Біорізноманіття – основа здорової екології

     



Починаючи з 2000 року для залучення уваги до проблем біорізноманіття, Генеральною Асамблеєю ООН 22 травня оголошено Міжнародним днем біологічного різноманіття.

Біорізноманіття в сукупності є фундаментальною потребою для здоров’я людини, її харчування, економічної діяльності та засобів до існування. Діяльність всього людства нині призводить до того, що деякі види рослин і тварин зникають швидше, ніж будь-коли раніше. Відповідно до звіту 2019 року Міжурядової Науково-Політичної Платформи з Біорізноманіття та Екосистемних Послуг (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services - IPBES) близько 1 мільйона з майже 9 мільйонів видів рослин та тварин вже можуть зникнути, у багатьох випадках протягом найближчих десятиліть, якщо саме зараз не вжити амбітних заходів для захисту природи.

З метою ухвалення глобальної угоди про припинення та резервацію втрат довкілля, майже 190 країн у грудні 2022 року зібралися в Монреалі (Канада) на Конференцію ООН з біорізноманіття United Nations Biodiversity Conference - COP15. Підсумком COP15 стало прийняття Куньмінсько-Монреальської Рамкової програми Глобального біорізноманіття (Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework – GBF), знакової угоди щодо біорізноманіття з чітко визначеними цілями та завданнями, які необхідно досягти з метою зменшення небезпечних втрат у біорізноманітті та відновленні природних екосистем.

На засіданні Комітету з питань екологічної політики та природокористування 17 травня 2023 року було розглянуто та підтримано проект Закону про ратифікацію Нагойсько-Куала-Лумпурського додаткового протоколу про відповідальність і відшкодування до Картахенського протоколу про біобезпеку (реєстр. № 0204), який спрямований на набрання чинності положень Додаткового протоколу для України у порядку, визначеному ч. 2 статті 18. Зазначений протокол сприятиме збереженню та сталому використанню біологічного різноманіття з урахуванням ризиків для здоров’я людини шляхом запровадження міжнародних правил і процедур у галузі відповідальності та відшкодування, пов’язаних із живими зміненими організмами.

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну біорізноманіття особливо потерпає від бойових дій. Військова агресія вплинула на кожен компонент довкілля, зокрема, постраждали ландшафти, забруднюється повітря, водні ресурси, ґрунти, знищується тваринний та рослинний світ, середовища їх існування.

Сьогоднішнім Днем біорізноманіття нагадуємо суспільству про необхідність збереження біорізноманіття для збереження життя на нашій планеті в цілому, адже відновлення екосистем, зазвичай, набагато дорожче, ніж захист екосистем.

Запрошуємо приєднатися до екологічної  ініціативи, а надихнутися тематичними книжковими цікавинками пропонуємо у Чернігівській обласній бібліотеці для юнацтва, яка працює за адресою: вул. Молодчого, 2.

А поки що, перевірте свої знання шляхом проходження інтерактивної вікторини, присвяченої одній маленькій комасі, яка мешкає по всій планеті Земля (або майже по всій).

Унікальні комахи 

Звертайтеся за посиланням: https://learningapps.org/display?v=pvnuqfrw321



Коментарі

Популярні публікації