Епідемія куріння: до Всесвітнього дня без тютюну

 


Починаючи з 1988 року, 31 травня в Україні щорічно відзначається Всесвітній день без тютюну. Метою цього дня є активні дії по сприянню у зниженні поширення шкідливої тютюнової залежності. Це включає в себе боротьбу проти тютюнопаління в усіх прошарках суспільства та інформування громадян про шкідливий і згубний вплив тютюну на здоров’я курця і оточуючих його людей. 
Куріння шкодить не тільки здоров'ю людей, а й має величезний деструктивний вплив на навколишнє середовище. 


Щоразу, коли ви курите цигарку, хімічні речовини викидаються в атмосферу, забруднюючи повітря. Але це далеко не єдиний спосіб, як сигарети завдають шкоди довкіллю.

1. Приблизно 5 мільйонів гектарів (600000000 дерев) лісу щороку знищується для сушки тютюну. Вважається, що одне дерево витрачається на кожні 300 цигарок.

2. За різними оцінка, у світі викидається близько 1000 000 000 кг недопалків в якості відходів.

3. Куріння представляє пряму загрозу для наших лісів, будинків і парків. Викинуті недопалки були пов'язані з великими пожежами (близько 7% лісових пожеж). Забирає сотні життів і пошкодження майна на мільйони доларів.

4. Недопалки є найбільш поширеними токсичними відходами (до 34% від загального об’єму сміття) на наших дорогах і, всупереч поширеній думці, вони не розкладаються повністю.

5. Коли йде дощ, недопалки, що лежать на наших вулицях і жолобах змиваються в наші річки і водойми. Токсичні хімічні речовини в недопалках являють собою загрозу для наших водних екосистем і для прісноводних мікроорганізмів.

6. Розкладання недопалка може зайняти до 12 місяців в прісній воді і до п'яти років у морській воді. Недопалки були знайдені в шлунках молодих птахів, морських черепах і інших морських істот

7. Величезні суми йдуть на очистку наших транспортних шляхів, очищення вулиць і зливових стоків, а також пляжів і водойм від недопалків. Не кажучи вже про їх утилізацію.

Тютюнопаління є однією з найсерйозніших проблем сучасної охорони здоров’я і основною причиною передчасної смерті, якої можна уникнути. Цигарка – наче не схожа на зброю, але щорічно вбиває 5 мільйонів людей. В Україні проблема тютюнокуріння залишається вкрай напруженою: майже 40% працездатного населення – курці, від хвороб, спричинених курінням, щороку помирає 85 тисяч українців. Завдяки посиленню антитютюнового законодавства та пропаганді здорового способу життя, за останні роки поширеність куріння серед українців зменшилась на 20%. Однак ще досі більше 7 мільйонів із нас курять щоденно. 

Куріння є не тільки шкідливою звичкою, а й може доставити серйозні проблеми в галузі трудових правовідносин між працівником і його роботодавцем. Крім цього, постійне відволікання на сигарету часто негативно позначається на робочому процесі. Співробітник, що постійно виходить покурити, в день може втрачати від 1 до 1,5 годин, не виконуючи в цей час своїх прямих обов`язків. Законодавство України не встановлює певних періодів для того, щоб співробітники, що палять, мали змогу відірватися від виконання своїх обов`язків. Це фактично означає, що нерегламентоване залишення співробітником свого робочого місця з метою покурити (перекури під час роботи) є порушенням трудової дисципліни та існуючого розпорядку.

Найбільшу небезпеку складає те, що більшість майбутніх курців починають  курити ще в дитячому та юнацькому віці. Спробувавши декілька разів, підліток опиняється у полоні тютюнової залежності, вибратися з якої дуже важко. Так, куріння стає звичкою.

Враховуючи ситуацію зі збільшенням курців юного віку в Україні і світі, застерігаємо, що куріння стає не лише особистою проблемою кожної людини окремо, але й гострою соціальною проблемою, з якою пов’язане майбутнє всього людства.

