ЕКОЛОГІЧНІ ЗЛОЧИНИ ОКУПАНТІВ ЗА РІК ПОВНОМАСШТАБНОГО ВТОРГНЕННЯ

 



За рік повномасштабного вторгнення російські окупанти вчинили понад 2300 злочинів проти довкілля. Це обстріли та бомбардування промислових та енергетичних об’єктів, спалювання лісів, підрив нафтобаз, забруднення Чорного та Азовського морів. В зоні активних військових дій та руйнівного впливу російської агресії розташовані атомні та теплові електростанції, морські порти та залізничні шляхи сполучення, хімічні та металургійні заводи, водогони та фільтрувальні станції каналізації, сховища небезпечних відходів (пестициди, уранові хвостосховища, ядерні відходи).


В результаті обстрілів на Запорізькій АЕС уночі 4 березня спалахнула пожежа 

 



У Чернігові одне з найбільших забруднень сталося від пожежі на нафтобазі – третього березня снаряд влучив у резервуари з дизельним пальним загальною місткістю п’ять тисяч метрів кубічних. За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів, збитків навколишньому середовищу було завдано на понад мільярд гривень. Окрім забруднення атмосфери, каже Анатолій Павелко, частина нафтопродуктів потрапила до ґрунту. 


Також 28 лютого через обстріли горів будівельний гіпермаркет "Епіцентр" у Чернігові. Згоріли тисячі тонн полімерних матеріалів, від чого в повітря потрапили токсичні речовини.

Сотні гектарів замінованих лісів і згарища. 


В Чернігівській області виявлено, що ліси заміновані в багатьох кварталах на 185 гектарах у Березнянському лісництві. У Красилівському лісництві – від першого по 180-й квартали на площі 8 тисяч 218 гектарів. Не менше, а де й більше постраждали Славутицьке, Мекшунівське, Пакульське, Козелецьке, Олишівське, Горбачівське лісництва ДП «Чернігівське лісове господарство». Прохід та проїзд лісами заборонено військовими Збройних сил України в Бондарівському, Карпилівському, Городищенському лісництвах. 


Загальна площа, яка ще потребує виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів, – 12 тисяч 874 гектари. Чимало площ заміновано в лісових масивах Рубізького, Городнянського, Тупичівського, Невклянського, Староруднянського лісництв ДП «Городнянське лісове господарство». Лісові масиви Орликівського, Блешнянського, Семенівського, Радомського та Грем’яцького лісництв ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» також нашпиговані вибухонебезпечними предметами. У Щорському лісництві ДП «Корюківське лісове господарство» найбільше постраждали урочища Білі береги та Займище. 


Урочища теж постраждали від мін і вибухонебезпечних предметів. Це урочище Капшук поблизу населених пунктів Гайворон та Голінка, урочище Шевченкове поблизу Івангорода, урочище Коляжинська дача поблизу села Браниця та багато інших. А на території Прилуцького району цього ж Ніжинського лісгоспу в урочище Великий ліс (Ічнянське лісництво), урочище Половецьке (село Коломійцеве Кам’янського лісництва) людям також заборонено заходити і заїжджати, бо там теж росіяни залишили свої криваві сліди.

Окупанти руйнують природні території, які є середовищем існування рідкісних видів і зникаючих оселищ. Під окупацією знаходиться 10 національних природних парків, 8 заповідників, 2 біосферних заповідника. Близько 600 видів фауни та 750 видів флори опинилися під загрозою знищення – зокрема, червонокнижні види. Вже зафіксовано щонайменше 50 тисяч випадків смертей дельфінів на узбережжях України, Болгарії та Туреччини.

Понад 5000 ракет, які вже російські військові запустили по об’єктам в Україні, спричиняють накопичення токсичних канцерогенних речовин у водних ресурсах, повітрі і ґрунтах.

Своїми діями ворог сприяє посиленню кліматичної кризи, оскільки внаслідок військових дій, пожеж, спричинених обстрілами, в нижні шари атмосфери потрапило понад 33 млн тонн вуглецю.

Експерти та активісти ВЕЛ з перших днів фіксують злочини проти довкілля та готують звернення до Міжнародного кримінального суду, який розглядає військові злочини та злочини військової агресії.

До Чернігова влітку 2022 року завітали екологи міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина", які збирали докази, що поряд з геноцидом українського народу відбувається ще екоцид.  Вони обстежували місця злочинів росіян – брали проби ґрунту, проводили фото- та відеофіксацію постраждалих підприємств та природних об’єктів. "Частина цих металів може мігрувати по харчових ланцюгах і тоді надходити до живих організмів і так само переходити до організму людини. Ми зараз намагаємося зібрати максимально щоб довести, що це є ".

Кожен громадянин України може долучитись до фіксації злочинів проти довкілля.

Для цього необхідно зв’язатись з:

– Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, за номером гарячої лінії 0 800 500 115 «Міндовкілля на зв’язку»; повідомити за адресою: вул. Митрополита Василя Липківського, 35, м. Київ, 03035 або за електронними адресами: info@mepr.gov.ua – для юридичних осіб, gr_priem@mepr.gov.ua – для звернень громадян.

– Державною екологічною інспекцією України за адресою: Новопечерський провулок 3, корпус 2, м. Київ, 01042, за тел. (044) 521-20-38 або на e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..">info@dei.gov.ua.

– Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за адресою: вул. Бориса Грінченка, 1, м. Київ, 02000, на цілодобову гарячу лінію: (044) 364-77-80, (050) 230-04-28 або на е-mail: – Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..">info@dpss.gov.ua.

Або використати онлайн-ресурси, за допомогою яких можна передати інформацію щодо екологічного злочину:

– чат-бот SaveЕcoВot;

– чат-бот ЕкоШкода;

– застосунок ЕкоЗагроза;

– застосунок «Екоінспектор 2» (Ecoinspector 2), який автоматично генерує звернення та повідомляє про екологічні злочини Держекоінспекцію.

Водночас Ви можете звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

– за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;

– на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;

– на гарячу лінію: 0800501720.

Отримані матеріали будуть корисними для визначення ступеня забруднення довкілля, кваліфікації вчиненого злочину, обчисленню шкоди екологічних злочинів, встановлення та притягнення до відповідальності винних осіб, а також стягнень репарацій з держави-агресора.

Джерела:

сайт ВЕЛ, мережа Інтернет, сайт Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Всеукраїнської екологічної ліги, ЧЕline, Суспільне. Новини.

Коментарі

Популярні публікації