ЧОРНОБИЛЬ – ТРАГЕДІЯ, ПОДВИГ, ПАМ’ЯТЬ: віртуальна виставка



🟥 У 2023 році минає 37 років з дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції. 
🟥Чорнобильська катастрофа стала найбільшою за всю історію ядерної енергетики в Україні і світі. Наслідки, які вона мала - планетарного масштабу. Їй присвоїли 7-й рівень небезпеки за міжнародною шкалою ядерних подій (INES). В атмосферу було викинуто тони радіоактивних речовин. За даними експертів, сумарний викид становив 50 млн кюрі, що рівнозначно наслідкам вибухів 500 атомних бомб, скинутих в 1945 році на Хіросіму. Внаслідок двох вибухів на енергоблоці АЕС радіоактивна хмара пройшла над європейською частиною радянського союзу, більшою частиною Європи, східною частиною США.  Аварію на ЧАЕС визнано техногенною, екологічною, гуманітарною катастрофою. 
🟥 26 квітня є днем пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.
На захист людства стали прості люди, сміливі та мужні, які ціною свого життя та здоров'я зупинили катастрофу, не дали їй стати ще масштабнішою. Якби не подвиг ліквідаторів аварії, які врятували нас від подальшого поширення радіації, то важко навіть спрогнозувати повні масштаби трагедії не лише для України, а й всього світу. Аварія була локалізована, але багато хто з ліквідаторів ЧАЕС заплатили за це своїм життям та здоров'ям.
🟥 Неабиякої шкоди суспільству нанесла дезінформація та замовчування фактів. «Люди, які жили в сусідніх містах, нічого не знали про те, що трапилося. Більш того, їх не забезпечили достатньою кількістю йоду, щоб захиститися від радіаційних опромінень. Їм взагалі не розповідали, як поводитися в такій ситуації. Чиновники наказали евакуювати населення тільки опівдні 27 квітня. Але багато жителів на той час вже отримали величезні дози радіації. В результаті аварії радіаційний рівень перевищив нормальні показники в тисячу разів. Перші повідомлення про те, що в Чорнобилі сталася аварія, в радянських ЗМІ з’явилися лише 27 квітня, коли з моменту аварії минуло 36 годин. Про евакуацію жителів повідомили по радіотрансляційній мережі Прип’яті, державні ж ЗМІ мовчали. Тим часом, інформація про наслідки вибуху з’явилася в шведських ЗМІ після того, як над країною з’явилося радіоактивна хмара. Про небезпеку за кордоном повідомили раніше, ніж у зоні лиха. Про реальний масштаб трагедії люди дізнались не одразу через повільність і недбалість влади». 

❗Реальна кількість жертв Чорнобильської катастрофи досі невідома.

🟥 Вже минуло майже чотири десятиліття, але й досі наслідки аварії на ЧАЕС залишаються предметом обговорення світової наукової спільноти, а гіркий присмак несподіваної чорнобильської біди переслідує людство і вимагає від нас бути насторожі. 

🟥 Від 24 лютого 2022 року Україна знову змушена стояти на охороні всього світу від катастрофи. В перший день війни Чорнобильська атомна електростанція була захоплена загарбниками, тоді ж були вчинені провокації зі сторони країни-агресорки, взято в полон захисників ЧАЕС та вивезено частину її обладнання. Ворожі війська при цьому продовжували мілітаризацію зони відчуження. Вони облаштували собі позиції у високотоксичній місцевості під назвою "Рудий ліс", піднявши там хмари радіоактивного пилу. Український Генштаб неодноразово попереджав про загрозу самодетонації боєприпасів, величезний склад яких окупанти облаштували біля ЧАЕС. Світ застиг в осторозі.

🟥Захоплення Чорнобильської зони – це злочин, який експерти вже називають першим випадком ядерного тероризму. Станція повернулася під контроль українських захисників, завдяки яким вдалося уникнути найгіршого сценарію для України. 

🟥 Окупаційні війська вийшли із ЧАЕС, але, у тимчасовій окупації наразі залишається й інша найбільша українська АЕС – Запорізька станція поблизу Енергодара. Поки окупаційні війська знаходяться на території України ризик ядерної катастрофи залишається високим.

✅Дізнатися алгоритм дій на випадок аварії на атомній електростанції можна з літератури, що міститься у фонді  Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва за адресою вул. Молодчого, 2. ✅Сьогодні пропонуємо разом вшанувати пам'ять ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, а також ознайомитися з виданнями, які висвітлюють причини та наслідки Чорнобильській АЕС, згадати людей, які потерпіли від аварії на ЧАЕС: пожежників, ліквідаторів, місцевих мешканців.

