ТРИВОЖНА ВАЛІЗА НА ВИПАДОК ЕВАКУАЦІЇ: поради без стереотипів

 



     

Маємо бути готові до будь-яких кроків,

з будь-якої сторони, з будь-яких кордонів.

Володимир Зеленський,

Президент України

 

За даними УНІАН: «У всіх військових конфліктах основні втрати - дев’ять з десяти - це цивільне населення. Наведено жахливі цифри: після Другої світової війни від локальних конфліктів загинуло 10,5 млн, але лише 0,5 млн – військові, близько 10 млн - цивільне населення.

Статистика каже, що з цих дев’яти загиблих – третина гине від ударів артилерії, ще третина від насильства (навіть між собою), від шаленої кулі, хвороби, голоду, холоду, відсутності медичної допомоги... І ще третина гине на мінах».

На тлі загрози вторгнення Росії в Україну важливо, щонайперше, зберігати спокій. По-друге, з відповідальністю ставитися до особистої безпеки. По-третє, не варто недооцінювати ворога і діяти потрібно з розумінням того, що треба робити. 

Згадаємо вислів з давньокитайського  трактату  “Мистецтво війни”: «Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війну». За уроком Сунь-дзи маємо скерувати зусилля, щоб зломити ворога психологічно. "Виграти  війну психологічно, потрібно в голові у супротивника, щоб ворог вже був приречений на поразку". Якщо знову говорити за Сунь-цзи, "непереможність криється в тобі самому". А ми, українці, сильні, адже силу, стійкість та любов до Батьківщини всмоктали з молоком матерів. Нас не зламати - це підтверджено фактами з вікової історії українського народу. 

Нині, коли ворог активізувався і напруга в суспільстві зростає, гуртуємося навколо Збрйних сил України.  В останні дні важко всім: і військовослужбовцям, і цивільним. На жаль,  ймовірність масштабного вторгнення російських військ висока,  але нас є кому захистити. Нас захистить наша Армія. Тому відкинемо страхи, візьмемо себе в руки, заспокоїмо дітей та тих, хто впадає в паніку і будемо вчитися виживати за цих незвичних умов.

Що найперше потрібно зробити цивільній особі, щоб убезпечити себе і своїх близьких на випадок евакуації? Насамперед, зібрати тривожну валізку. Як правильно її скласти, дізнаємося у досвідчених спеціалістів.

На думку захисника України, інструктора з виживання, бійця підрозділу "Аеророзвідка БВ" Сергія Вишневського (позивний "Добрий"), таку валізу потрібно складати завчасно. З його слів: «Якщо ви думаєте, що у вас тривожна валізка повинна бути на папері, і ви її складете за 10 хвилин - це ід***ізм. Тому, що ви можете прокинутися вночі в задимленому приміщенні, і терміново потрібно буде в трусах вискочити на вулицю". 

Що таке «тривожна» валіза і що в ній має бути?

"Тривожна" валіза необхідна під час евакуації на випадок бойових дій, стихійних або техногенних катастроф. Це підготований набір необхідних речей, який збільшить ваші шанси на виживання. Інструктор Сергій Вишневський радить складати речі першої необхідності в легкий 100-літровий рюкзак, оскільки валіза на колесах буде зайвим навантаженням у разі евакуації. Рюкзак не має бути яскравого кольору, і так само краще обійтися без кольорів хакі.

Для гігієни: мило, туалетний папір, серветки спиртові, зубна щітка, зубна паста, дзеркальце, рушник, ЗІП пакет та водостійка сумка органайзер, щоб скласти всі ці речі.

Сигналізація та освітлення: ліхтарик налобний, ліхтарик ручний, свисток, прапор України, паракорд (дуже міцна мотузка, яка  може витримати високі навантаження), кресало, ніж "Чугайстер", мультитул (складаний ніж із додатковими пристосуваннями) , комплект "Характерник" (лопата, мачете, лучкова пилка та ще 12 інструментів в одному комплекті).

