Визволення України від фашизму: до 76-ї річниці вигнання нацистів з території України

 




Друга світова війна є найбільш кровопролитною в історії людства. У задумі головних винуватців розв’язання цієї кривавої бійні – Радянського Союзу, Йосифа Сталіна та Німеччини, Адольфа Гітлера, було спільне поневолення всієї планети. Війна розпочалася 1 вересня 1939 року із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945 року із беззастережною капітуляцією Японії.

Для українського народу кровопролиття розпочалася з перших годин від моменту агресії Третього Рейху та від самого початку відбувалося на території України (у межах сучасних кордонів). Так, у вересні 1939 року у Львові відбувалися оборонні бої, але «радянська пропаганда не поспішала пояснювати, як так сталося, що Львів із заходу обложили німці, а зі сходу – червоноармійці».

Для нашої країни Друга світова війна  - національна трагедія, адже під час цього конфлікту, українці, позбавлені власної державності, змушені були захищати  інтереси іншої держави.

В роки Другої світової війни українці воювали проти кривавих диктаторів на всіх фронтах – в лавах Червоної армії, в Українській Повстанській армії, в арміях країн-членів. За різними оцінками у ході війни загинуло від 50 до 85 мільйонів осіб, а Україна внаслідок даного збройного конфлікту понесла надзвичайні втрати. Під час бойових дій та в полоні загинуло 2,8 мільйони українських військовослужбовців, підпільників, учасників партизанського руху, 5,2 мільйони цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу, в концтаборах та каторжних роботах. Загалом у Другій світовій загинув кожен п’ятий українець. Безповоротні втрати України склали 8 мільйонів осіб, ще 2,4 мільйони ненародженими. Матеріальні збитки становили 285 мільярдів тогочасних рублів (40% загальносоюзних втрат). Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст та містечок, пошкоджено 5,6 тисяч мостів, зруйновано 28 тисяч сіл, прийшло в занепад 300 тисяч господарств.

Тернистим і кровопролитним був шлях визволення українських земель. Битва за вигнання з території України нацистських окупантів, що тривала 680 діб і складалася з низки великих операцій, у яких брали участь до половини живої сили і бойової техніки всіх діючих радянських Збройних Сил, стала найважливішим етапом на шляху до перемоги над нацистською Німеччиною та її союзниками. У кінці грудня 1942 р. розпочалося вигнання нацистських окупантів з території України, проте тільки після 50-денної Курської битви влітку 1943 р. почалося безповоротне вигнання нацистів з території України.

28 жовтня 1944 року відбулося остаточне вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників за межі сучасної України і покладено край поневоленню нашої території нацистами, щоправда бої тривали ще протягом місяця. Насправді після вигнання нацистів Україна не стала вільною, за висловом голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича : “опинилася під іншим пануванням, результатом якого стали масові репресії та депортації, зокрема тисяч українців, поляків та цілого кримськотатарського народу». По суті один тоталітарний режим замінив собою інший.

28 жовтня є однією з найбільш значущих дат в історії України, коли увесь світ увічнює подвиг Українського народу у боротьбі за свободу, згадує загиблих у Другій світовій війні, вшановує пам'ять військовослужбовців Червоної армії, Української повстанської армій, армій країн-членів антигитлеровської коаліції Європи і Азії, які брали участь у вигнанні нацистських загарбників із української землі. 

Дізнатися більше про хід Другої світової війни, ознайомитися з добірками книг, газетних публікацій, які висвітлюють події тих часів, запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Тараса Шевченка, 63). Чекаємо після закінчення вимушеного карантину.

Коментарі

Популярні публікації