 


ЧОРНОБИЛЬ – ТРАГЕДІЯ, ПОДВИГ, ПАМ’ЯТЬ 

Віртуальна виставка документальних видань до 37-х роковин з дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції 

 


Аккерман Г. Пройти кріз Чорнобиль / Галя Аккерман ; пер. з фр. Петра Таращука ; [передм. О. Пахльовська]. - Київ : Либідь, 2018. - 167 с. : фот. - Бібліогр. в підрядк. прим. - Пер. изд. : Traverser Tchernobyl / Galia Ackerman. - Paris, 2016. -*

Книга есеїв про Чорнобиль як про один з найстрашніших злочинів радянської системи. Це - подорож письменника крізь драму Чорнобиля в різноманітних її людських, соціокультурних, професійних аспектах. Цінність видання в тому, що це погляд людини з іншої культури, з інших культур — адже авторка суміщає в собі єврейську, російську і французьку культури, родинно пов’язана з Україною. Це унікальний путівник по клаптиках долі людей, які живуть у зоні відчуження й досі. Читаючи ці історії, постійно дивуєшся людській винахідливості та здатності призвичаїтись до критичних умов. Інтелектуальне переосмислення авторки уже написаних книг на цю тему дає певний рівень критичного підходу до розуміння події.

 


Андржеєвський А. Чорнобильська бувальщина / Анатолій Андржеєвський – Київ : Гамазин, 2019. – 156 с.*

Розповідь про ліквідацію Чорнобильської катастрофи з перших вуст: про те, якою була Прип'ять до вибуху на ЧАЕС, як гасили пожежу, евакуйовували населення, зводили тимчасові містечка для ліквідаторів і вже постійне для працівників електростанції - Славутич. Спомини автора рясно доповнюють вирізки з тогочасної преси й розвідок, присвячених подіям тих часів, особисті фото.

 


Векленко О. Чорнобиль: етюди з натури [худож. документалістика] / Олег Векленко. - Харків : Точка, 2017. - 137, [2] с. : фот. - 500 прим. - ISBN 978-617-669-213-3*

Книжка спогадів учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, художника, професора Харківської державної академії дизайну і мистецтв О.Векленка, де автор розповідає про свої особисті відчуття, пережиті в період перебування в Чорнобилі в травні – червні 1986 року. Зокрема про те, яким було повсякденне життя ліквідаторів у таборі неподалік станції. Оповіді про ті дні створені живою мовою, доповнені авторськими малюнками та фотографіями. Це щирий, подекуди іронічний і дуже особистий погляд на події, що відбувалися навколо, що у підсумку відтворило правдиву мозаїку людських взаємин в екстремальних умовах, людської гідності і мужності, що допомагали вистояти в неймовірних випробуваннях.



Гусєв О. 25 років віч-на-віч з "Чорнобилем" : док.-публіц. твір / Олег Гусєв ; голов. ред. Борис Олійник ; консультанти: канд. хім. наук С. В. Нікітіна, канд. фіз-мат. наук Б. І. Горбачов. - К. : [Літопис-ХХ], 2011. - 623 с. : іл., фото

У книзі Олега Петровича Гусєва, заслуженого журналіста України, учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, йдеться про боротьбу ліквідаторів за живучість атомної станції після вибуху 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці, перебіг подій, пов'язаних з діяльністю і закриттям цього аварійного ядерного об'єкту підвищеної небезпеки наприкінці 2000 року, подальших дій вже у ХХІ столітті.



Долі, обпалені Чорнобилем: Чернігівський район / Чернігівська районна організація краєзнавців, Чернігівська районна централізована бібліотечна система, Чернігівська центральна районна бібліотека; упоряд. О. П. Колесник; ред. О.І Івааненко; від. За вип. Ф.М. Носенок. – Чернігів, 2016. – 277с.: фото*

В книзі «Долі, обпалені Чорнобилем: Чернігівський район» висвітлений вклад Чернігівського району в ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС. Наведені спогаги учасників цих подій. Це перша спроба зібрати і систематизувати інформацію про учасників ліквідації наслідків аварії ЧАЕС та переселенців в межах Чернігівського району. Зібрані та впорядковані бібліотекарями спільно з краєзнавцями району та активами сільських громад матеріали увійшли до видання, , присвяченого 30-річній трагедії. Посібник стане в нагоді музейним і бібліотечним працівникам, краєзнавцям і журналістам, студентам і викладачам вузів.

 


Житня Л. Чорнобиль - очима жінок : інтерв’ю з ”атомною катастрофою” / Людмила Житня. - Київ : Стелла-Гранд, 2020. - 607 с. : іл., фот.