Захист: окуляри, килимок-сидушка, бахіли.

Для кухні: газовий пальник, балон газовий маленький, чашка сталева, казанок, ложка, титанова пічка та вітрозахист для газового пальника, газова запальничка, мінеральна вода, фільтр для очищення води, запас їжі на три доби (швидкорозчинні супи, вермішель швидкого приготування, тушонка, галети, мʼясні чи рибні консерви, низькокалорійні солодощі, льодяники (їхня цінність у тому, що вони висококалорійні, але не тануть і не псуються на сонці).

Зв'язок та енергетика: сім-карти декількох операторів зв'язку, пауербанк-зарядка, сонячна панель, акумулятори ААА, акумулятори 18650.

Навігація: паперова карта України, компас планшетний, годинник наручний, олівець будівельний, вологозахищений блокнот.

Документи: флешка USB, флешка-картридер, карта пам'яті, внутрішній та біометричний паспорт, ідентифікаційний код платника податків (ІПН), військовий квиток, документи на нерухомість, фото рідних та близьких з написами на звороті. Можна покласти аркуш із базовою медичною інформацією про вас і членів вашої родини: групою крові, наявними проблемами зі здоровʼям (тут, зокрема, варто зазначити інформацію про алергію на медичні препарати), переліком ліків, які ви приймаєте (з описом способу їхнього застосування та дози), рецепти, імена та мобільні телефони ваших лікарів тощо.

Аптечка: тактична за стандартом IFAK у повному зборі. Про її склад читайте у Додатку.

Укриття: каремат, спальник зимовий, намет двомісний.

Пам’ятаймо! Не можна легковажити, у разі небезпеки така поведінка може бути фатальною. Дізнатися більше про правила безпечної поведінки в надзвичайних умовах запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Тараса Шевченка, 54, 63).

Додаток

СУЧАСНА ТАКТИЧНА АПТЕЧКА 

повинна містити (у відповідності з правилом C-A-B-C):

C. Кровоспинні засоби:

1) Кровоспинний турнікет.

Використовується для зупинки критичної кровотечі шляхом перетискання магістральної артерії. Застосовується в червоній, жовтій, зеленій зоні. Найбільш поширений і відомий – Combat

Application Tourniquet (С-А-Т.) використовується бійцями збройних сил НАТО, спецпідрозділами, ЗСУ, рятувальниками. Альтернатива – SOF Tourniquet, принцип дії аналогічний, відрізняється дизайном і матеріалами деталей. Турнікети українського виробництва: СПАС, СІЧ.

Або джгути. Всім відомий джгут Есмарха має низку серйозних недоліків в порівнянні з сучасними турнікетами, але при вмілому застосуванні і, головне, зберіганні (гума приходить в непридатність під впливом ультрафіолету) може досить надійно зупинити критичну кровотечу.

Сучасні і надійні варіанти джгутів: SWAT-T, R.A.T.S., ТК4

Бажано мати мінімум 2 турнікети – один в аптечці, інший ззовні – на самій аптечці або на амуніції, у однаковому місці, визначеному для всіх бійців підрозділу, але потрібно 5,і носити їх по одному в кишенях,чи спеціальних накладках на кожній кінцівці.

Детальний опис С-А-Т та інших кровоспинних засобів буде представлено в наступних статтях про критичну кровотечу та на наших вишколах.

2) Бандаж для першої допомоги з аплікатором для тиску на рану – The First Care Bandage ізраїльського виробництва.

Це так званий „Ізраїльський бандаж” – сучасний перев’язувальний пакет, який створюючи постійний тиск на рану, зупиняє більшість достатньо сильних, але не критичних кровотеч. Розміри 6″, 4″.

3) Гемостатичний засіб на основі хітозану чи каоліну – Celox,QuikClot. У вигляді кровоспинного бинта (бойової марлі) – Combat Gauze, QuikClot, H&H Compressed Gauze PriMed та ін.

