«ВІДНОСИМОСЯ ДО СВОЄЇ РОБОТИ ЯК ДО СВОГО ФРОНТУ»



Інформаційно-бібліографічний фронт бібліотек України для юнацтва та молоді: 
навчання бібліографів 


20-24 березня 2023 року Державна бібліотека України для юнацтва спільно з Центром неперервної культурно-мистецької освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв провели онлайн-навчання бібліографів бібліотек України для юнацтва, молоді, бібліотек для дітей та юнацтва за темою «Інформаційно-бібліографічний фронт бібліотек України для юнацтва та молоді».

До навчання долучились понад 80 фахівців бібліотек для юнацтва, молоді, дітей зі всієї України, з великих міст і сільських бібліотек. Серед учасників заходу були бібліографи Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва.

Теми виступів:

• Ірина Олександрівна Шевченко, канд. пед. наук, доц., проф. кафедри культурології та міжкультурних комунікацій, директорка Центру неперервної культурно-мистецької освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв.

У вітальному слові Ірина Олександрівна наголосила на значимості бібліографічних служб як центрів надання правдивої і чіткої інформації і визначила їх завдання. Ознайомила з програмою можливостей для підвищення кваліфікації бібліотекарів-бібліографів у 2023 році.

• Валентина Михайлівна Муравйова, завідувачка відділу класифікаційних систем Книжкової палати України ім. І. Федорова: «Ліцензійне забезпечення впровадження національного еталона Універсальної десяткової класифікації (УДК) в Україні: шляхи та перспективи актуалізації й оновлення».

Тема присвячена класифікації за УДК сучасних нових актуальних понять. Нагадано і вимоги до принципу шифрування матеріалів краєзнавчого спрямування.

• Олександр Олександрович Бондаренко, канд. філол. наук, доц., завідувач кафедри східнослов’янської філології та інформаційно-прикладних студій Інституту філології Національного університету ім. Тараса Шевченка: «Гуманітарний вимір гібридної війни (інформаційний вектор)».

Йшлося про базові елементи, мету гібридної війни, її інформаційний вектор, а також шляхи протидії ворожим викликам.

• Наталія Григорівна Павлів, завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу Наукової бібліотеки Національного університету «Києво-Могилянська академія»: «Бібліографічна діяльність Наукової бібліотеки Національного університету «Києво-Могилянська академія»: виклики сьогодення».

Розповідалося про напрямки діяльності бібліографічного відділу. Детально зупинялися на переважними напрямами, як от : підготовка покажчиків, інформаційних бюлетенів, видання каталогів колекцій.

• Ірина Олександрівна Шевченко, канд. пед. наук, доц., проф. кафедри культурології та міжкультурних комунікацій, директорка Центру неперервної культурно-мистецької освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв: «Проблеми формування соціальної політики в контексті національної безпеки держави».

Висвітлено сутність і зміст формування стратегії національної безпеки. Розглянуто загрози сталому розвитку суспільства і їх відбиття, зокрема шляхом подання виваженої інформації. Детально ознайомлено з сучасними дослідженнями і публікації щодо даної теми.

• Євгенія Володимирівна Кулик, канд. наук із соц. комун., заступниця директорки з інформаційної підтримки освіти та досліджень Науково-технічної бібліотеки ім. Г. Денисенка НТУ України ім. І. Сікорського: «ДоброЧесне оформлення текстових запозичень у своїх роботах: вітчизняні та міжнародні вимоги».

Дізнавалися про правила оформлення запозичень і бібліографічних посилань, а також інструменти, які стануть в нагоді при використанні цитат.

• Галина Миколаївна Буркацька, головна бібліографка відділу інформаційно-бібліографічної роботи Державної бібліотеки України для юнацтва: «Бібліографічні матеріали Державної бібліотеки України для юнацтва».

• Ганна Валентинівна Скоріна, незалежна досліджувачка воєнної літературикниги: «Про російсько-українську війну від 2014 р. і до сьогодні».

Даний проєкт-дослідження знайомить з новими друкованими і електронними виданнями, які висвітлюють тему російсько-української війни і анексії Криму. 

