоровлення за принципом "гроші ходять за дитиною".

У межах проєкту запроваджено новий механізм надання послуги з оздоровлення та відпочинку  дітей. Відтепер держава напряму виплачуватиме родинам кошти, а батьки, спільно з дитиною, зможуть самостійно обрати заклад і придбати путівку для дитини.

Хто їх отримає?

Цьогоріч отримати кошти на придбання путівки має право один з батьків (особа, яка його/її замінює) дитини, що виховується в малозабезпеченій сім’ї та належить до таких категорій як дитина з інвалідністю (здатна до самообслуговування) або дитина із багатодітної сім’ї.

При цьому, місце проживання такої дитини має бути задекларовано/зареєстровано на території Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей.

Вже починаючи з 1 червня, батьки дітей почнуть отримуватимуть повідомлення про можливість отримати кошти для придбання путівки в межах проєкту.

Батькам дітей, яким підтвердили таке право, необхідно відкрити картку в АТ КБ "ПриватБанк" із спеціальним режимом використання, на яку буде зараховано у розмірі п’яти прожиткових мінімумів (14 165 грн) на кожну дитину віком 6-18 років. Протягом трьох місяців з дня зарахування на поточний рахунок бюджетних коштів (а у разі зарахування коштів у жовтні – листопаді, то не пізніше 25 грудня поточного року) потрібно обрати один із закладів оздоровлення і відпочинку вищої категорії, який містяться в Державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей. Всі вони розташовані в карпатському регіоні (Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька, Тернопільска області). Перші 8 закладів вже приєдналися до участі в експериментальному проєкті, їхній перелік  постійно розширюється, загалом реєстр містить 19 таких закладів. Також треба звернутися до керівника обраного дитячого закладу оздоровлення та відпочинку, щоб отримати згоду та підтвердження можливості оформлення путівки, та оплатити послуги з оздоровлення дитини.

Ті отримувачі допомоги, які не встановили собі мобільний додаток Дія , мають отримати повідомлення про можливість скористатися бюджетними коштами від структурних підрозділів з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської державних (військових) адміністрацій, державного підприємства «Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики» телефоном або поштою. 


Коментарі

Популярні публікації