Ці засоби застосовуються для тампонування ран з кровотечею та утворення штучного тромбу при взаємодії хітозану з кров’ю.

А. Засіб забезпечення прохідності дихальних шляхів:

4) Назофарингеальний (носоглотковий) повітровід

Важливий та ефективний засіб для відновлення прохідності дихальних шляхів при западанні язика та інших причинах. Індивідуальний розмір відповідає відстані від кінчика носа до мочки вуха. У комплекті є упаковка лубриканта для змащуваня.

B. Засоби для боротьби з порушеннями дихання:

5) Оклюзійний грудний пластир Ашермана –Asherman Chest Seal, Halo (або інший)

Пластир застосовується для герметизації відкритих поранень грудної клітини (відкритому пневмотораксі).

6)Набір для декомпресії – Decomression Kit. (Спеціальна голка з катетером для декомпресії грудної клітки – ARS (Air Release System)).

Декомпресійний набір застосовується для видалення повітря з плевральної порожнини грудної клітини (напруженому пневмотораксі).

7) Спеціальна маска із клапаном для штучного дихання методом „рот-в-рот” – CPR Face Shield (або інша) (Наявність не обов’язкова, але вітається).

C. Засоби для зупинення менших кровотеч, підтримання кровообігу, боротьби з шоком та інші засоби:

8) Звичайні стерильні бінти та серветки та/або перев’язувальні пакети.

9) Нітрилові рукавички. Питання особистої безпеки під час роботи з чужою кров’ю. Розмір підбирається індивідуально (частіше М, 8-9). Колір – синій, білий, тілесний, але не чорний – він погано контрастує з кольором крові.

10) Атравматичні ножиці – розрізання одягу і спорядження для забезпечення доступу до рани та огляду. Зігнута форма, зубчики на ріжучих поверхнях, «лапка» на передньому кінці дозволяють швидко і безпечно розрізати навіть щільну зимову форму.

11) Термоковдра HRS або Blizzard Survival Blanket

для боротьби з переохолодженням або перегріванням пораненого.

12) Внутрішньовенний катетер G18 (зелений)200

для катетерізації переферійних судин (при загрозі розвитку шокового стану (переломах, опіках, масивній кровотечі, отруєнні).

13) Pill-pack (упаковка таблеток, англ.) – індивідуальна разова доза мед.препаратів, приймається після поранення, запивати водою. В укладці IFAK зберігається в зіп-пакеті без блістерів, готова до вживання. Склад: протизапальний, знеболюючий, антибіотик, в максимальних разових дозах: Парацетамол – 1000мг; Мелоксикам – 15мг; Гатіфлоксацин – 400мг

Знеболювальні таблетки та антибіотики (як правило 4-5 таблеток) входять до набору, який повинен вжити боєць при будь якому пораненні. Інші ліки – заспокійливі, протипроносні, очні краплі, гранули для очищення води, протизастудні та т.п. не є складовою аптечки IFAK, але можуть міститися в ній з огляду на практичну зручність та бажано в окремому пакуванні.

14) Перманентний маркер використовується для позначень: фіксації часу накладання турнікета, запису про вживання мед.препаратів, заповнення інформації для евакуації, картки пораненого, нанесення позначок на тілі потерпілого, напр.: “Т” – турнікет, “М” -морфій і тд.



Джерело: 

https://www.unian.ua/society/instruktor-z-vizhivannya-sergiy-dobriy-vishnevskiy-vsi-znayut-yak-viglyadaye-ostanniy-iphone-a-varto-znati-yak-viglyadaye-protipihotna-mina-novini-ukrajini-11680105.html

https://glavred.net/ukraine/trevozhnyy-chemodanchik-50-veshchey-kotorye-nuzhno-vzyat-s-soboy-10343102.html

https://starylev.com.ua/news/mystectvo-peremagaty-uroky-sun-czy-dlya-ukrayiny

http://vgo-sokil.org.ua/


Коментарі

Популярні публікації