• Оксана Миколаївна Гавеля,  канд. пед. наук, доц. кафедри культурології та  міжкультурних комунікацій Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв: «Культурні практики бібліотерапії: робота з емоціями та почуттями».

Про історію методики і її застосування в сучасному витязі.

• Руслана Петрівна Тимощук, завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу Волинської обласної бібліотеки для юнацтва: «Адаптація інформаційно-бібліографічної роботи під час війни».

Описано досвід діяльності інформаційно-бібліографічного відділу в умовах сьогодення, враховуючи сучасні тенденції розвитку бібліотечної справи.

• Жанна Львівна Роговець, головна бібліографка відділу довідково-інформаційного обслуговування Національної бібліотеки ім. Ярослава Мудрого: «Бібліотечно-бібліографічне обслуговування: від Інтернету до людини (з досвіду роботи відділу)».

Про бібліотеку як центр збереження та поширення інформації, види, форми і способи обслуговування користувачів, механізми пошуку інформації в бібліотеці.

• Тетяна Олексіївна Якушко, заступниця директора з інформаційних технологій Державної бібліотеки України для юнацтва: «Штучний інтелект. Боятися чи скористатися?»

Йшлося про застосування штучного інтелекту, зокрема у бібліотечній практиці.

• Катерина  Іванівна Тишкевич, завідувачка науково-методичного відділу Державної бібліотеки України для юнацтва: «Інформаційно-координаційна модель як вебсервіс фахівцям, які працюють з молоддю».

Детально, про структуру сайтів бібліотек, які б приваблювали молодіжну аудиторію, вимоги до їх створення та шляхи до актуалізації.

• Тетяна Павлівна Сопова, заступниця директора з науково-методичної роботи Державної бібліотеки України для юнацтва: «Звітність публічної бібліотеки форма 6-нк: зміни в облікових документах».

Про зміни у складанні звітності, новації 2023 року, правильність її оформлення.

• Тетяна Іванівна Мілашенко, завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу Міської спеціалізованої  молодіжної бібліотеки: «Бібліографи на варті інформаційного фронту».

З досвіду відділу бібліографії в світлі викликів сучасності.

• Світлана Євгенівна Бадрук, завідувачка відділу інформаційно-бібліографічної роботи Державної бібліотеки України для юнацтва: «Бібліографічні покажчики, списки: особливості складання».

Знайомство з видами інформаційно-бібліографічних посібників, методикою їх складання.

• Марина Сергіївна Пащенко, завідувачка відділу державних бібліографічних покажчиків Книжкової палати України ім. І. Федорова: «Книги України в дзеркалі державної бібліографії».

Про вимоги до організації поточної державної бібліографії на прикладі видань Книжкової палати України ім. Федорова.

• Сергій Олександрович Дорогих, канд. юрид. наук, старший науковий співробітник Інституту інформації, безпеки та права Національної академії правових наук України: «Інформаційна безпека та інформаційна гігієна в умовах війни».

Про етапи розвитку інформаційно-психологічного впливу на населення, об’єкти інформаційного впливу, інформаційні маніпуляції і зброю проти інформаційних викликів.

• Андрій Романович Своровський, бібліограф 1 категорії Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки м. Києва: «Сучасні тенденції в інформаційно-бібліографічній діяльності Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки».

Про технології довідково-бібліографічного та інформаційно-бібліографічного обслуговування обслуговування та модернізації згідно до вимог сучасності з досвіду діяльності Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки.

• Олена Юріївна Щепіль, менеджерка Видавництва Старого Лева: «Видавництво Старого Лева – досягнення 2023 року».

Олена Юріївна розповіла про події на Болонському ярмарку 2-23 року та відзнаки українського видавництва. Зробила огляд книг, які отримали нагороди.

Дякуємо Державній бібліотеці України для юнацтва і Центру неперервної культурно-мистецької освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв за чітку і ефективну організацію навчання та залучення команди спікерів, які надали актуальну і корисну інформацію, знання та рекомендації. 

Коментарі

Популярні публікації