Якщо ви вже занапастили себе цією шкідливою звичкою,  не зволікайте, кидайте палити! Вже з першого дня відмови від сигарет ваш організм почне відновлюватися, а ризики виникнення захворювань, пов’язаних з курінням, будуть зменшуватися. Впродовж 2-х років у вас значно зменшиться ризик ішемічної хвороби серця, а через 15 років ризик серцево-судинних захворювань знизиться до рівня некурця. Отже, чим раніше ви відмовитесь від куріння, тим краще.

Наведемо 5 причин, чому варто кинути курити:

1.          Збільшиться тривалість життя

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, тютюн вбиває майже половину тих, хто курить. Щороку внаслідок куріння помирає майже 7 мільйонів людей у всьому світі. Понад 6 мільйонів із них – це курці або колишні курці, а 890 тисяч – люди, які є пасивними курцями.  

2.          Убезпечитеся від небезпечних захворювань

Куріння може спровокувати астму та хвороби дихальних шляхів, коронарну хворобу серця, інфаркт, інсульт, захворювання судин, аневризму аорти, і стати причиною онкологічних захворювань. Пухлини, що з’являються внаслідок куріння, найчастіше уражають ротову порожнину, гортань, стравохід, трахею, бронхи, легені, шлунок, підшлункову залозу, нирки, товсту кишку, сечовий міхур, шийку матки та спинний мозок. Внаслідок куріння також може розвинутись остеопороз, катаракта та сліпота, парадонтози. Куріння також може стати причиною безпліддя та імпотенції.

3.          Збережете кошти.

Людина, яка викурює пачку сигарет щодня, щороку витрачає понад 8 тис грн. Тож відмова від куріння – це можливість витрачати кошти на більш потрібні і корисні речі.

4.          Збережете здоровя рідних

Пасивне куріння є також небезпечним. У дорослих, які не курять самі, але вдихають тютюновий дим, він викликає серйозні серцево-судинні та респіраторні захворювання, зокрема, ішемічна хворобу серця та рак легенів. У немовлят він може викликати раптову смерть.

5. Покращите зовнішній вигляд та якість життя

Куріння негативно впливає на зовнішній вигляд: шкіра стає сухою і з’являються зморшки, набуває сіруватого кольору, кінчики пальців та зуби стають жовтуватими. Крім того, коли ви кинете курити, ваше дихання стане чистішим, відчуття смаку та запаху покращаться,  а займатись фізичними вправами стане легше.

Застерігаємо дівчат і хлопців від цієї небезпечної забавки. За висновками науковців, куріння будь-яких тютюнових виробів, незалежно від дози, так чи інакше шкодить організму. Коли ви курите, ваш організм поглинає не тільки нікотин. Тютюновий дим містить понад 7 000 хімічних елементів, з яких щонайменше 250 є токсичними, а близько 70 викликають онкологічні захворювання. Деякі з цих елементів входять також до складу отрути для комах, лаку для дерева, містяться у щурячій отруті, рідині для зняття лаку тощо.

Наголошують на шкоді паління і жертви цієї смертельної пристрасті. Свої думки вони висловлюють у документальному фільмі «Правда про куріння», переглянути який, запрошуємо за посиланням: https://youtu.be/-GdQ4Kim1TA

Для широкого загалу, зокрема учнівської та студентської молоді, батьків «проблемних підлітків», вчителів, соціальних педагогів та бібліотекарів, які працюють з юнацтвом, пропонуємо рекомендаційний список літератури, де зібрано матеріали про шкоду куріння, тютюнову залежність та профілактику згубних звичок серед молоді. 

Ознайомитися за посиланням: http://infosail.blogspot.com/2021/01/blog-post_9.html

Скористатися матеріалами за темою запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вулиця Тараса Шевченка, 63). 

Бажаємо йти по життю без шкідливих звичок!

Коментарі

Популярні публікації