Публіцистична книга «Чорнобиль - очима жінок» писалася протягом трьох десятиріч. Книга виникла на основі спілкування із жінками-ліквідаторками та евакуйованими, які є живими свідками атомної катастрофи. В ній зібрано 150 інтерв’ю учасниць тих подій. Авторка зазначає:  “З нами дійсно устами жінок, їх зболеним серцем говорить трагедія того квітневого дня — 26 квітня 1986 року. Хто, як не жінка, скаже правду. І вона скаже це так, як ніхто інший... 35 років поспіль вони пам’ятають 26 квітня як сьогодні, не кожну годину, а навіть хвилину. Ця пам’ять залишиться з нами і залишиться для майбутніх поколінь. Я побудувала цю книгу так, щоб навіть якщо людина нічого не знає про Чорнобильську катастрофу, зрозуміла все”. Видання містить унікальні світлини, проілюстроване фотографіями із приватних архівів чорнобильців.

 


Купрієнко О. Чорнобильська хроніка. Люди / О. Купрієнко, А.Багірова. - Харків : Фоліо, 2021. - Кн. 2. - 2021. - 206 с. : іл. - ). 

Книжка-присвята героям, які 35 років тому ризикували своїм життям і здоров’ям задля порятунку мільйонів інших людей. Вона містить історії шістнадцяти борців за наші життя. Це свідки й учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС: атомники, пожежники, медики, монтажники, оператори. Вони розповідають чесно. про події. Згадують про власне становлення, про життя у місті Прип’ять до аварії; говорять про події, які пізніше назвуть техногенною катастрофою. Сьогодні вони є членами громадської організації «Промінь 5-2» - об’єднання учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. Кожна сторінка книжки варта найуважнішого прочитання, адже не все ще сказане і почуте суспільством.

 


Плохтій С. Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи / Сергій Плохтій; пер.з англ. В. Махоніна, Є. Тарновського; художник-оформлювач О. Гугалонов Мєшкова. - Харків: Фоліо,2019.- 396с., іл. - (Великий наук.проект).*

Чорнобильська трагедія стала для України Національною трагедією, величезною психологічною травмою та важкою ношею для економіки країни. Дана книга є першою спробою визначити передумови і причини катастрофи через які вибухнув реактор (помилки персоналу, нехтування правилами безпеки, проблеми з конструкцією реактора через систему, яка обгородила ядерну енергетику завісою секретності). У виданні наведено хронологію подій Чорнобильської катастрофи від вибуху 26 квітня 1986 року до закриття станції у грудні 2000-го.



Чернігів Чорнобильський. Книга пам'яті
/ упоряд. Є. Г. Cонник. - Чернігів : РВК "Деснянська правда", 2007. - 560 c.: фото іл.*

Видання Ради обласного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля та учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС складається з двох частин. Перша – це спогади учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 1986 року, в яких узагальнюється внесок Чернігівщини в ліквідацію Чорнобильської катастрофи. Друга – містить списки загиблих та померлих учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС Чернігівської області станом на 1 січня 2007 року.

 


Чернігів Чорнобильський . Книга мужності / авт. ідеї і упоряд. Є. Г. Сонник. – Чернігів : РВК «Деснянська правда», 2008. – 912 с. : іл. – Бібліогр.: с. 909.*

У книзі висвітлено спогади учасників ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи про внесок підприємств, організацій області у боротьбу з радіаційною небезпекою. Розкриваються причини, що призвели до ядерної катастрофи, подаються списки учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у 1986–1990 роках, та стан радіаційної безпеки через 20 років після аварії. Матеріал доповнено кольоровими фотографіями активістів фонду допомоги інвалідам Чорнобиля.



Шовкошитний В.Ф. Чорнобиль: я бачив : повість / Володимир Шовкошитний. - Вид. 3-є, перероб. й доп. - Київ : Український пріоритет, 2019. - 326, [1] с. : [8] с. іл.

Спроба В.Шовкошитного, самовидця Чорнобильської аварії й активного ліквідатора її наслідків, поєднати воєдино літературу пам'яті й літературу факту. У творі наведено спогади очевидців найбільшої техногенної катастрофи в історії людства, учасників ліквідації її наслідків, простежені долі літературних героїв, проаналізовані техногенні, економічні, соціальні й медичні наслідки лиха, показані перспективи повернення забруднених територій в народногосподарський обіг. Видання являє собою відповідь на головні питання, що постали після Чорнобиля і показує духовний зв'язок героїв Чорнобиля, майданівців та учасників АТО. 

Коментарі

Популярні публікації